23. marca 2020

Barevná příšerka

recenzia hry Barevná příšerka (Farebné strašidielko) na blogu www.spoluhratky.eu

Barevná Příšerka nie je obyčajná hra. Je to hra, kde je omnoho dôležitejší prežitok, než samotné hranie. A to z nej robí unikátnu hru, ktorá rozhodne stojí za pozornosť. :)


recenze hry Barevná příšerka


Barevná příšerka od firmy MINDOK je hra založená na populárnej knižke The Colour Monster (vyšlo v slovenčine pod názvom Farebné strašidielko) od autorky Anny Llenas.
Samotná knižka je založená na rozprávaní o farebnej príšerke, ktorá má popletené emócie, nevyzná sa vo svojich pocitoch a my sme tu od toho, aby sme jej pomohli a všetko jej vysvetlili. Podľa toho, ako sa cítime my sami.

A presne o tom je aj hra. :)

recenze hry Barevná příšerka

Čo sa skrýva v krabici?
Hra obsahuje veľký herný plán, dve drevené figúrky, kocku a kartónové poháre na uskladnenie tých správnych emócií.

recenze hry Barevná příšerka

Priebeh hry
Hra je pravidlovo veľmi jednoduchá. Hodíte kockou a podľa toho, čo vám na kocke padne sa presuniete na dané políčko. Snažíte sa následne odhaliť správny pohár, ktorý ukrýva danú emóciu, takže zapojíte do hry pamäťový element. Niektoré poháre totiž obsahujú pomiešané emócie, takže tieto odhaľovať nechcete, pretože tým môžete hru prehrať.

recenze hry Barevná příšerka

Hlavný prvok celej hry je ale v tom, čo sa deje, keď presuniete figúrku príšerky na políčko konkrétnej emócie. Emócií, alebo pocitov je tu päť. Čierna je strach, červená zlosť, modrá smútok, zelená pokoj a žltá radosť. Keď príšerka príde na dané políčko musíme jej vysvetliť, čo za pocit to je. Takže sa rozprávame s deťmi, kedy sa takto cítia, čo to pre nich znamená, čo im v danej situácii pomáha. Aby to tej príšerke vysvetlili a onba už nebola taká zmätená.

recenze hry Barevná příšerka

A v tomto je celé kúzlo tejto hry. Zakaždým vás čaká prekvapivá dopoveď vašich detí, zakaždým je to veľmi zaujímavý a dôležitý rozhovor. Áno, občas sa deťom nechce, alebo im to už príde, že hovoria stále dokola to isté. Vtedy sa stačí spýtať na niečo trochu iné, napríklad ako sa cítia hrdinovia ich obľúbených rozprávok, alebo môžeme hru zahrať ako spracovanie nejakej konkrétnej situácie, ktorá sa nám prihodila a ďalší krásny rozhovor je na svete. Rozhovor o pocitoch vašich detí, ktorý pomáha im, lepšie sa v pocitoch vyznať a pomáha aj vám, lepšie poznať svoje deti. No nie je to úžasné? :)

recenze hry Barevná příšerka

Čo na to Heňa (6 rokov)?
Heňu kupodivu baví aj samotná hra chodenia po pláne a nachádzania správnych pohárov, aj keď je už zvyknutá hrať omnoho zložitejšie hry. Rozprávanie ju občas baví, občas viac vyzvedá odomňa, ako sa kedy cítim a prečo. V každom prípade to nie je hra, ktorú by sme hrali každý deň dokola a dokola. Ale vždy keď ju vytiahneme je to úžasný zážitok pre nás obe.

recenze hry Barevná příšerka

Čo na to ja?
Ja som z hry nadšená práve pre to, čo prináša do nášho každodenného života. Že sa pomocou hry môžeme nenútene porozprávať o našich pocitoch, aj o tom čo nás trápi a čo nám robí radosť. Že sa spoznávame a zbližujeme. :)

recenze hry Barevná příšerka

Barevná příšerka je hrou, v ktorej sa hrá iba trošičku a precvičíte sa hlavne pamäť, ale je hlavne hrou, ktorá prináša niečo extra v podobe vzájomného spoznávania vlastných pocitov. A toto z nej robí hru, ktorá vytvára výnimočné okamžiky a navždy tým zostane v našich srdciach. :)

recenze hry Barevná příšerka

Na záver:

Autor: Josep M. Allué, Dani Gómez
Hodnotenie: 4*/5
Vek: 3+
Počet hráčov: 2–5
Ako dlho hra trvá: 15–20 min
Kde kúpiť / dostupnosť: Heureka.CZIhrysko.SK
Aktuálna cena: 600,- Kč
Herné mechanizmy: kooperatívne hranie, pamäť, hádzanie kockou, vyprávanie
Čo sa naučíme: poznávať svoje pocity a emócie ako aj emócie druhých

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)