11. marca 2020

Secret Code 13+4 (Tajný kód 13+4)

Recenzia hry Secret Code 13+4 (Tajný kód 13+4) na blogu https://spoluhratky.eu

Hra na zlodejov pri ktorej sa nenásilným spôsobom precvičuje matematika? Tak to je snáď sen každého rodiča, nie? Tak sa poďme pozrieť, čo na túto hru hovorí naša predškoláčka a jej mama. ;)


recenze hry Secret Code 13+4

Secret Code 13+4 vydáva HABA, ktorá je známa peknými, kvalitne spracovanými hrami. A to platí aj v tomto prípade.

recenze hry Secret Code 13+4

Čo sa skrýva v krabici?
Hrací plán, figúrky zlodejov a kocky, ktorými budete hádzať a prehadzovať a hlavne počítať a sčítavať a odčítať a násobiť a deliť.

recenze hry Secret Code 13+4

Priebeh hry
Princíp hry je veľmi jednoduchý. Ste zlodeji, ktorý sa čo najrýchlejšie potrebujú dostať ku vzácnej soške v múzeu. Komu sa to podarí ako prvému, vyhráva.

recenze hry Secret Code 13+4

V múzeu na vás však číhajú bezpečnostné laserové paprsky, ktoré musíte deaktivovať tým správnym tajným kódom.

recenze hry Secret Code 13+4

A tu prichádza na radu matematika. Každá prekážka na Vašej ceste obsahuje číslo, ku ktorému sa musíte prepracovať pomocou kociek, ktorými hodíte. K dispozícii máte 6 kociek. Čím menej ich použijete na vylúštenie jedného kódu, tým viac vám ich zostane na vylúštenie kódov ďalších a tým ďalej sa vo svojom ťahu dostanete.

recenze hry Secret Code 13+4

Kocky, ktoré použijete dáte súperovi a následne hodíte zostávajúcimi kockami. Z tých opäť niektoré použijete na prekonanie kódu a tento postup opakujete dovtedy, kým máte možnosť vylúštiť ďalší kód. V momente keď sa vám to už nepodarí, prichádza na radu ďalší hráč.

recenze hry Secret Code 13+4

Počas lúštenia kódu môžete hodnoty hodené na kockách rôzne kombinovať. Môžete použit kocku iba jednu, pokiaľ na nej padne číslo zhodné s kódom, môžete hodnoty na kockách sčítať, odčítať, násobiť, alebo deliť. To je na vás a vašej šikovnosti poradiť si s hodnotami, ktoré vám padli.

A toto je samozrejme tá kľúčová časť hry. Nakombinovať ich tak, aby som sa na ceste dostala čo najďalej a bola v cieli prvá.

recenze hry Secret Code 13+4

Čo na to Heňa (6 rokov)?
Heňa je hlavne nadšená z témy a počítania. Hry na zlodejov (alebo detektívov) u predškolákov proste fičia a na čísla má aktuálne náladu vždy a všade. Aj cestou v električke stále niečo počítame a násobíme. A keďže je veľmi súťaživý tip, tak jej takáto hra vyhovuje, je na nej vidieť ako sa snaží čísla správne nakombinovať, aby dosiahla ten vytúžený tajný kód a uchmatla sošku ako prvá.

recenze hry Secret Code 13+4

Čo na to ja?
Na hre oceňujem spracovanie, tému, aj edukatívny prvok. Škola hrou je podľa mňa najlepšia škola.
Na druhú stranu je tu stále náhodný prvok v tom čo vám padne na kockách. Niekomu sa môže zadariť a hodiť čísla zhodné s kódom a posunúť sa dopredu rýchlejšie, niekto musí kombinovať viac. Ale keďže kódy sú vždy aj nejaké dvojmiestne, dá sa tento hendikep zmazať. Aj tak má v hre výhodu prvý hráč, čo je pri hraní rodič dieťa fajn, aspoň sa dá deťom mierna výhoda. Pri hre rovnako starých detí to už môže byť kľúčové, ale takýto test s hrou nás ešte len čaká. :)

Secret Code 13+4 je skvelá hra s drobným matematickým precvičovaním, ktorá deti zaujme hlavne témou a rodičov poteší, že si ich ratolesti precvičia počty nenápadne počas hry. Pre malých školákov domov, či do družiny, proste ideálna hra.

recenze hry Secret Code 13+4
Na záver:
Autor: Jürgen P. Grunau
Hodnotenie: 4*/5
Vek: 6+ (8+)
Počet hráčov: 2–4
Ako dlho hra trvá: 15 min
Kde kúpiť / dostupnosť: AgatinSvet.CZ, AgatinSvet.SK
Aktuálna cena: 400,- Kč
Čo sa naučíme: taktizovať, počítať
Herné mechanizmy: hádzanie kockou

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)