25. augusta 2019

Louka jak vyšitá

Recenzia hry Louka jak vysita na blogu www.spoluhratky.eu

V poslednej dobe vychádzajú naozaj krásne hry. A takou je aj rýdza česká hra Louka jak vyšitá, ktorá navyše prináša do hier nevýdaný princíp prevliekania šnúrok. Poriadne sme túto novinku prevetrali a prinášame vám naše dojmy z hrania.

recenze hry Louka jak vysita

Louka jak vyšitá je hra českého autora Tomáša Uhlířa, zvaného Uhlík, ktorú u nás vydáva Dino Toys. Nie je to jeho prvotina, Tom je známy už niekoľkými vydarenými PnP (print & play) hrami. Tentokrát sa ale vydal do pre neho neprebádaných vôd detských až rodinných hier.

recenze hry Louka jak vysita

Čo sa skrýva v krabici?
V krásne ilustrovanej krabici sa skrýva všetko to, čo potrebuje každá rodina s malými deťmi. Je to látka s otvormi a šnúrky na prevliekanie. To je totiž základ na cvičenie jemnej motoriky. Látka je krásne vyšívaná pestrofarebnými kvetinkami a šnúrky nájdete v štyroch farbách.

recenze hry Louka jak vysita

Lenže to nie je všetko. Toto je predsa hra a nie motorická pomôcka. Nachádzame tu preto veľkú hromadu nádherne ilustrovaných kartičiek lúčnych chrobákov a hmyzu. Každé so svojim unikátnym popiskom a funkciou, ktoré určujú pravidlá pre prevliekanie, čiže hru samotnú.

recente hry Louka jak vysita

Priebeh hry
Pred prvou hrou je potrebné urobiť na šnúrkach uzlíky, ktoré určujú koniec hry. Hráte totiž dovtedy, kým dokážete šnúrkou prevliekať dierky v kvetinkách.

recenze hry Louka jak vysita

Následne si zvolíte počet pravidiel, čiže si vylosujete kartičky hmyzu. Tie zvolíte od jednej až po päť. Zo začiatku je dobré zoznamovať sa s hrou s jedným pravidlom a postupne ich pridávať. Pravidlá sú navyše rozdelené do troch obtiažností. Modré sú najjednoduchšie, čierne najzložitejšie. Ku každému pravidlu vylosujete farbu kvetiniek, ku ktorej sa pravidlo vzťahuje.
Takže napríklad Beruška v kombinácii s červenou kvetinkou hovorí, že po prevlečení červenej kvetinky, musíte v ďaľšom svojom ťahu prevliecť kvetinku s 5 okvetnými lístkami.

recenze Louka jak vysita

Následne sa môžete pustiť do hry. Podľa počtu hráčov hráte buď s dlhším koncom šnúrky (2 alebo 4 hráči), alebo kratším koncom (3 hráči). Začínate prevliekať kvetinky tak, aby ste nazbierali čo najviac bodov, v tomto prípade okvetných lístkov. Takže je samozrejme najlepšie prevliakať kvetinky s 7-8 lístkami a nenechať ich súperom. Lenže dôležité je aj odhadovať vzdialenosť medzi kvetinkami a neskákať z jedného konca "lúky" na druhý, kedže si tým míňate drahocennú šnúrku.

recenze hry Louka jak vysita

Kvetinky môžu byť prevlečené striktne buď jednou šnúrkou (pri hre 2 a 3 hráčov), alebo dvomi rôznymi šnúrkami (pri hre 4 hráčov). Ale môže nastať aj výnimka v prípade použitia niektorého z pravidiel, ktoré túto možnosť ponúka.

recenze hry Louka jak vysita

Samotné pravidlá teda prinášajú do hry tú správnu šťavu a stratégiu. A variabilitu, kedže si pred každou hrou losujete pravidlá nové a ich kombinácie sú vždy veľmi zaujímavou výzvou.

recenze hry Louka jak vysita

Čo na to Heňa?
Heňa (5,5 r.) miluje kvetinky. Takže táto hra bola jednoducho trefa do čierneho. Prevliekanie ju tiež veľmi baví a pravidlá jej nerobia problém. Už hneď na začiatku chcela hrať s čo najväčším počtom pravidiel, ale úprimne, mne robilo problém si ich zapamätať. Takže sme začali zľahka a teraz hrávame väčšinou so 4 pravidlami všetkých obtiažností.
Táto hra sa stala jednou z jej úplne najobľúbenejších hneď po prvom hraní a drží ju to dodnes.

recenze hry Louka jak vysita

Veľkou výhodou je aj prenositeľnosť tejto hry. Keď cestujeme, ideme na výlet, alebo maródime v posteli, stačí zobrať látku a šnúrky. Každá z nás povie jedno pravidlo pre konkrétnu farbu a môžeme hrať.

recenze hry Louka jak vysita

Louka jak vyšitá je unikátna hra plná krásnych farebných kvetiniek a zvieratiek. A malého motorického cvičenia. Baví nás od prvej chvíle a rozhodne ju odporúčame na vyskúšanie. Veríme, že nebudete ľutovať. :)

recenze hry Louka jak vysita
Na záver:
Autor hry: Tomáš "Uhlík" Uhlíř
Hodnotenie: 5*/5
Vek: 5+
Počet hráčov: 2-4
Ako dlho hra trvá: 10-15 min
Kde kúpiť / dostupnosť: Heureka.CZ, Heureka.SK
Aktuálna cena: 450,- Kč
Čo sa naučíme: taktizovať, precvičíme si jemnú motoriku a pamäť

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)