8. mája 2019

Familou

Recenze hry Familou na blogu www.spoluhratky.eu

Keď sa povie detská kartová kooperatívna hra, napadne mi jednoznačne Familou. A kedže my máme radi kooperatívne hry a taktiež rýchle kartové hry, nemôže u nás doma chýbať ani Familou. Ďalšia kráska od Djeco.


recenze hry Familou

Čo sa skrýva v krabici?
V tomto prípade skôr krabičke sa skrývajú, ako inak, karty. Veľké hracie karty zvieratiek a pár malých kartičiek nepriateľského vlka.

recenze hry Familou

Ako už u Djeco býva zvykom, kartičky sú veľmi kvalitné, pevné a veľké. Čo je veľké plus pri hraní s deťmi. A samozrejme krásne a milo ilustrované. :)

recenze hry Familou

Čo ale milujem úplne najviac u všetkých kartových hier od Djeca, je spôsob otvárania krabičky. Je vysúvacia a otvára sa tým pádom ľahko aj deťom. A navyše je tak mohutná, že prežije úplne všetko!

recenze hry Familou

Čo je cieľom hry?
V hre je 7 zvieracích rodín, každá rodina má 6 členov, každý člen má číslo od 1 do 6. Cieľom hry je skompletovať rodinky tak, aby čísla jej členov na seba nadväzovali a to všetko skôr než príde zlý vlk.

recenze hry Familou

Priebeh hry
Táto hra je kooperatívna, takže si hráči vzájomne pomáhajú a komunikujú spolu. Neukazujú si karty, ale je dôležité, aby sa radili, kto má vyložiť akú kartu.

recenze hry Familou

Každý hráč dostane na ruku 3 karty a postupne zakladá nové rodinky, vyložením prvého člena rodiny (s ľubovoľným číslom). Každá ďalšia vyložená karta z tejto rodiny však už musí nadväzovať na číselnú radu. Takže keď je vyložená mama sova s číslom 4, tak môže byť vyložený buď synček s číslom 5, alebo otecko s číslom 3.

recenze hry Familou

A presne toto je skvelé na učenie čísiel a číselnej postupnosti u tých najmenších. A ešte lepším prvkom hry je vysoká nutnosť komunikácie a spolupráce.

Keď mám na ruke číslo 2 a 3 nejakej rodinky a idem ju zakladať, tak sa spýtam, či niekto nemá 1, alebo 4. Pretože ak moji spoluhráči mají číslo 4, tak logicky začnem zakladať rodinku číslom 3, aby môj spoluhráč mohol pokračovať.

recenze hry Familou

Trik je totiž v tom, že keď niekto nemá možnosť vyložiť žiadnu kartu, má na ruke čísla, ktoré nenadväzujú na už vyložené karty, prichádza do hry zlý vlk. V tej chvíli otáčame jednu zo šiestich kartičiek vlka. A v momente, keď sú otočené všetky jeho kartičky, vlk prichádza a je koniec hry a my prehrávame.

Keď sa nám ale podarí pred príchodom vlka skompletovať všetky rodinky a vyložiť všetky karty v správnom poradí, vyhrávame. Spoločne. Ako jedna rodina. :)

recenze hry Familou

Familou je skvelá kooperatívna hra pre malé deti, v podstate od veku, keď už poznajú čísla. Môže im pomôcť učiť sa postupnosť čísiel pomocou krásne ilustrovaných kartičiek. Navyše kartičiek plných zvieratiek a ich rodín, čo je ďalšie veľké plus, lebo v tomto veku táto téma u detí proste frčí. :)

Navyše tým, že je to kooperatívna hra, tak sa deti učia spolupráci a precvičujú si komunikáciu. Karty si nemôžeme ukazovať, ale diskutujeme o tom, čo kto na ruke má a čo by bolo dobré vyložiť.

Náhoda ale hrá svoju úlohu. Občas môžu byť karty zamiešané tak, že sa vyhrať proste nedá, hlavne vo dvojici je to ťažšie. Ale to zas u takto rýchlych hier vôbec nevadí, pretože si hneď môžeme zahrať znova a vlka poraziť.

recenze hry Familou
Na záver:
Hodnotenie: 4*/5
Vek: 4+ (oficiálne 5+)
Počet hráčov: 24
Ako dlho hra trvá: 1015 min
Kde kúpiť / dostupnosť: AgátinSvět.CZAgátinSvet.SK
Aktuálna cena: 210,- Kč
Čo sa naučíme: poznávať čísla a ich postupnosti, spolupracovať, komunikovať, vyberať z viacerých možností
Herné mechanizmy: kooperatívne hranie




1 komentár:

  1. Skvélá hra. Dcera, čerstvě 4 roky, ihned pochopila o co jde. Nedává ještě čiselnou posloupnost, ale sestavit rodinku podle členů od nejstaršího po nejmladší zvládá na jedničku. Díky za super tip.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme za Váš komentár! :)