31. októbra 2019

Hadara

recenzia hry Hadara na blogu www.spoluhratky.eu

Hadara od MINDOKu sa tvári ako jednoduchá draftovacia hra s témou civilizácie pre staršie deti a dospelých. Otestovala som ju tentokrát bez detí a výsledok vám prinášam v nasledujúcich riadkoch.



Hadara so svojou "nič moc" grafikou na krabici rozhodne neupúta a veľmi ľahko ju v mršti noviniek prehliadnete. Bola by to ale škoda. Vo vnútri sa skrývajú pekné komponenty s farebným prevedním, ktoré pôsobí omnoho lepšie. Nie je to ten najlepší design na svete, ale neurazí. A herne, herne je to veľmi milé prekvapenie. :)


Čo sa skrýva v krabici?
Kvalitne spracované komponety, zaujímavý točiaci mechanizmus, plno kartičiek o ktoré v tejto hre ide a pekný design. A inzert v krabici, ktorý uľahčuje a urýchľuje prípravu hry.


Priebeh hry
Hadara má veľmi jendoduché pravidlá a už pom prvej hre viete, čo môžete hrať a čo môžete skúšať a na aké karty sa chcete zamerať. Jej veľkou výhodou je rýchlosť hry, kedy jedna časť hry prebieha simultánne a nečakáte na ťah iných hráčov.


Cieľom hry je nazbierať čo najviac bodov pomocou kariet, ktoré vám zvyšujú ukazateľe na jednotlivých stupniciach pokroku v oblasti ekonomiky, vojenskej sily, kultúry a poľnohospodárstva. Celý výber kariet prispôsoujete svojej stratégii, ktorá môže byť rôzna od hry ku hre, Hadara totiž ponúka niekoľko ciest ako maximalizovať víťazné body.


Základný princíp hry je draftovanie, čiže výber kariet. V prvej časti epochy si vezmete 2 karty jednej konkrétnej farby, jednu si vyberiete, druhú vrátite späť na hrací plán. Ponechanú kartu si buď kúpite a tým aktivujete jej efekt, alebo ju odhodíte a získate tým nejaké peniaze. Toto opakujete kým si nevyberiete z kariet všetkých farieb.


Keď skončí prvé kolo, hráči vyberajú z kariet, ktoré boli vrátené na hrací plán. Na konci kola a epochy ešte prebieha príjem peňazí, kolonizácia, stavba sôch a výživa ľudu. To všetko vám prináša víťazné body.


Čo na to kamošky?
Zo začiatku sme hru hrali veľmi často, nadšené z toho, že sa dá hrať až v 5 hráčoch a rýchlo odsýpa. Ale nie všetky z nás boli nadšené, rozdiely v skóre boli dramatické. Potom som odhalila, že som v pravidlách prehliadla jedno dôležité pravidlo a hra tak získala na ešte väčšej svižnosti a prívetivosti, rozdiely boli zrazu minimálne a bavila nás úplne všetky.


Ponaučenie do budúcna. Vôbec nie je na škodu prečítať si pravidlá po pár zahraniach ešte raz, aby človek neprehliadol niečo dôkležité, čo dokáže výrazne ovplyvniť hru.


Hadara je veľmi smypatická rodinná hra, ktorá sa dá skvele hrať aj vo vyššom počte hráčov, aj vo dvojici. Civilizačná téma je tu trošku nalepená, ale to nevadí tomu, aby sa stala našou obľúbenou strategickou "rýchlovkou". :)

Na záver:
Autor hry: Benjamin Schwer
Hodnotenie: 4*/5
Vek: 8+
Počet hráčov: 2-5
Ako dlho hra trvá: 45 min
Kde kúpiť / dostupnosť: Heureka.CZ, Ihrysko.SK
Aktuálna cena: 800,- Kč
Čo sa naučíme: základné herné princípy, základné farby
Herné mechanizmy: draftovanie kariet, tvorba sád, simultánne akcie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)