31. januára 2019

Quartino

Recenzia spoločenskej hry Quartino na blogu https://www.spoluhratky.eu

Máme radi abstraktné hry. Hry sú to síce bez témy, ale veľmi často krásne rozvíjajú logické myslenie. A aj keď by sa mohlo zdať, že ich zvládajú až staršie deti školského veku, päťročnú Heňu už bavia a dokáže nás v nich aj drsne a neľútostne poraziť. :)


Detail hry Quartino

Keď sa na konci minulého roku objavila na trhu v rodine abstraktných hier novinka Quartino od Loris Games, rýdzo česká hra s drevenými komponentami, nemohla uniknúť našej pozornosti. Abstraktná hra musí totiž pekne vyzerať, byť herne zaujímavá a kvalitne spracovaná. A presne toto Quartino spĺňa. Tak sa poďte s nami pozrieť ako vyzerá.

Detail hry Quartino

Drevené hracia doska, drevené žetóny (nazvyme ich kamene) a kartónové kartičky úloh, ktoré sú ale v imitácii dreva a pekne tým do hry zapadajú.

Detail hry Quartino

Detail hry Quartino

Cieľom tejto hry je splniť 4 vylosované úlohy, skôr než vaši súperi. A to jednoduchým pokladaním hracích kameňov na hraciu dosku. Hráči sa vždy striedajú v pokladaní kameňov.

Detail hry Quartino

Vždy, keď dosiahnete postavenie kameňov zodpovedajúce vášmu zadaniu, vyslovíte Quartino a všetky kamene tvoriace váš obrazec odoberiete. Navyše ste tým znovu na ťahu a môžete si pripraviť plochu pre ďalší obrazec.

Detail hry Quartino

Pri pokladaní kameňov však musíte sledovať aj ťahy súperov, snažiť sa im prekaziť ich plány a občas aj prepočítať ťahy. Niekedy sa vyplatí počkať si aj na získanie extra ťahu. Ten získate v momente, keď je pred vašim ťahom na ploche stĺpec s výškou 4 kameňov, alebo ak sú na ploche 4 kamene rovnakej farby.

Detail hry Quartino

Deti, ako Heňa, si touto hrou geniálne trénujú priestorovú predstavivosť. Chvíľku sme totiž bojovali s tým, že chcela skladať obrazce presne podľa obrázku otočené stranou k sebe, že nechcela využívať mnou položené kamene, alebo chcela plniť úlohy po poradí.
Toto všetko sme si behom dvoch, troch hier vysvetlili a verím, že si dokážete predstaviť jej úsmev, keď ma raz dokázala dostať rovno dvojitým Quartinom. Splnila jednu úlohu a následne položenýnm kameňom splnila úlohu ďalšiu.

Detail hry Quartino

Deti sú naozaj šikovné už v rannom veku. Nebojte sa vyskúšať nejakú abstraktnú hru, napríklad české Quartino. :)

Detail hry Quartino

Na záver:
Autor hry: Petr Doubek
Hodnotenie: 4*/5
Vek: 5+ (oficiálne 7+)
Počet hráčov: 2-4
Ako dlho hra trvá: 15-20 min.
Kde kúpiť / dostupnosť: Heureka.CZ
Aktuálna cena: 550,- Kč
Čo sa naučíme: priestorovú predstavivosť, logicky myslieť, taktizovať, odhadovať ťahy súpera
Herné mechanizmy: skladanie obrazcov
Viac o hre u vydavateľa: Loris Games

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)