14. marca 2019

Sagrada

Recenzia hry Sagrada na blogu https://www.spoluhratky.eu

Na hru Sagrada od vydavateľstva MINDOK som sa ja osobne veľmi tešila. Ten krásny vizuál vytrážových okien slávneho kostola Sagrada Família je proste úchvatný. A bola som zvedavá, či ju zvládne päťročná Heňa, čo na ňu povedia kamošky a či sa bude dobre hrať aj sólo.
Odpovede na tieto otázky nájdete v nasledujúcich riadkoch. :)


recenze hry Sagrada

Čo sa skrýva v krabici?
Krabica je pekne naplnená a ťažká, takže na rozbalovanie sa môžete určite tešiť. Vykuknú na vás hracie dosky znázorňujúce už spomínané okenné rámy slávneho kostola. Nádherné farebné kocky. Veľa kociek! A k nim aj vrecko, ktoré nie je len na okrasu a skladovanie. ;) Sklenené žetóny, kartičky okenných vzorov, úloh a náradia.

recenze hry Sagrada

Kocky sú naozaj nádherné a prilákajú k tejto hre aj okoloidúcich. A to už či hráte doma (Jony nám veľmi rád chodí kradnúť kocky), alebo niekde v kaviarni (kde nám zas celú krabicu ukradli iní malí nezbedníci). ;)

recenze hry Sagrada

Priebeh hry
Na začiatku hry si každý do svojho okenného rámu vloží jednu vylosovanú kartičku zadania. To určuje presné pozície konkrétnych farieb a čísel. Pričom základné pravidlá ukladania hovoria, že vedľa seba (vertikálne a horizontálne) nesmiete umiestniť rovnaké číslo, ani rovnakú farbu.

recenze hry Sagrada

Karty úloh vám dávajú na konci hry body, ktoré vlastne rozhodujú o víťazovi. Vždy sú vylosované 3 spoločné úlohy a každý z hráčov má jednu osobnú úlohu, ktorá je pre protihráčov tajná.

recenze hry Sagrada

V hre sa ešte nachádza aj počítadlo kôl, ktoré z druhej strany slúži ako počítadlo bodov. Všetko krásne vizuálne zapadajúce do celého spracovania hry.

recenze hry Sagrada

No a pri samotnom hraní už len vyťahujete kocky náhodne z vrecka, hádžete nimi a vyberáte tie, čo sa vám najviac hodia do vitráže. Prípadne tie, čo na vás zostanú. :)

Takto vyzerá zaplnená vitráž na konci hry. Radosť sa na to dívať, čo poviete? :))

recenze hry Sagrada

Čo na to Heňa?
Možno si kladiete otázku s akými starými deťmi sa dá hra hrať.
Odkedy je táto hra u nás doma, nehráme skoro nič iné. Keď ju Heňa zbadala, okamžite si zamilovala ten vizuál a farebné kocky, ale aj samotné skladanie.

recenze hry Sagrada

Už v prvej hre si osvojila základné pravidlá pokladania kociek a v tretej hre sme hrali už so žetónmi pomocníkov a s kartami náradia. No a stačila jej jedna ďalšia hra a už ma dokázala poraziť. A to si nemyslím, že som úplný "loser". :)
Keďže ide o abstraktnú hru, nebojte sa skúsiť ju aj s malými deťmi, ktoré už hry poznajú a majú radi. Sagradu teda kľudne od piatichšiestich rokov. :)

recenze hry Sagrada

Čo na to kamošky?
Sagradu som vzala aj na hranie s pár kamoškami. A mala veľký úspech! Taký, že ju už kupujú domov! Sagrada je hra, ktorá proste ženy baví! :) Ja si ale dovolím tvrdiť, že aj mužov. Možno nie tých, ktorí radi lovia drakov a zombie-kov, ale tých, ktorí si večer radi pri hraní oddýchnu nad peknou skladačkou rozhodne áno. :)

recenze hry Sagrada

Čo na to ja pri sólo hraní?
Po prvej testovacej hre so zle prečítanými pravidlami som myslela, že to bude veľká nuda a príliš ľahká záležitosť. Ale stačilo si poriadne prečítať pravidlá, zahrať znovu a je to moja veľká láska. Skvelá vec na záver večera, ako príjemný relax, keď uspíte deti a nie je s kým hrať. A keď máte aspoň trošku radi potrápenie mozgových buniek pri tom relaxe. :)

recenze hry Sagrada




Sagrada je naozaj nádherná hra. A nielen to. Ponúka zaujímavé možnosti taktizovania, preverí vaše schopnosti riešenia jednoduchej skladačky, pri ktorej ale musíte dávať pozor a plánovať svoje kroky dopredu, aby ste splnili čo najviac úloh. Navyše je to skvelá hra aj pre školákov, čo z nej robí úplne fantastickú rodinnú hru. My sme sa do Sagrady jednoducho zamilovali. :)
recenze hry Sagrada



Na záver:
Hodnotenie: 5*/5
Vek: 6+ (oficiálne 8+)
Počet hráčov: 14
Ako dlho hra trvá: 3045 min.
Kde kúpiť / dostupnosť: Heureka.CZIhrysko.SK
Aktuálna cena: 900,- Kč
Čo sa naučíme: taktizovať, vyberať z viacerých možností a plánovať svoje ťahy
Herné mechanizmy: draftovanie kariet; hádzanie kockami, tvorba sád, skladanie obrazcov
Viac o hre u vydavateľa: MINDOK

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)