8. júla 2018

Noemova archa

Recenze hry Noemova archa na blogu www.spoluhratky.eu

A sú tu prázdniny. To sa asi nedalo nevšimnúť si, hm? :) Pre väčšinu z nás to znamená čas dovoleniek a rôznych ciest. A tak sa dnes pozrieme na zúbky jednej výbornej, skladnej hry na cesty.

A pretože hry na cesty kombinujú dve naše obľúbené činnosti, tak sa im snáď povenujeme viac aj v blízkej budúcnosti. Dnes sa však už nedočkavosťou trasie celá Noemova archa!


detail hry Noemova archa

Noemova archa je ďalšia zo Smart Games od Mindoku, konkrétne zo série magnetických hier na cesty. Takže už z názvu je jasné, že na cesty by mala byť vhodná. A to teda je, to vám poviem. Magnetizmus, deťmi toľko obľúbený, je hlavnou výhodou hry. Dá sa hrať skoro v každom dopravnom prostriedku (od auta až po vzducholoď), postojačky, či poležiačky (nami veľmi obľúbená poloha na gauči, keď s Heňou unikáme pred Joníkom a jeho zvedavými ručičkami). A o čo teda ide?

detail hry Noemova archa

Príbeh o Noemovej arche asi nemusím predstavovať. Takže je všetkým jasné, že budeme nejakým spôsobom párovať zvieratká. Princíp je teda veľmi jednoduchý. Pozrieť sa na zadanie, umiestniť zvieratká podľa neho do Noemovej archy a ďalej sa snažiť poskladať ostatné zvieratká tak, aby rovnaké druhy zvierat vždy susedili a aby nikto nebol hore nohami. A samozrejme nenechať žirafe trčať z lode krk, ale pekne využiť každé voľné miestečko archy. Ide predsa o záchranu živočíšneho druhu!

detail hry Noemova archa

A keď sa vám to podarí, tak ako na obrázku vyššie, môžete pokračovať ďalej. Čaká vás 48 zadaní, zoradených podľa obtiažnosti. V časti Expert a Master už ide do tuhého, takže si potrápia hlavičky nielen detičky, ale aj dospeláci.

detail hry Noemova archa

Ide teda o obyčajnú skladačku na princípy hry Ubongo, alebo pradávneho tetrisu. Veľkou výhodou hry však je práve jej cestovná verzia. Dieliky zvieratiek sú podlepené magnetkami, aby to "v knižke" dobre držalo, čo síce účel splňuje, ale mohli pokrývať celú plochu dieliku. Zvyknú sa totiž ľahko posúvať a detské ručičky s tým potom občas pri skladaní trochu zápasia. Ale nie je to žiadny zásadný problém.

detail hry Noemova archa

Veľmi však oceňujem kompaktné a kvalitné spracovanie v podobe zacvakávacej knižky. Nehrozí, že sa vám zvieratká rozutekajú v nestrážený okamžik do šíreho sveta, plného prinajmenšom veľkej povodne. Tvrdý kartón je navyše mega pevný. Takže stačí hru hodiť do batohu a môžete vyraziť. Cena je takisto viac než priaznivá, necelé tri stovky. Odporúča 4,5 z 5 malých cestovateľov. :)

detail hry Noemova archa

Na záver:
Hodnotenie: 4,5*/5
Vek: 4+
Počet hráčov: 1
Pre koho je: pre všetkých malých cestovateľov, ktorí sa neboja výzvy v podobe logickej skladačky
Kde kúpiť / dostupnosť: Heureka
Aktuálna cena: 250 Kč
Čo sa naučíme: logicky uvažovať

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)