12. júla 2020

Monster Park

recenzia hry Monster Park na blogu www.spoluhratky.eu

Príšerky sú veľmi populárna a vďačná téma pre deti. Takže postaviť si vlastný park plný príšeriek proste musí stáť za to. Chcete vedieť ako to u nás doma dopadlo?


recenze hry Monster Park

Monster Park je hra od spoločnosti Granna, ktorú u nás distribuuje Pygmalino. Je to hra pre deti od sedem rokov, ale zvládnu ju rozhodne aj mladšie, kľudne od štyroch, piatich rokov, pretože hra je vcelku jednoduchá a prístupná.

recenze hry Monster Park

Čo sa skrýva v krabici?
V hre nájdeme hlavne veľkú hromádku kartičiek príšeriek. To je základ, ktorý nesmie chýbať. Dôležitý je aj herný plán, kde sú všetky karty rozložené a malé herné dosky pre hráčov, vedľa ktorých si budú budovať svoj park príšeriek.

recenze hry Monster Park

Priebeh hry
Cieľom hry je prilákať do svojho parku príšerky s čo najväčšou bodovou hodnotou. Lenže parky príšeriek sa môžu stavať len podľa určitých pravidiel. Každý z troch tipov príšeriek môže byť umiestnený iba do časti v ktorej príšerky žijú. Je to vzduch, zem a voda.

recenze hry Monster Park

Druhé pravidlo je to záludnejšie, na ktorom je postavená celá hra. Hneď ako prilákate prvú príšerku do každého zo svojich troch prostredí, každá ďalšia príšerka už môže mať hodnotu buď rovnakú, alebo vyššiu. Takže keď začnete tými najhodnotnejšími príšerkami s číslom 5, už môžete lákať iba príšerky s číslom 5. Tých ale samozrejme nie je tak veľa, aby ste nimi zaplnili celý park. Takže pre prípad núdze sú k dispozícii hračky, ktoré vám toto číslo znížia na 3, 2, alebo 1 a potom môžete pokračovať zas v rade od týchto čísiel. Hračky ale stoja peniaze a tých rozhodne veľa nemáte.

recenze hry Monster Park

Na nalákanie príšeriek si vyberáte z rady. Prvá príšerka v poradí je zadarmo, za ďalšiu už zaplatíte jednu mincu a za každú ďalšiu vždy o jednu mincu naviac.

recenze hry Monster Park

Keď vám dôjdu peniaze, môžete si z banku zobrať jednu mincu, prichádzate tým ale o ťah. Takže výber tých správnych príšeriek je naozaj kľúčový. Najviac bodov vám prinesú príšerky s vysokými číslami, ale potom ste často nútení nakupovať hračky, aby ste v stavbe mohli pokračovať. Pri hre dvoch hráčov je v hre aj dosť taktiky, ktorú príšerku si vezmem a ktorú umožním zobrať súperovi.

recenze hry Monster Park

Monster Park je teda naozaj skvelá detská hra, v ktorej nevyberáte príšerky len podľa výzoru a čísiel, ale musíte trochu aj plánovať.

recenze hry Monster Park

Dodatočné body prinášajú aj turisti. To sú viacmenej ciele, ktoré keď sa vám podaria splniť, prilákate do parku aj turistov. Tí znamenajú ďalšie body, zároveň sú asi najväčšou slabinou hry, pretože niektorých splníte ľahko, niektorých ťažšie a často ich odkryjete súperovi, ktorý ich získa v podstate zadarmo.

recenze hry Monster Park

recenze hry Monster Park

Čo na to Heňa (6 rokov)?
Na Heňu je Monster Park už vcelku jednoduchá hra, aj keď je oficiálne od 7 rokov. Hráva už ale omnoho zložitejšie hry. Brali sme ju teda ako rýchlu oddychovku a svoj cieľ rozhodne splnila. Ilustrácie sú pekné a milé a radosť z vybudovania toho najlepšieho parku plného príšer bola naplnená.

recenze hry Monster Park

Čo na to ja?
Ja mám z tejto hry veľkú radosť, pretože je naozaj pekná, za rozumnú cenu a pre deti ponúka ideálnu dávku stratégie. Dá sa vďaka nej pričuchnúť ku hrám, v ktorých treba dobre vyberať, plánovať a sledovať kroky súpera. Želám si len viac a viac takýchto hier pre deti.

recenze hry Monster Park

Monster Park je krásna detská hra, v ktorej sa deti naučia strategickému mysleniu. Je v nej síce aj kopec náhody v tom, aké karty prídu na radu, ale je to niečo s čím sa dá aspoň v nižšom počte hráčov pracovať. Karty turistov sú možno trochu nevyvážené a ešte viac náhodné, ale náhoda by v detských hrách chýbať nemala, aby boli sily vyrovnanejšie. Preto si trúfam tvrdiť, že hru zvládnu (tie skúsenejšie) deti aj kľudne od 4 rokov, pretože základné pravidlá a usporiadavanie príšeriek do parku sú naozaj jednoduché.

recenze hry Monster ParkNa záver:
Autor: Anna Bielak, Krzysztof Bielak
Hodnotenie: 4*/5
Vek: 5+
Počet hráčov: 2–4
Ako dlho hra trvá: 20–30 min
Kde kúpiť / dostupnosť: Pygmalino.CZ, Pygmalino.SK
Aktuálna cena: 350 Kč
Čo sa naučíme: strategickému mysleniu, dobrému výberu, plánovaniu, taktike
Herné mechanizmy: tvorba sád

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)