28. septembra 2020

Jaipur

recenze hry Jaipur

Jaipur je jednoduchá hra presne pre dvoch hráčov. Takže ak často hrávate práve vo dvojici je to rozhodne hra, ktorá by nemala uniknúť Vašej pozornosti.

recenze hry Jaipur

Je to pritom hra, ktorá už vo svojej pôvodnej verzii vyšla v roku 2009. V novej grafike ju však k nám práve v týchto dňoch prinieslo vydavateľstvo Blackfire.

recenze hry Jaipur

Musím sa priznať, že Jaipur bola jedna z prvých hier, ktoré som doma vyskúšala s mojim nehrajúcim mužom. A už vtedy som z nej bola priam nadšená. Hra má jednoduché pravidá, ale veľa možností. Je to kartová hra, takže o náhodu tež nie je núdza, ale aj tak hru môžete ovplyvniť svojimi rozhodnutiami veľmi výrazne.

Ale pekne po poriadku.

recenze hry Jaipur

Čo sa skrýva v krabici?

Karty, karty a karty. Karty surovín, karty ťáv. Niekoľko kartónových bodovacích žetónov a kovový žetón začínajúceho hráča, ktorý nájdete v prvom vydaní tejto novej edície roku 2020.

recenze hry Jaipur

Priebeh hry

Každý hráč začína so štyrmi  kartami. Vo svojom ťahu máte možnosť dobrať si jednu kartu z vyložených kariet surovín (tzv. tržnica), alebo si niekoľko kariet s tržnicou vymeniť. V prípade, že sa tu nachádzajú nejaké ťavy, môžete si zobrať všetky a vyložiť ich pred seba do stáda.

recnze hry Jaipur

Karty, ktoré vezmete z tržnice sa okamžite doplnia pre súpera, čo je tiež jedna zo zaujímavých taktických možností hry. Na ruke sa totiž snažíme zbierať sady kariet určitých surovín, ktoré môžeme v rámci svojho ťahu predávať. Vždy pritom predávame len jednu surovinu naraz. Čím viac kariet ale predávam, tým viac bodových žetónov dostávam. A čím skôr ich predám, tým väčšiu hodnotu tieto žetóny majú. A keď sa mi podarí predať 3, 4, či dokonca 5 rovnakých kariet, dostávam aj bonusový žetón, ktorý mi prináša ďalšie víťazné body a tých nie je rozhodne málo.

recenze hry Jaipur

A týmto spôsobom hra prináša zaujímavé taktické rozhodnutia, či predať menšie množstvo surovín a získať body s vyššou hodnotou, ale bez bonusového žetónu, alebo zbierať suroviny dlhšie a dostať vytúžený bonus.

recenze hry Jaipur

Zaujímavé sú tiež karty vzácnych surovín (zlato, striebro, diamanty). Tie nemôžete predávať po jednom, vždy musia byť minimálne dve. Týchto kariet v hre navyše nie je veľmi veľa a tak je o ne vždy veľký boj. Zobrať si teda z trhu 3 ťavy, ktoré tiež prinášajú určitú výhodu, však môže výrazne pomôcť súperovi, ktorému sa doplnia nové karty.

Jaipur je naozaj jednoduchá a pritom krásne taktická preťahovaná o karty, ktorá prináša zaujímavé možosti a rozhodnutia. Je to rýchlovka takže celá hra sa hrá na tri kolá (respektíve na dve víťazstvá).

recenze hry Jaipur

Čo na to Heňa (6,5 r.)?

Jaipur je hra 12+, ale Heňa je už skúsená hráčka a hru už bez problémov zvláda. V podstate by sa dalo povedať, že deti od 8 rokov by s ňou nemali mať problém. Téma ju ale moc neberie, takže ju vždy ku hre musím trošku prehovárať, ale vždy keď hráme, veľmi si to užíva. Obvlášť keď vyhráva (ako inak!)... :)

recenze hry Jaipur

Čo na to ja?

Za mňa je Jaipur skvelá rýchla kartová dvojkovka, ktorú rozhodne odporúčam, ak často hrávate vo dvojici. Či už so staršími deťmi, alebo s partnerom. Je to malá hra, v korej je ale prekvapivo veľa hĺbky, stratégie a taktiky.

recenze hry Jaipur

Na záver:

Autor: Sébastien Pauchon
Hodnotenie: 4,5*/5
Vek: 8+ (12+)
Počet hráčov: 2
Ako dlho hra trvá: 30 min
Kde kúpiť: Heureka.CZ, Ihrysko.SK
Aktuálna cena: 500,- Kč
Čo sa naučíme: strategicky myslieť, taktizovať, obchodovať
Herné mechanizmy: draft kariet, tvorba sád, správa kariet na ruke

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)