22. marca 2019

10+2 najočakávanejších rodinných hier roku 2019


Aj v roku 2019 budeme pokračovať v začatej tradícii a napíšeme si zoznam hier, na ktoré sa tento rok najviac tešíme. A tentokrát sa zameriame hlavne na hry, ktoré už boli oznámené, že vyjdú tento rok v češtine. Niektoré už dokonca aj vyšli, tak je najvyšší čas pustiť sa do toho.

Na záver uvediem ešte pár horúcich noviniek zo zahraničia, ktoré sa dúfajme vydania v češtine tiež dočkajú.
Všetko to samozrejme sú detské a rodinné hry.
Tak poďme na to! :)


10. Louka jak vyšitá

Táto hra je od českého autora Tomáša Uhlířa, ktorého už tak trošku poznáme vďaka jeho predošlým voľne stiahnuteľným hrám. Aj preto ma táto téma od neho prekvapila, ale musím povedať že veľmi príjemne. Prevliekanie šnúrok je pre deti naozaj zábavné a pokiaľ to bude spojené s peknou logickou hrou, tak to rozhodne nezaváhame a hru radi vyskúšame.

Louka jak vyšitá vyjde pod značkou vydavateľstva Dino s odporúčanou vekovou hranicou 6 rokov.


9. Dragon Castle

A u vydavateľstva Dino zostaneme aj u čísla 9. To sa totiž rozhodlo, že k nám prinesie abstraktný hit minulého roka, nádhernú hru Dragon castle, česky vychádzajúcu ako Dračí palác.

Hra je založená na princípoch Mahjongu, známej to starej čínskej klasiky. A vyzerá teda fantasticky. No a kedže my máme abstraktné hry radi, tak na tento kúsok sa naozaj veľmi tešíme.

Dračí palác je hra vhodná pre deti od 8 rokov.


8. Azul: Stained Glass of Sintra

Jedna abstraktná hra vystrieda ďalšiu. Po veľkom úspechu Azulu prichádza jeho nasledovník. Zahraničné ohlasy hovoria, že je to hra viac hráčska, trochu strategickejšia, pre niekoho dokonca aj lepšia. Iní zas majú radšej priamočiarosť originálu.

Bude tento nástupca rovnako úspešný? Bude rovnako krásny?Prinesie niečo viac? Aké bude jeho porovnanie zo Sagradov, ktorých "kostolno-okenné" prostredie je rovnaké?
Dúfame, že na všetky tieto otázky už čoskoro nájdeme odpoveď. :)
Azul: Stained Glass of Sintra vyjde pod hlavičkou firmy MINDOK.

7. Zombie KIDZ: Evoluce

Vraj nemám rada zombíkov. Ale niečo Vám poviem. Opak je pravdou. :D Ja akurát nevidím dôvod hustiť tému zombie do úplne malých detí. Heňa ešte ani nevie čo to slovo znamená. Si aspoň myslím. :D
A prečo teda je táto hra zo zombíkmi na mojom zozname? Pretože vyzerá roztomilo a zombíci tu nevyzarajú ako nejaké otrasné príšery. Ale hlavne (!), ide o kampaňovú, legacy hru.
Čiže hru na pokračovanie. Kde sa budú plniť misie, rozbaľovať obálky s novým obsahom, vylepšovať postavy a práve toto ma veľmi láka. A mohlo by to byť dostatočne lákavé a zaujímavé aj pre deti!
Hra je oficálne od 7 rokov, podľa zahraničných ohlasov hrateľná v pohode od 4. Som naozaj zvedavá, či dám zombíkom u nás doma zelenú. ;)
Hru v češtine k nám prinesie vydavateľstvo Blackfire.

6. Noctiluca

Veľa o tejto hre zatiaľ ešte neviem. Snáď len meno jej autara (Shem Phillips), ktorý vytvoril už niekoľko zaujímavých strategických hier, by mohlo byť zárukou kvality.

Hra je to v každom prípade na prvý pohľad veľmi pekná. Podmorský svet, farebné kocky, nádherne ilustrované kartičky. Vyzerá veľmi lákavo, tak nám ostáva dúfať, že herne bude tiež zaujímavá.
Hra bude vhodná pre deti od 8 rokov, ale kedže ide o hru bez textu, zvládnu ju určite aj predškoláci. Minimálne to doma s jednou takou otestujeme. :)

V češtine ju vydá Blackfire.

5. Harry Potter: Hogwarts Battle

To zato takého Harryho Pottera netreba vôbec predstavovať! Konečne sa dočkáme hry, ktorá podľa tejto slávnej knižnej predlohy stojí za to.
Ja osobne som milovníčka HP, takže sa už veľmi teším.
Ide o kooperatívnu kartovú hru s hernou mechanikou budovania balíčka. Na to, aby sme boli silnejší a dokázali spoločne poraziť všetkých nepriateľov.
To, že je to kooperatívka jej už len pridáva na zaujímavosti, lebo tých nikdy nie je dosť.
Fanúšikovia Harryho sa rozhodne majú na čo tešiť. :)
Hra vychádza s vekovým odporúčaním 11+, ale je v pohode hrateľná od 8 rokov. Po dlhých troch rokoch presviedčania zahraničného vydavateľa ju k nám prinesú REXhry.

