16. februára 2020

Obludárium


Hra od autora slávnych "magicov" prichádza s krásnym designom, jednoduchými pravidlami, svižnou hrou a nemôže samozrejme chýbať ani draft kariet. Nie je to úplne hra pre malé deti a tak som ju otestovala s dospelákmi a nechýbal ani jeden puberťák. :)






Richard Garfield, to je meno autora hry, ktorého preslávila zberateľská legenda Magic the Gathering. Obludárium je jeho novinka, ktorá sa v určitých smeroch "magicmi" inšpirovala, ale ide o hru podstatne inú.


Čo sa skrýva v krabici?
Obludárium je kartová hra, takže v krabici nájdete naozaj veľkú hromadu krásne ilustrovaných kariet. K tomu sú tu hráčske dosky, kartónové mince a kocky.



Priebeh hry
Základom hry je draft, čiže výbier kariet. Jeho nesporná výhoda je v tom, že všetci hráči vyberajú z ôsmych kariet súčasne, vyberú si jednu kartu a balíček pošlú súperovi po pravici, alebo ľavici. To je veľmi zaujímavý herný princíp, ktorý hru pri vyššom počte hráčov značne urýchľuje.


Pri výbere kariet sa snažíte vyberať tak, aby ste mohli uloviť nejakú peknú príšeru, ktorá vám prinesie víťazné body, ale aby ste zároveň na túto príšeru mali aj vhodné karty tzv. krajín.


Na výber potom máte ešte karty osobných úloh, ktoré nie je vhodné veľmi podceňovať, rôzne jednorázové výhody a postavy, ktoré vám, prinášajú nejaký trvalý benefit.


Celá hra sa teda točí o tom, kedy zobrať ktorú kartu a ako ich vzájomne čo najlepšie nakombinovať. Musíte ale zvažovať aj to, aké karty posuniete súperovi a aj to aké karty sa vám pravdepodobne vrátia do ruky.


Hra je dosť postavená na náhode v tom, aké karty sú rozdané na začiatku. Toto dosť ovplyvňuje jednotlivé partie a niekedy môže nastať situácia, že je v hre málo príšer, čo trošku kazí zážitok z hry. Ale vo väčšine prípadov si dosýtosti užijete výber kariet, príšer a ich následné krotenie. Čo je jeden z najzaujímavejších prvkov hry, ktorý je na konci kola dosť napínavý a pri ktorom sa hádže kockami. Čo dokáže vyvolať naozaj rozporuplné emócie. :)


Čo na to kamošky?
Obludárium sme si zamilovali od prvej hry. Pre nás je veľmi pozitívne, že ho môžeme hrať až v piatich hráčoch a neznamená to dlhú hernú dobu tým, že všetci sú neustále v akcii. Pozitívna je aj jednoduchosť hry, takže nie je problém zasvetiť nováčika, ani zopakovať hru pár krát za sebou.


Čo na to ja?
Ja navyše oceňujem grafiku. Mne sa tento design šmrncnutý fantasy proste páči. Lovenie príšer a ich krotenie je síce nalepená, ale fajn téma a to ako rýchla hra plynie a aké rozhodnutia prináša ma vždy bavilo.


Obludárium preto odporúčam aj na rodinné hranie, pretože je jednoduchá, primerane dlhá, krásna a herne veľmi príjemná. Hra je navyše skvelá vo väčšom počte hráčov, ideálne v štyroch alebo piatich. :)

Na záver:
Autor: Richard Garfield
Hodnotenie: 4*/5
Vek: 10+ (12+)
Počet hráčov: 2–5
Ako dlho hra trvá: 30–45 min
Kde kúpiť/dostupnosť: Heureka.CZ, Ihrysko.SK
Aktuálna cena: 700,- Kč
Čo sa naučíme: strategicky myslieť
Herné mechanizmy: draft kariet, tvorba sád


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)