7. decembra 2018

Cirkus na kolečkách

Recenzia hry Cirkus na kolečkách na blogu https://eee.spoluhratky.eu

Cirkus na kolečkách od RexHry je kartová hra plná zvieratiek a vláčikových vagónov. Ideálka pre všetkých milovníkov mašiniek, ale našu princeznú to kupodivu bavilo tiež. Poďme sa spolu pozrieť ako hra vyzerá a ako sa hrá. :)


Recenzia hry Cirkus na kolečkách

Z krabičky na vás vykukne veľa rôznych kariet. Všetky sú krásne ilustrované, čo zaručuje francúzska firma iello, ktorá hru vydáva a ktorá je vždy zárukov pekného designu.
A to rozhodne je dôležitá vlastnosť hier pre deti. Každé správne hranie musí byť aj lákadlom pre oči. :)

Recenzia hry Cirkus na kolečkách

Princíp hry je veľmi jednoduchý. Zbierate do ruky kartičky zvieratiek a keď máte požadovaný počet, ktorý je uvedený na 4 vyložených kartách vagónikov, môžete zvieratká naložiť a pripojiť si vagónik do svojho vláčiku. Platí tu ale jedno dôležité pravidlo. Vagóniky musia na seba nadväzovať tak, že buď majú susediace vagóniky rovnaký počet zvieratiek, alebo rovnaký typ zvieratiek. To prináša zaujímavú stratégiu ako, kedy a ktoré zvieratká nakladať.

Recenzia hry Cirkus na kolečkách

Niektoré vagóniky si môžete naložiť aj bez toho, aby ste ich mohli pripojiť do vláčiku, na tzv. čakačku, ale pozor na to, aby ste ich v pribehu hry stačili do vláčiku pripojiť, lebo body z čakačky sa nepočítajú.

Recenzia hry Cirkus na kolečkách

Na nakladanie vagónikov môžete využívať aj špeciálne žetónky, to v prípade, že máte na ruke viac zvieratiek konkrétneho typu.
A žetón principála určuje, ktorý hráč má zrovna o jednu akciu vo svojom ťahu naviac. To sa celkom hodí, aj keď s menšími deťmi môže nastať problém, že chcú mať principále stále. Ako to bolo napríklad aj u nás. Ale tak dať im na prvú hru menšiu výhodu sa vyplatí. ;)


Hra sa hrá dovtedy, kým jeden z hráčov nedosiahne minimálne 16 (pri hre dvoch hráčov dokonca 18) bodov. Body určuje počet zvierat napojených vo vlaku. To môže byť pre menšie deti celkom dosť veľa a hra je tak zbytočne dlhá. Odporúčame preto upraviť si túto bodovú hranicu na menej bodov. :)


Cirkus na kolečkách je veľmi pekná, zábavná a taktická hra. Treba pri nej premýšľať a dobre plánovať, ktorý vagónik naplniť a na ktorý si ešte počkať. A to plánovanie v hrách my máme veľmi radi, takže sa táto hra rozhodne zaraďuje medzi naše kartové stálice. :)
A ak máte doma milovníka mašiniek, tak rozhodne neváhajte. Toto ho zaručene poteší! :)



Na záver:
Hodnotenie: 4*/5
Vek: 5+ (oficiálne 8+)
Počet hráčov: 2-4
Ako dlho hra trvá: 20 min.
Kde kúpiť / dostupnosť: Heureka
Aktuálna cena: 250,- Kč
Čo sa naučíme: strategicky myslieť, plánovať
Herné mechanizmy: draftovanie kariet; správa kariet na ruke; tvorba sád
Viac o hre u vydavateľa: REXhry

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)