22. januára 2020

Milostný dopis

recenzia hry Milostný dopis na blogu spoluhratky.eu

Chcete vedieť, ktorá hra je u nás doma jednoznačne najhranejšia? Áno, rýchlovka Milostný dopis na ktorej Heňa frčí už od 4,5 rokov.


recenze hry Milostný dopis

Milostný dopis je už skoro klasika, ktorú hrávajú hlavne dospelí ako tzv. filler (výplň medzi väčšími hrami). Je to tak trochu blafovacia hra hodne o náhode, ale hodne zábavná. Ale rovnako dobrá je aj pri hraní s deťmi, keď ich k tomu blafovaniu necháte trochu pričuchnúť. :)

recenze hry Milostný dopis

Milostný dopis vyšiel už v roku 2012 a v našich končinách ho vydal Mindok. Bola to malá krabička s presne 16 kartami.

recenze hry Milostný dopis

Čo sa skrýva v krabici?
Nová verzia, ktorá vyšla len nedávno pod značkou Blackfire je trošku zmenená, nielen po grafickej stránke. Do hry totiž pribudli dve úplne nové postavy a v hre samotnej nájdete krásne látkové vrecko a žetóny priazne. To už z tejto minimalistickej hry robí trošku luxusnejšiu, čomu zodpovedá aj cena.

recenze hry Milostný dopis

Nechýbajú samozrejme karty, ktorých je v tomto prípade presne 21, čo mení hru pre max. 4 hráčov, na hru pre až 6 hráčov.
Pribudli teda dve nové postavy a teda aj dve nové celkom zaujímavé akcie.

recenze hry Milostný dopis

Priebeh hry
Milostný dopis je jedna z najjednoduchších hier, ktorej pravidlá vysvetlíte za dve minúty (a to možno aj preháňam) a môžete hrať.

recenze hry Milostný dopis

Každý hráč dostane jednu kartu. Keď je na ťahu, doberie si druhú kartu a z týchto dvoch kariet jednu vyloží a aktivuje efekt, ktorý je uvedený na karte.

recenze hry Milostný dopis

Cieľom hry je zostať v kole čo najdlhšie a v prípade, že do konca kola "prežije" hráčov viac, tak je potrebné byť tým, kto má na ruke kartu s najvyššou hodnotou.

recenze hry Milostný dopis

V čom je trik? Každá postava má iný efekt. Niektorá vám umožní tipnúť si akú kartu má súper a dostať ho tak z hry, iná vám umožní pozrieť sa na súperovu kartu a získať tak určitú výhodu.

recenze hry Milostný dopis

A napríklad taká princezná s najvyššou hodnotou nerobí nič. Akurát ju nemôžete vyložiť, inak by ste sa eliminovali. Poviete si, jasné, tak to je najlepšie dostať práve princeznú a som za vodou. To je iba zdanie, pretože v prípade, že niekto odhalí, že princeznú máte, môže vás veľmi ľahko z hry dostať von.

recenze hry Milostný dopis

Jednoduchá hra s pár kartami preto skýta veľa možností ako ju hrať, ako blafovať, dedukovať, alebo len taktizovať. Náhodná samozrejme je, pretože to, aké vám prídu karty ovplyvniť nemôžete. Jedna partia ale zvyčajne trvá len pár minút, občas aj pár sekúnd (keď máte štastie) a tak si môžete dať hneď niekoľko odviet.

recenze hry Milostný dopis


recenze hry Milostný dopis


Čo na to Heňa (6 rokov)?
Na túto hru som počula veľkú chválu už v mojich deskoherných začiatkoch, keď Heňa s hrami tiež začínala. A tak som v jej 4,5 rokoch konečene dostala odvahu ju s ňou vyskúšať. Téma zabodovala na sto bodov, krásna princezná, krásna hraběnka, no bol z toho okamžite veľký hit.

recenze hry Milostný dopis

Na moje prekvapenie pochopila hneď aj princíp hry a už od druhej, max. tretej hry si pamätala VŠETKY efekty kariet lepšie než ja!

recenze hry Milostný dopis

Takže neváhajte. Milostný dopis je určite super aj pre deti, ktoré nevedia čítať. Milostný dopis je skvelá a rýchla mega zábavná hra plná utajovania a blafovania a náhody a tipovania a šťastia. Proste tá správna odreagovačka pre úplne všetkých od 4,5 do 99 rokov. ;)

recenze hry Milostný dopis

Čo na to ja?
Ja mám rada strategické, hutné hry. Ale občas je super zahrať si nejakú rýchlovku ako je toto, ktorá ale nie je úplne blbá. Navyše je tak krásne skladná, že táto hra nikdy nechýba na našich cestách, či výletoch.
Úplne najviac ma ale na tejto hre fascinuje to, čo všetko ponúka hra so 16, respektíve 21 kartami. Neuveriteľné!

recenze hry Milostný dopis

Máme doma aj staré aj nové vydanie hry. To staré je už pekne ohrané a karty ošúchané. Nové vydanie je krásne a luxusné, ale design postáv mi veľmi nevyhovuje (ani vynútená inklúzia všetkého možného aj nemožného). Karty však v každom prípade putujú do obalov, lebo cenovka novej verzie je už trochu vyššia a my chceme hrať Milostný dopis aj naďalej a určite ešte veľmi dlho. Pretože za to stojí!

recenze hry Milostný dopis

Milostný dopis odporúčajú všetkými desiatimi dve hráčky z dvoch z tímu SpoluHrátky. :)

recenze hry Milostný dopis
Na záver:
Autor: Seiji Kanai
Hodnotenie: 4,5*/5
Vek: 5+ (10+)
Počet hráčov: 2–6
Ako dlho hra trvá: 5–20 min
Kde kúpiť / dostupnosť: Heureka.CZ, Ihrysko.SK
Aktuálna cena: 300 Kč
Čo sa naučíme: taktizovať, blafovať, dedukovať
Herné mechanizmy: správa kariet na ruke

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)