31. augusta 2020

Queenz

Queenz

Abstraktné hry máme rady. My dievčatá u nás doma aj my veľké deskomatky. A tak nemohla táto nádherne vypadajúca novinka od Tlama Games uniknúť našej pozornosti.

Queenz

Hra Queenz zaujme svojim vizuálom na prvý pohľad. A ak vám vyhovuje aj "téma" kvetiniek a včeličiek, je úspech skoro zaručený. Poďme sa na hru pozrieť bližšie.

Queenz

Queenz
Čo sa skrýva v krabici?
Hráčske dosky, tetrisové dieliky, veľká hromada kartónových kvetiniek a figúrky. To všetko pekne graficky spracované, aby ste sa aspoň trošku cítili ako na lúke plnej kvetiniek a prilákali tak k sebe čo najviac včeličiek. O tie totiž ide v prvom rade. :)

Queenz
Priebeh hry
Princíp hry je celkom jednoduchý. Najskôr si pomocou figúrky záhradníka vyberiete z príslušného stĺpčeka kvetinky. Buď tri rôznych farieb bez včeličiek, alebo dve rovnakej farby bez včeličiek, alebo jednu včeličkovú. Včeličky sú totiž tie, ktoré prinášajú celkom dosť bodov a netreba ich podceňovať.

Queenz
Kvetinky si umiestnite do svojej zásoby a ak chcete, prípadne máte svoju zásobu plnú, vezmete si jeden tetrisový dielik do svojej záhrady. Tam umiestnite svoje kvetinky tak, aby ste vytvorili záhony s rovnako farebnými kvetinkami, za ktoré okamžite získate nejaké body. A med. :) Je určite rozumné zaplniť jedno políčko aj úľom, okolo ktorého je dôležité rozmiestniť čo najviac včeličiek. Tie sa bodujú na konci hry, každá včelička je za jeden bod.

Queenz
Nasleduje ďalší hráč a hra končí v momente, keď má jeden z hráčov vo svojej záhrade päť dielikov. Dokončí sa kolo a môžete počítať body.

Queenz
Dodatočné body v hre získajú aj hráči, ktorým sa podarí nazbierať med z kvetiniek každej farby, takže sa občas vyplatí zbierať všetky farby, zas tým ako zväčšujete záhon jednej farby, získavate stále viac a viac bodov. Je to veľmi príjemný strategický rozhodovací bod.

Queenz

Queenz
Čo na to Heňa (6,5 roka)?
Heňa miluje kvetinky. Takže tématicky a vizuálne hra zabodovala na plnej čiare. Bavia ju aj abstraktné hry a v tejto hre nemala problém pochopiť výber kvetiniek, ani ich následné strategické ukladanie do záhonov. Odporúčame preto hru aj mladším deťom ako 8 rokov, ak už majú nejaké skúsenosti s hrami.

Queenz
Čo na to ja?
Mňa hra naozaj oslovila. Najskôr som si myslela, že pôjde o ďalšie tetrisové skladanie dielikov, ale to hrá asi tú najmenšiu roľu. Omnoho dôležitejšie je rozmiestenenie kvetiniek a včeličiek okolo úľov. Dá sa tu pekne plánovať a strategizovať, čo je základ dobrej abstraktnej hry. A vizuálne je hra naozaj oku lahodiaca. Jediné, čo mohlo byť lepšie spracované sú práve tie tetrisové dieliky, ktoré sú z celkom tenkého kartónu a občas nie úplne ideálne do seba zapadajú.

Queenz

Queenz

Musím ale vyzdvihnúť hru vo dvojici. Hra krásne plynie, dá sa viac plánovať, ktoré kvetinky si vyberiem, ktoré naopak ponúknem súperovi a pod. To z nej robí skvelú hru pre páry. Naopak v štyroch hráčoch mi prišla dosť náhodná práve tým výberom, ktorý na mňa zostane a to bolo miestami trošku frustrujúce. Hru preto odporúčam hrať v 2 alebo 3 hráčoch a ak máte radi abstraktné hry, nebudete ľutovať. :)

Queenz

Na záver:
Autor: Bruno Cathala, Johannes Goupy
Hodnotenie: 4*/5
Vek: 6+ (8+)
Počet hráčov: 2–4
Ako dlho hra trvá: 30 min
Kde kúpiť: TlamaGames.CZ, Ihrysko.SK
Aktuálna cena: 790,- Kč
Čo sa naučíme: strategicky myslieť, plánovať
Herné mechanizmy: skladanie obrazcov, tvorba sád



Queenz

Queenz

Queenz

Queenz

Queenz

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)