28. novembra 2019

Azul vitráže Sintry

recenzia hry Azul vitráže Sintry na blogu www.spoluhratky.eu

Pokračovanie známej hry Azul na seba nenechalo dlho čakať a prichádza v podobe vitrážnych okien Sintry. A ako tento nasledovník podľa nás dopadol sa pokúsime zhrnúť v našich dojmoch z hrania. :)

recenze hry Azul vitráže Sintry

Azul vitráže Sintry od firmy MINDOK rozhodne nesklamal vizážou. Tak ako jeho starší brácha nás láka na krásne farebné hracie kamene, tentokrát vypĺňajúce vitrážne okná v Sintre. Oproti jednoduchej priamočiarosti jednotky, už ale vyniká dobre fungujúcou, ale trochu zložitejšou stratégiou, ktorá sa odhalí až po pár hrách.

recenze hry Azul vitráže Sintry

Čo sa skrýva v krabici?
Bonbóny Halls. A to doslova. Hneď v 5 farbách. Majú jedinú nevýhodu. Nedajú sa zjesť. :) Zato sú jednoznačnou pastvou pre oči a lákadlo aj pre malé mačičky menom Heňa, ktorá chcela nový Azul hrať okamžite po spozorovaní obsahu krabice.

recenze hry Azul vitráže Sintry

Okrem "bonbónov" na vás čakajú ešte samotné vitrážne okná, vrecko na hracie kamene, skórovacia doska, ktorá je tentokrát spoločná pre všetkých hráčov a papierová vežička kostola, ktorá slúži na odkladanie už použitých kameňov.

recenze hry Azul vitráže Sintry


recenze hry Azul vitráže Sintry

Priebeh hry
Ak už poznáte prvý Azul, dostanete sa do hry veľmi rýchlo. Základný princíp výberu kameňov je úplne rovnaký aj v tejto verzii, čo je pozitívne, pretože výber kameňov je naozaj veľmi príjemná a dobre fungujúca mechanika. Samotné pokladanie na vitrážne okná už ale funguje úplne inak.

recenze hry Azul vitráže Sintry

Vašim cieľom je zaplniť jednotlivé okná presne podľa znázornených farieb, ale najzáludnejšie je samotné bodovanie. Po zaplnení okna totiž presuniete jeden z kameňov do spodnej časti, ktorá určuje body. Keď zaplníte okno na ľavej starne dostávate zaň body aj za všetky okná už zaplnené na pravej strane. Čo rozhodne dosť ovplyvňuje Vašu stratégiu.

recenze hry Azul vitráže Sintry

Novinka v dvojke je aj panáčik, čiže sklenár, ktorého posúvate v smere zľava doprava, čo vás núti začínať oknami na ľavej strane a postupne sa presúvať napravo, pretože presun sklenára späť naľavo vás stojí ťah.

recenze hry Azul vitráže Sintry

Na konci hry dostávate ešte bonusové body za zaplnené okná v určitom zoskupení, ale tu tiež hra prináša určitú variabilitu, keď môžete hrať s dvomi stranami vitrážnych okien. Každá z nich ponúka iné koncové bonusové bodovanie.

recenze hry Azul vitráže Sintry

To všetko robí z Azulu dvojky skvelú strategickú záležitosť, ktorá ma po prvej hra veľmi nezaujala a prišla mi prekombinovaná, ale postupne som jej prišla na chuť, vďaka väčším strategickým možnostiam. Teraz je to môj obľúbený Azul, aj keď to vyzerá, že Azul trojka by mu mohol konkurovať. Ale nepredbiehajme. :)

recenze hry Azul vitráže Sintry

Čo na to Heňa (6 rokov)?
Hru okamžite pochopila. Kupodivu to bol pre ňu prvý Azul, ktorý vyskúšala a hra sa jej veľmi páčila. Za jediné negatívum zatiaľ považujem, že hra trvala na jej pomery trošku dlhšie. Trpezlivosť v hraní sa už ale bude len zlepšovať, takže Azulu si užijeme určite ešte dosýtosti. :)

recenze hry Azul vitráže Sintry

Čo na to kamošky?
Úprimne, Azuly sú proste veľkým lákadlom pre ženy. Vizuálna stránka parádna, pravidlá vysvetlené za chvilinku a hrá sa to tiež fantasticky. Hra hneď poputovala do zbierky nejednej ďalšej rodiny. :)

recenze hry Azul vitráže Sintry

Azul vitráže Sintry je parádna rodinná hra, ktorá zaujme svojim prevedním, ale aj strategickými možnosťami. Ak hľadáte univerzálny darček pre nehráčov, pre rodiny, pre ženy, je asi akýkoľvek Azul jednoznačná voľba. Azul vitráže Sintry je ale zároveň ideálny aj pre hráčov, ktorí hľadajú jednoduchú oddychovku. Túto hru rozhodne odporúčame a vôbec nám nevadí mať v zbierke oba Azuly. Ba naopak. :)

recenze hry Azul vitráže Sintry
Na záver:
Autor: Michael Kiesling
Hodnotenie: 4,5*/5
Vek: 8+
Počet hráčov: 2–4
Ako dlho hra trvá: 30–45 min
Kde kúpiť / dostupnosť: Heureka.CZ, Ihrysko.SK
Aktuálna cena: 1000,- Kč
Čo sa naučíme: strategicky myslieť, taktizovať
Herné mechanizmy: výber z viacerých možností, skladanie obrazcov, tvorba sád

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)