3. mája 2019

Gizmos

recenzia hry Gizmos na blogu www.spoluhratky.eu

Gizmos od vydavateľstva Blackfire je rodinná hra, ktorá zaujme hneď na prvý pohľad svojim vizuálom. Ale je to hra pre malé deti? To sme sa doma pokúsili zistiť. A tu sú naše dojmy z hrania. :)


recenze hry Gizmos

Čo sa skrýva v krabici?
Guličky. Farebné. Veľa farebných guličiek. :) To je to, čo priláka snáď každého. Nielen deti. Kartónový zásobník na guličky tomu dodáva ten správny wow efekt, keď vás niekto vidí hrať napríklad v kaviarni. A potom nechýba celá hromada kartičiek o ktorých to celé je.
Gizmos je na prvý pohľad proste krásavec!

recenze hry Gizmos

Guličky vyliezajú z veľkého zásobníku postupne a vyberať môžete podľa tipu akcie, buď zo šiestich dostupných, kde si môžete vybrať farbu, alebo naslepo zo zásobníka. Toto prináša istú dávku náhody, s ktorou sa dá ale krásne pracovať.

recenze hry Gizmos

Priebeh hry
V hre sa snažíte postaviť vynálezy, ktoré vám na konci hry prinesú čo najviac bodov. Lenže každá kartička (vynález) má svoj jedinečný efekt na hru. A Vašim cieľom je vyberať ich tak, aby Vám prinášili čo najviac guličiek, víťazných bodov a hlavne aby sa medzi nimi reťazili akcie.

recenze hry Gizmos

V hre sú 3 kategórie kartičiek, každá stojí iný počet guličiek. Tie drahšie majú lepší efekt, ale je potrebné sa k nim dopracovať postupne. Vo svojom ťahu môžete robiť niekoľko tipov akcií, kúzelné na hre je, že keď robíte konkrétnu akciu, spustí sa celý riadok vynálezov danej kategórie, ktoré už máte postavené. A tam nastáva to krásne reťazenie.

recenze hry Gizmos

Napríklad, podľa situácie na obrázku vyššie, keď si postavím žltý vynález, získavam žetón víťazného bodu a zároveň si môžem vybrať dve guličky (tzv. energie) z tých dostupných čakajúcich v rade. Keď si vyberiem žltú guličku, môžem si zobrať ďalšiu guličku zo zásobníku. A keď si ako druhú vezmem červenú guličku, ťahám opäť ďalšiu guličku zo zásobníku. Takže jednou akciou, jedným postavením vynálezu som toho získala dosť veľa.

recenze hry Gizmos

A toto je len malý príklad toho nádherného reťazenia, o ktoré sa pokúšate, aby ste mali, čo najviac guličiek, za ktoré môžete nakupovať lepšie vynálezy a maximalizovali tak svoj bodový zisk.

recenze hry Gizmos

Hra končí, keď má jeden z hráčov postavených celkom 16 vynálezov, alebo 4 vynálezy najvyššej tretej kategórie.
To je pri hre viacerých hráčov (3, 4) celkom uspokojujúci koniec hry, ale pri hre vo dvojici je to dosť rýchlovka. Takže nie je od veci posunúť si túto hranicu na viac kartičiek a vychutnať si tak to reťazenie do sýtosti.

recenze hry Gizmos

Čo na to Heňa?
Zvládne teda túto kombinačnú hru päťročné dieťa? Odpoveď nie je úplne jednoduchá. Princíp hry pochopila možno rýchlejšie, ako ja. Hra ju baví, nie je ani moc dlhá (vo dvojici je 16 vynálezov postavených raz dva), ale nedokáže ešte myslieť tak dopredu, aby si vypracovala dobrú stratégiu. Má tendencie hrať sa s guličkami (to ale nie je nič výnimočné ani u dospelých :)) a brať si kartičky podľa obrázkov, alebo zaujímavých efektov, ktoré ale nepasujú do jej stratégie, s ktorou jej zo začiatku pomáham.

recenze hry Gizmos

Hra je to teda určená skôr starším hráčom. V pohode ju ale určite zvládnu deti od 10 rokov, tí, čo hrávajú dlhšie už kľudne v ôsmich rokoch. My sa s Heňou k plnohodnétmu hraniu možno dostaneme za rok, možno za pár ďalších hier, ale to všetko ukáže čas. :)

Ak hľadáte niečo na podobnom princípe reťazenia, pozrite na hru Splendor. A ak vás lákajú hlavne krásne guličky, tak by sa Vám mohla páčiť hra Výbušné lektvary. Obidve sú  hry jednoduchšie a vhodnejšie pre mladších hráčov.

recenze hry Gizmos

Čo na to kamošky?
Sú nadšené. Doslova. Tak ako ja! Je to vždy veľký boj o každú kartičku a guličku a aj keď človek nevyhrá, má strašne dobrý pocit z tej fungujúcej mašinky, ktorú vytvoril (keď sa to podarí). :)
Je to hra, ktorá láka vizuálom okoloidúcich a jedna z jasných volieb psolednej doby, čo zahrať.

recenze hry Gizmos


Gizmos je krásna oddychovka, pri ktorej ale treba rozmýšľať. A dobre si rozmyslieť stratégiu a držať sa jej. Sledovať súperov, či sa už náhodou neblíži koniec hry a prispôsobovať sa tomu. Primeraná herná doba, vizuál a krásne kombenie z nej robia úžasnú hru pre rodiny so staršími deťmi, ale aj pre hráčov na odreagovačku. My sme na nej doslova závislí. :)

recenze hry GizmosNa záver:
Autor hry: Phil Walker-Harding
Hodnotenie: 5*/5
Vek: 10+ (oficiálne 14+)
Počet hráčov: 24
Ako dlho hra trvá: 3040 min.
Kde kúpiť / dostupnosť: Heureka.CZIhrysko.SK
Aktuálna cena: 650,- Kč
Čo sa naučíme: strategicky myslieť, vyberať z viacerých možností a plánovať a optimalizovať svoje ťahy
Herné mechanizmy: draftovanie kariet, budovanie "enginu"
Viac o hre u vydavateľa: Blackfire

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)