16. júla 2020

Diamantový les

recenzia hry Diamantový les na blogu www.spoluhratky.eu

Diamanty, kúzelný les a jeho objavovanie. To je hra Diamantový les od českého autora Oldřicha Rejla, ktorú sme zobrali pod náš drobnohľad.


recenze hry Diamantový les

Diamantový les u nás vydáva firma Dino. Ide o detskú hru, ktorá je vcelku variabilná a zabavia sa pri nej deti od 4 rokov, ale aj staršie. Je to hra, v ktorej ide hlavne o dobrodružstvo preskúmavania lesa, tak aby ste čo najskôr pozbierali vytúžené diamanty.

recenze hry Diamantový les

Čo sa skrýva v krabici?
Základom hry sú kartónové dieliky, z ktorých zostavíte les. Môžete si pri tom zvoliť, či postavíte les väčší, pre skúsenejších hráčov, alebo menší pri hre s malými deťmi. Takisto tvar lesa môže byť variabilný a fantázii sa medze nekladú.

recenze hry Diamantový les

V hre ďalej nechýbajú figúrky trpaslíkov a vytúžené diamanty, o ktoré v celej hre ide.

recenze hry Diamantový les

Priebeh hry
Hra je veľmi jednoduchá. Každý trpaslík začína na kraji lesa a môže sa pohnúť o jedno políčko, ktoré následne otočí a vyhodnotí jeho efekt. Na políčkach lesa sa skrývajú rôzne nástrahy, ale aj diamanty. 

recenze hry Diamantový les

Čakajú na vás skaly, ktoré musíte prekonať hodom kocky, táborový oheň, ktorú posvieti na všetky priľahlé dieliky a trochu vám pomôže zorientovať sa v lese a najzábavnejší sú určite raráškovia. Tí sú totiž často veľmi škodoradostní. Pri ich odhalení hádžete kockou, ktorá zakaždým môže urobiť poriadny zmätok na mape. Môžete si vymeniť miesto s iným trpaslíkom na mape, môžete vymeniť dva dieliky na mape, môžete sa tajne pozrieť na nejaký dielik a podobne.

recenze hry Diamantový les

Väčšina dielikov sa po ich opustení otáča späť na druhú stranu, takže si pri tejto hre poriadne precvičíte pamäť. Obvzlášť pri použití všetkých dielikov veľkého lesa je to poriadna výzva. 

recenze hry Diamantový les

V lese nájdeme aj veľmi užitočné štôlne, pomocou ktorých sa môžeme rýchlo presunúť z jednej do druhej. Celá honba je ale honba za diamantmi. Kto ako prvý pozbiera všetky diamanty na mape, vyhráva.

recenze hry Diamantový les

Čo na to Heňa (6 rokov)?
Celkom ma prekapilo, ako nás táto hra obe bavila. Podľa pravidiel ide proste o veľmi jednoduchú záležitosť. Avšak to napätie pri preskúmavaní lesa a hľadanie diamantov, bolo proste kúzelné ako les samotný. Pri tetjo hre sa naozaj dá vykresliť pekný príbeh a atmosféra. A to je na detských hrách vždy super.

recenze hry Diamantový les

Čo na to ja?
Ja oceňujem, že hra je veľmi priamočiara a jednoduchá. Na nič sa nehrá. Ide o čisté a vcelku náhodné preskúmavanie, ale k výhre je okrem šťastia potrebná aj dobrá pamäť. A to sú dva atribúty, ktoré by nemali chýbať v hrách pre malé deti. Variabilita plánu lesa predurčuje hru aj pre mladšie deti, než je uvedené na krabici. Vyskúšať ju môžete už so šikovnými trojročnými deťmi, ale štvorročný si ju už užijú naplno.

recenze hry Diamantový les

Veľký plán lesa už bol možno príliš veľký a mali sme občas problém nájsť posledný diamant aj s našou dosť dobrou pamäťou. Hra sa tak celkom časovo natiahla, preto preferujeme plán lesa o niečo menší, aby sme stále mali prehľad kde čo je.

recenze hry Diamantový les

Diamantový les je naozaj krásna detská hra, ktorá prináša presne to, čo sľubuje. Preskúmavanie, malé dobrodružstvo, precvičenie pamäti, možnosti malého škodenia a veľkej zábavy. To všetko z nej robí skvelú hru pre deti od 4 rokov.

recenze hry Diamantový les
Na záver:
Autor: Olda Rejl
Hodnotenie: 4*/5
Vek: 4+
Počet hráčov: 2–4
Ako dlho hra trvá: 10–20 min
Kde kúpiť / dostupnosť: MojeDino.CZ, Ihrysko.SK
Aktuálna cena: 400 Kč
Čo sa naučíme: precvičíme si pamäť, priestorovú predstavivosť, plánovanie ciest
Herné mechanizmy: pamäť

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)