26. apríla 2018

5 dôvodov prečo nehrať s deťmi "človeče"


Človeče nehnevaj sa. Kto by ho nepoznal? Kto by ho nehral?
A prečo si my myslíme, že túto klasiku nemá cenu hrať s deťmi? Pretože je stovky krajších a lepších hier na svete :)

Alebo, ako by Heňa povedala. "Je to nuda!"

Ale ak chcete tie dôvody, tak tu sú :)

1. Dĺžka hry

Jedna partia trvá príliš dlho. A ak chcete neposedné dieťa u tohto udržať, želáme vám akurát veľa štastia :). Jasné, sú deti, ktoré sa hrajú radi. A je im jedno čo, proste sa radi hrajú. Tak prečo ich (a seba!) trápiť zrovna týmto? Jedine, že by to bavilo vás a k tomu potom nemáme čo dodať :).

2. Náhoda, náhoda, nič len náhoda

Hodíme kockov, posunieme figúrku. A tak dokola, stále o tom istom. Žiadna stratégia, žiadny priestor pre premýšľanie, proste nič. A to nás proste nebaví. My sa radi hráme, ale popri tom aj trochu (a niekedy aj viac) premýšľame a dozvedáme sa niečo nové.

3. Nuda, trocha škodoradosti a opäť nuda

Človeče je jednoducho bez atmosféry. Ideme sa schovať do domčeka. Čože? To je ten príbeh, čo nás má pobaviť? V dnešnej dobe trošku málo. Keď už je hra postavená na princípe hodu kocky a pohybu figúrky, chce to aspoň poriadnu atmosféru, ktorú ponúkajú iné hry.

4. Vyhadzovanie - trochu viac škodoradosti

Tak toto už vôbec nie je pre slabšie povahy. Učiť deti prehrávať, fajn :). Ale učiť deti vyhadzovať súperove figúrky a mať z toho ohromnú zábavu? To by sme si v troch rokoch pekne zavarili :).

5. Konkurencia nespí

Píše sa rok 2018 a hier je na trhu neskutočný počet. Hier, ktoré zabavia nielen deti, ale aj ich rodičov. Krásnych hier. Hier s atmosférov. Hier, ktoré nás učia, ktorá nám potrápia mozgové závity, kreatívnych hier. Keď to tak zhrnieme, tak čas venovaný človeče je čas, ktorý sme mohli stráviť rozhodne lepšie. Aspoň u nás to tak je. A ako je to u vás? :)

Na záver jeden tip. 

Dobrým krokom vpred od klasického človeče pre malé deti sú hry Lucie Ernestovej. Sú o hádzaní kocky a pohybu figúrky, ale pri každom hode vás čaká nejaká úloha, alebo príbeh. Takže sa niečo nové naučíte, precvičíte si svoje vedomosti a dobre sa zabavíte. A navyše sú nádherne ilustrované :).


A čo vy? Hrávate človeče? Máte ho radšej než my, alebo s nami súhlasíte? Tak sa nám pochváľte! :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)