8. júla 2019

Chop! Chop!

Recenzia hry Chop! Chop! na blogu www.spoluhratky.eu

Asymetrická hra pre dvoch hráčov na mačku a myši. To vystihuje hru od Djeco, ktorá ešte k tomu všetkému nádherne vyzerá. Poďte sa presvedčiť sami. :)


recenze hry Chop! Chop!

Čo sa skrýva v krabici?
Vo veľkej krabici nájdeme hraciu dosku, extra hrubé žetóny podlahy, drevený stôl so šroubovacími drevenými nohami a nechýbajú ani krásne farebné figúrky. Mačky a štyroch myší. A všetko spolu to vyzerá naozaj úchvatne. Na kvalitu a krásny design sa u firmy Djeco môžete fakt spoľahnúť.

recenze hry Chop! Chop!

Pri príprave hry si deti dokonca môžu precvičiť nejakú tú jemnú motoriku pri zostavovaní stola. :)

recenze hry Chop! Chop!

Priebeh hry
Táto hra je podľa mňa primárne pre dvoch hráčov. Jeden hrá za mačku, ktorá loví myšy a keď ich chytí všetky štyri, vyhráva.
Druhý hráč má za úlohu okrem prežitia aspoň jednej myši, pozbierať z hracej plochy 10 kúskov syra.

recenze hry Chop! Chop!

Hráči pred svojim ťahom hodia svojou kockou (každý hráč má svoju, čo je dôležité, pretože taká mačka má na kocke nižšie čísla). To určí o koľko políčok sa figúrka môže pohnúť.

recenze hry Chop! Chop!

Keď figúrka skončí na neotočenej dlaždici, dlaždica sa otočí a hneď sa vyhodnotí jej efekt. Väčšinu dlaždíc tvoria porozbíjané taniere, presne 10 dlaždíc ukrýva syr a potom sú ešte špeciálne dlaždice, ktoré môžu urýchliť váš pohyb, alebo vás premiestniť na ľubovolné miesto.

recenze hry Chop! Chop!

Toto všetko pridáva do hry to správne napätie a hlavne pre myši je nebezpečenstvo cítiť každým vykuknutím z diery. Zo začiatku sa zdá, že myši majú výhodu, sú predsa štyri. Ale od momentu keď zje mačka prvú myš, sa začína výhoda preklápať na druhú stranu. Na konci je to ozajstný hon na myši a rozdiel býva vždy veľmi tesný.

recenze hry Chop! Chop!
Čo na to Heňa?
Heňa občas nerada prehráva. Neviem čím to je, ale obvzlášť u tejto hry. Možno tou atmosférou, ktorú hra vytvára. Môžno tou asymetrickosťou, kedy jej príde nefér, že mačka to má ťažké (zo začiatku), prípadne, že myši sú pod tlakom (neustále), ale hlavne, ak náhodou prehrá, tak tvrdí, že tá jej strana to má určite ťažšie. V každom prípade je ale hra tak krásne prevedená, že sme ju na stôl dostali veľmi často.

Ďalším bonusom je strategickosť. Treba naozaj premýšľať kam sa pohnúť mačkou, aby dostala myš do kúta, kam sa vydať myšou, aby zobrala ten syr v rožku a nebola chytená.

No a mňa najviac dostáva tá asymetrickosť. Každá strana má inú úlohu, každá strana má trošku iné možnosti pohybu (mačka môže chodiť po stole, ale nie pod ním, myši to majú naopak) a každá strana má iný počet figúrok a kocku s inými číslami (myši sú v pohybe rýchlejšie).

recenze hry Chop! Chop!

Hra sa podľa vydavateľa dá hrať vo viacerých hráčoch, keď sa jeden zhostí role mačky a ostatní (až štyria) hrajú za myši. V tom prípade musia spolupracovať a taktizovať spoločne. Túto variantu sme ale nevyskúšali. V dvoch hráčoch totiž funguje úplne fantasticky.

recenze hry Chop! Chop!

Chop! Chop! od Djeco je nádherná hra plná stratégie, ktorá prináša pre malé deti unikátny pohľad na hranie dvoch rozdielnych strán. Na to, že je to v podstate abstraktná hra, prináša veľmi peknú atmosféru a napätie. Túto hru rozhodne odporúčame deťom, ktoré radi strategizujú a neboja sa výziev a prehier.
Navyše tradičné dokonalé spracovanie od firmy Djeco z nej robí skvelého kandidáta na krásny darček.

recenze hry Chop! Chop!
Na záver:
Autor hry: Alexandre Droit
Hodnotenie: 4,5*/5
Vek: 5+ (oficiálne 6+)
Počet hráčov: 2 (2-5)
Ako dlho hra trvá: 15–20 min
Kde kúpiť / dostupnosť: AgátinSvět.CZ, AgátinSvet.SK
Aktuálna cena: 850,- Kč
Čo sa naučíme: plánovať, taktizovať

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)