19. augusta 2018

Dračí poklad

recenze hry Dračí poklad na blogu https://www.spoluhratky.eu

Hľadanie pokladu, draci, škriatkovia. No to snáď láka úplne všetky malé deti. A presne pre nich je táto hra ako stvorená. V role škriatkov pôjdeme spoločne ukradnúť poklad drakovi. Ale pekne potichu, aby sa nezobudil...

detail hry Dračí poklad

Tak sa dnes po všetkých tých logických Smart games pozrieme na zúbky drakovi. Teda chcem povedať hre pre viac hráčov, než jedného. A ešte k tomu hre kooperatívnej. Čo že to je? To je prosímpekne pre mnohých rodičov krabička záchrany. Hlavne vtedy, keď deti plačú a revú a trhajú si vlasy kvôli tomu, že prehrali. Že to nepoznáte? Neverím! :)

detail hry Dračí poklad

V hre kooperatívnej hráte totiž všetci spoločne proti hre. V tomto prípade proti drakovi. Takže buď vyhráte a môžete sa všetci krásne spolu radovať, alebo prehráte a môžete si trhať vlasy, tiež spolu. A kľudne navzájom. A to chcete! :)

Dračí poklad bola naša prvá kooperatívna hra a hneď veľmi obľúbená, preto ju s radosťou odporúčame všetkým kamarátom, známym, aj neznámym. Stojí vážne za to! A o čo teda ide?

detail hry Dračí poklad

Potrebujete sa dostať ku truhlici s pokladom, skôr než sa drak zobudí, alebo skôr než príde k pokladu on. Začínate v lese a z hromady kartičiek losujete jednu po druhej, aby ste si vybudovali cestu k truhlici. Lenže v lese čakajú aj nástrahy a keď si vyberiete kartičku draka, je zle. Drak sa blíži k pokladu, pomaly, ale isto. Odlákať ho v poslednej chvíli môžu ešte maškrty, ktoré sa v lese skrývajú. Musíte si k nim ale tiež vybudovať cestičku.

detail hry Dračí poklad

Cestičku musíte viesť aj ku trom kľúčom, ktoré sú v lese štyri. Takže zapojíte aj trošku strategického plánovania, ako cestu vybudovať. Tri kľúče totiž potrebujete, aby ste odomkli drakovi truhlicu. A ako sa tam vlastne tie kľúče a maškrty dostali? Hneď na začiatku hádžete dvomi kockami, ktoré vám povedia do ktorého riadku a stĺpca máte žetón uložiť. Vám sa to možno zdá ako blbosť, ale decká táto prípravná fáza hry neskutočne baví. Nehovoriac o tom, že sa naučia, kľudne v troch rokoch, priestorovú orientáciu v riadkoch a stĺpcoch a hľadanie ich priesečníku.

detail hry Dračí poklad

Postupne si teda budujete cestičku, zbierate kľúče, maškrty a vyhráva ten, kto prvý príde k pokladu. Buď ste to vy a odmenou vám bude virtuálny poklad a nevirtuálny kľudný spánok vašich detí, alebo to je zlý drak, ktorý vás vyčuchá a obdarí vás svojim ohnivým dychom. Nevadí, stačí (si) utrieť slzy a pot a zahrať sa znovu. :)

detail hry Dračí poklad

A čo baví na tejto hre najviac Heňu? Že hneď na začiatku má zarevať ako drak. A kto zareve hlasnejšie a viac tak napodobí draka, začína. No je vám asi jasné, kto u nás doma vždy začína... Ja to nie som :)

Na záver:
Hodnotenie: 4,5*/5
Vek: 3+
Počet hráčov: 2-4
Pre koho je: pre všetkých malých dobroduhov, škriatkov a milovníkov drakov
Kde kúpiť / dostupnosť: česká verzia je beznádejne vypredaná, takže už len na nemeckom Amazone
Aktuálna cena: 350,- Kč
Čo sa naučíme: plánovať a budovať cestu, priestorovú orientáciu, spolupracovať
České pravidlá: hra samotná je bez textu, takže je jedno v akom jazykovom prevedení ju kúpite. Pravidlá si stiahnete na tomto odkaze.

Dodatok:
Často sa ma pýtate, ako objednať hry z Amazonu. Alebo píšete, že sa toho bojíte. Môžem vás ukľudniť. Na nemeckom Amazone (amazon.de) si nastavíte jazyk na češtinu a nakupujete ako z domáceho eshopu. A ak predsalen potrebujete návod, tu som pre vás jeden rýchly pripravila :).

A bojíte sa poštovného alebo dodania samotného? Tak to už vôbec nemusíte. Poštovné je približne 5 EUR a pri objednávke nad 39 EUR ho neplatíte vôbec. A balíček vám krásne zabalený a približne za 3-5 dní dovezie InTime. Proste luxus. :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)