18. septembra 2020

Kvedlalové z Kvedlinburku

recenzia hry Kvedlalové z Kvedlinburku na blogu spoluhratky.eu

Dnes sa pozrieme na jednu z najlepších rodinných hier vôbec. Má trochu krkolomný názov, ale herne je naopak veľmi jednoduchá, prístupná a extrémne zábavná. A jej univerzálnosť je priam neprekonateľná. Dámy a páni, Habarkári z Kvedlinburgu. :))

recenze hry Kvedlalové z Kvedlinburku

No dobre, slovenský preklad na krabici nenájdete, volajme túto hru teda Kvedlalové z Kvedlinburku. Hra od Mindoku, ktorá sa v zahraničí stala veľkým hitom okamžite po jej vydaní. My sme sa na sklonku minulého roka dočkali aj českej verzie, ktorá sa tiež veľmi rýchlo vypredala. Tento týždeň ale dorazil dotisk hry aj s jej rozšírením Kořenářky. Takže kto Kvedlalov nepozná, môže smelo pokračovať v čítaní. :) A kto pozná a miluje ich tak ako my, môže utekať po Kořenářky.

recenze hry Kvedlalové z Kvedlinburku

Čo sa skrýva v krabici?
Hra je na prvý pohľad veľmi farebná a trošku divoko ilustrovaná. Niekomu to môže vadiť, ale pravdu povediac to všetko krásne ladí s bláznivou stránkou tejto hry.

recenze hry Kvedlalové z Kvedlinburku

V krabici teda nájdeme kartónové kotlíky, veľké množstvo farebných kartónových žetónov ingrediencí, recepty a pár kariet. A látkové vrecká. Tie sú totiž veľmi dôležité. :)

recenze hry Kvedlalové z Kvedlinburku

Priebeh hry
Kvedlalové využivajú herný princíp s anglickým názvom "push your luck", čiže pokúšaj svoje šťastie. Čo to znamená? V tomto prípade to, že z vrecka tajne ťaháte ingrediencie dovtedy, než kotlík vybuchne. Žetóny, ktoré vytiahnuť nechcete sú totiž biele sanytry. A nie je ich tam málo. V momente keď vytiahnete biely žetón a ich bodový súčet prekročí hodnotu sedem, dôjde k výbuchu. Neznamená to pre vás koniec hry, strácate tým ale výhodné bonusy. 

recenze hry Kvedlalové z Kvedlinburku

recenze hry Kvedlalové z Kvedlinburku

Zas na druhú stranu si chcete ťahať ingrediencie čo najdlhšie, pretože vás posúvajú v kotlíku na bodovej stupnici, čo vám zas dáva veľké výhody. A tak sa snažíte nájsť balanc medzi rizikom vybuchnutia a bezpečným postupovaním na stupnici. A v tom správnom momente je dôležité povedať DOSŤ a s ťahaním skončiť.

recenze hry Kvedlalové z Kvedlinburku

No dobre, výbuch v prvom kole až tak nebolí. Lenže postupne si do vrecka nakupujete nové a úžasné ingrediencie, ktoré sa snažíte strategicky nakupovať. A tak vás to proste láka ťahať ďalej, pretože ten žltý štvorkový žetón v tom vrecku predsa je. A to je moment ktorý prináša napätie a veľkú dávku zábavy. Vytiahnem ten žltý žetón, alebo trojkový sanyter, ktorý spôsobí výbuch? 

recenze hry Kvedlalové z Kvedlinburku

A takto jednoducho a napäte pokračuje celá hra. Hrá sa na deväť kôl a každé kolo je zaujímavejšie. Na konci kola si totiž nakupujete nové ingrediencie. K dispozícii máte knihy receptov, ktoré vám hovoria, čo tieto nové suroviny prinášajú do hry. A v tomto je hra naozaj variabilná, pretože každá farba surovín má štyri knihy receptov, takže každá hra môže byť trochu iná.

recenze hry Kvedlalové z Kvedlinburku

No na konci vyhráva ten, kto mal nejpevnejšie nervy, možo aj najviac štastia, ale len o štastí to určite nie je. Je dobré taktizovať pri nákupe a zvyšovať tak svoje šance na úspech. je dobré využívať bonusy, ktoré určujú karty pre každé kolo. Ale pokiaľ proste nemáte svoj deň a budete z plného vrecka farebných žetónov ťahať len tie biele, nepomôže vám nič. :)

recenze hry Kvedlalové z Kvedlinburku

A to je kúzlo tejto hry. Napätie a zábava. A prístupnosť. Hru pochopia aj staršie deti, tie herne skúsené kľudne od šiestich rokov, ale hru si zaručene užijú aj ostrieľaní deskohráči. Je to pre nich skvelá oddychovka.

Kvedlalové z Kvedlinburku

Čo na to kamošky?
Túto hru sme si zamilovali okamžite po prvom zahraní. Stala hitom aj v našich rodinách a právom jej patrí miesto v našich herných zbierkach. Je to navyše jedna z tých hier, ktorá dokáže na konci hry priniesť nečakané zvraty. Asi už nikdy nezabudneme na to, ako sme v poslednom kole, keď sme všetci už bezpečne dovarili, pozorovali Elišku ako ťahá jeden farebný žetón za druhým. Motivácia bola jasná. Dostať sa čo najďalej, inak by nevyhrala. A tak ťahala a ťahala až sa dostala na koniec kotlíka. Ufff. Keď sme sa potom pozreli, čo jej vo vrecku zostalo, boli to práve tie tri posledné biele žetóny. Neuveriteľné, ale pravdivé. Víťazstvo bolo jej. :)

Kvedlalové z Kvedlinburku

Kvedlalové z Kvedlinburku sú pre mňa jednou z najuniverzálnejších hier, pretože má jednoduché pravidlá, ktoré zvládnu aj deti, ale zábava je zaručená pre úplne všetkých. To kúzlo až gamblerstva je tak neskutočne lákavé a návykové, že tejto hre jednoducho nejde odoloať. Naozaj neváhajate a Kvedlalov určite vyskúšajte. To totiž musíte zažiť na vlastnej koži. :)

Kvedlalové z KvedlinburkuNa záver:

Autor: Wolfgang Warsch
Hodnotenie: 4,5*/5
Vek: 8+ (10+)
Počet hráčov: 2–4
Ako dlho hra trvá: 30–45 min
Kde kúpiť: Heureka.CZIhrysko.SK
Aktuálna cena: 900,- Kč
Čo sa naučíme: pokúšať štastie, zabávať sa, precvičovať pevné nervy, trochu strategizovať
Herné mechanizmy: pokúšanie štastia, budovanie obsahu vrecka

Kvedlalové z Kvedlinburku

Kvedlalové z Kvedlinburku

Kvedlalové z Kvedlinburku

Kvedlalové z Kvedlinburku

Kvedlalové z Kvedlinburku

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)