4. Kočičí klub

Kočičí klub od MINDOKu už u nás vyšiel pred pár dňami. A my ho už aj máme doma, pretože to je hra, ktorá u našej malej milovníčky mačičiek nemohla chýbať. Obvzlášť, keď je jedna karta mačky pomenovaná podľa nej, všakáno? ;)
To ale nie je jediný dôvod tešenia sa na túto hru.
Tým je hlavne to, že ide o jednoduchú draftovaciu kartovú hru, ktorú zvládnu v pohode deti od 5-6 rokov a pritom ponúka dostatok stratégie, aby bavila aj rodičov. Alebo aj dospelákov samotných, kedže ide o veľmi príjemnú oddychovku.
To všetko z nej robí celkové číslo 4 a pritom najočakávanejšiu malú hru tohoto roka.

3. Gizmos

Gizmos je ďalšia horúca novinka po ktorú sa už môžete rozbehnúť do obchodu. Mala som možnosť zahrať si ju minulý víkend na deskohernej akcii a musím uznať, že je fakt výborná.
Môžem tak s čistým svedomím povedať, že číslo 3, ktoré jej patrilo už pred jej zahraním, si rozhodne zaslúži.
Ja totiž milujem "engine building" hry. Hry, v ktorých si vyberáte kartičky, ktoré vám produkujú ďalšie zdroje a prinášajú ďalšie výhody, aby ste sa zlepšovali a zlepšovali a na konci (možno aj) vyhrali. Prináša to skvelý herný zážitok.
Gizmos je navyše veľmi pekne spracovaná a farebné guličky, ktoré sa sypú zo zásobníka nalákajú nejedného malého herného milovníka. Táto hra bude hit! Minimálne u nás doma rozhodne! :)

Vydáva ju Blackfire a aj keď je na krabici 14+, zahráte ju s deťmi od 8 rokov úplne v pohode. Ja ju budem testovať s päťročnou dcérkou, takže dám určite vedieť, čo si o tom vekovom limite myslím. :)

2. Everdell

Ach! Toto je tak nádherná hra, že to bude pre mnohých láska na prvý pohľad. A pritom som chvíľku váhala, či ju zaradiť medzi rodinné hry so svojim vekovým odporúčaním 13+.
Lenže podľa hráčskej komunity je hra vhodná pre deti od 8 rokov, tak ju tu máme. Rovno na čísle 2!
Je to hra z krásneho fantasy prostredia, nádherne ilustrovaná, so zaujímavým herným komponentom (stromom), ktorý sa pri hre samotnej nijak extra nevyužíva, ale pôsobí to proste fantasticky. To všetko by mohlo zafungovať aj u detí, ktoré už vedia čítať, pretože na kartách je text.
Recenzie na hru sú zatiaľ viac než pozitívne, takže sa tešme a ďakujme vydavateľstvu REXhry, že nám sprostredkuje túto nádheru aj v češtine. :)

1. Wingspan

A je tu číslo 1!
Hra, ktorá sa aktuálne predáva lepšie ako teplé rožky, a to takým spôsobom, že ju vydavateľ ani nestíha vyrábať.
Hra, ktorá prekvapivo prekvapila svojou nevšednou témou vtákov. Hra, ktorá je tak úžasne ilustrovaná, že by z nej mohol byť ten najkrajší atlas vtáctva na svete.
Hra, ktorá je herne tak chválená, až ťažko uveriť, že je to pre  autorku jej debut.
Hra, ktorá je tématicky tak krásne vyladená, že môže kľudne fungovať ako výukový materiál o vtákoch pre nejedného malého školáka.
Hra, ktorá je už teraz HIT roka 2019.
Hra, ktorá k nám doslova priletí od vydavateľstva MINDOK.
Hra, na ktorú sa tešíme úplne najviac zo všetkých! :) Wingspan!

Tak to sú hry, ktoré vyjdú v češtine. No nie je to krása? No nie sú tí naši český vadavatelia úžasní?  :)))

Ale aby toho nebolo málo, tu su ešte dva kúsky, ktoré sú očakávanými novinkami v zahraničí. Nám ostáva len dúfať, že uzrú svetlo sveta aj v našich luhoch a hájoch.

Oceans

Táto hra je nasledovníkom niekoľkých hier o evolúcii, ktoré vydávajú North Star Games.

A je opäť krásna, opäť prináša pekný vzdelávací aspekt, ale hlavne herne sľubuje veľké zážitky.

Ja osobne na nových hrách oceňujem ich inovatívnosť a zároveň aj edukačný a enviromentálny presah. A to vyzerá, že sa tejto hre podarí naplniť. Som naozaj zvedavá a natešená. :)


Dragon Keepers

Dragon Keepers je hra s nádherne ilustrovanými kartami od známeho autora Vitala Lacerdu, ktorý dizajnuje hlavne komplikované strategické hry. Tentokrát ale vytvoril hru so svojou dcérou a toto je výsledok. Hra pre deti od 6 rokov.

Hra ponúka dva módy hrania. Jeden kooperatívny a jeden kompetitívny. No hlavne ten kooperatívny znie zaujímavo.

Som naozaj veľmi zvedavá, ako sa taký veľký strategický mág vysporiadal s detskou hrou a čo všetko nám prinesie. :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)