29. septembra 2018

Outfoxed! (Kulišák)

recenze hry Outfoxed! na blogu https://www.spoluhratky.eu

Dámy a páni, dievčatá a chlapci, toto je on. Náš najväčší herný hit posledných dní a mesiacov a skoro už aj rokov. Kooperatívna detská hra Outfoxed!, nemecky Verfuxt!, po našom Lišiaci! :)
Edit: 3 roky po tejto recenzii sme sa konečne dočkali aj českej verzie pod názvom Kulišák.
A prečo tomu tak je? To sa hneď a zaraz dozviete. :)

detail hry Outfoxed!

Kto by sa v deckom veku nechcel stať detektívom? A pátrať po stopách, chytať zlodeja a nakoniec ho aj naozaj lapiť? Neviem o nikom (ale kľudne píšte do správ, ak patríte medzi nich)! A tak sa z tejto hry môže stať jedine veľký hit.

Ona už veľkým hitom v zahraničí totiž je. Celosvetový rebríček hier ju uvádza na 4. mieste medzi detskými hrami. A tak mi je trochu záhadou, prečo ju u nás nikto nevydal. Ale nevadí. Teraz už o nej budete vedieť aj vy :).

detail hry Outfoxed!

Už keď hru rozbaľujete je to nádhera. Krásne grafické prevedenie, figúrka lišiackeho zlodeja, kvalitný materiál a to všetko naskladané v inzerte, takže príprava hry netrvá dlho, značka ideál pre netrpezlivé detúrence. A keď rozložíte aj veľkú hraciu plochu, musíte sa hneď vrhnúť aj na hranie samotné. Večera počká, ide sa hľadať zlodej!

detail hry Outfoxed!

Všetko to totiž začína krádežov. Pani Plumpertovej niekto ukradol koláč. Mňam. Teda žiadne mňam nebude, koláč je preč. Treba chytiť zlodeja. No a vy ste banda detektívov, ktorá to dokáže. Teda v prípade, že to stihnete skôr, než zlodejský lišiak utečie do svojej nory. Čas beží, musíte sa snažiť. Chodiť po mestečku, hľadať stopy a odhaľovať podozrivých. Ako ozajstní detektívi!

detail hry Outfoxed!

Celá hra je geniálne postavená na dekódovacom zariadení, ktoré vám vždy prezradí, či páchateľ má na sebe vec, ktorú ste objavili ako stopu. Pred hrou samotnou totiž tajne vložíte do dekodéru kartičku zlodeja a po priložení konkrétnej stopy vidíte, či je stopa správna (páchateľ má danú vec na sebe), alebo nie. Na základe tejto informácie môžete podozrivých buď eliminovať, alebo si ich na stole ponecháte a budete hľadať stopy ďalšie. Až dovtedy, kým vám na stole neostane jediný podozrivý, on, zlodejský lišiak.

detail hry Outfoxed!

A ako chodíte po mestečku, hľadáte stopy a odhaľujete podozrivých? Pomocou kociek. Tie sú k dispozícii tri, tak ako aj váš maximálny počet hodov. Na začiatku svojho ťahu sa musíte rozhodnúť, či chcete hľadať stopy, alebo odhaľovať podozrivých. A potom už len stačí nazbierať tie správne symboly na všetkých troch kockách. Kedže pokusy sú tri, zvykne sa to podariť. Lenže, ako to už v správnej detektívke chodí, občas sa to nedarí a vy nie a nie hodiť tie správne symboly. Vtedy vám lišiak uteká priamo pred očami a tak je hra napínavá až do konca. A môže sa stať, že zlodeja aj nechytíte. No vážne. Ale aj to má tú správnu atmosféru (a výukovú lekciu, všakže? :)). Veď nemusíte zostať len pri jednej hre :).

detail hry Outfoxed!
Čo dodať na záver. Toto je hra, ktorá nemá chybu. Je vizuálne krásna. Je pútavá svojimi netradičnými figúrkami. Je fascinujúca dekódovacím zariadením. Je napínavá, pretože každým zlým hodom vám lišiak uteká. Je chytrá, pretože používate základy dedukcie. Pre deti od štyroch rokov niet lepšej hry! Si myslím ja s Heňou. A podľa zahraničných hodnotení nie sme samy :).

detail hry Outfoxed!
Hra nevyšla v Čechách, takže sa tu aktuálne ani nedá kúpiť, ale nemecký Amazon ju bežne má v ponuke v anglickej aj nemeckej verzii. Tá nemecká je podstatne lacnejšia. Za túto cenu je to proste  must have  pre každú rodinu s deťmi. Fakt!
Navyše hra neobsahuje žiadny text, takže je úplne jedno, či máte hru v češtine, alebo hotentótštine. Preklad pravidiel v češtine je k dispozícii TU.

Na záver:
Hodnotenie: 5*/5
Vek: 4+
Počet hráčov: 2-4
Pre koho je: pre všetkých malých detektívov a tých, čo majú radi dobrodružstvo a pátranie a chytanie zlodejov
Ako dlho hra trvá: 15-20 min.
Kde kúpiť / dostupnosť: iba v zahraničí, napr. na Amazon
Aktuálna cena: 300,- Kč
Čo sa naučíme: spolupracovať, plánovať, jednoduchú dedukciu



Dodatok:
Často sa ma pýtate, ako objednať hry z Amazonu. Alebo píšete, že sa toho bojíte. Môžem vás ukľudniť. Na nemeckom Amazone (amazon.de) si nastavíte jazyk na češtinu a nakupujete ako z domáceho eshopu. A ak predsalen potrebujete návod, tu som pre vás jeden rýchly pripravila :).

A bojíte sa poštovného alebo dodania samotného do ČR? Tak to už vôbec nemusíte. Poštovné je približne 2,5 EUR a pri objednávke nad 40 EUR ho neplatíte vôbec. A balíček vám krásne zabalený a približne za 3-5 dní dovezie InTime, alebo PPL. Proste luxus. :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)