2. októbra 2020

Nova Luna

Recenzia hry Nova Luna na blogu spoluhratky.eu

Novinka medzi abstraktami, nominovaná (a podľa nás aj neprávom nevybraná) na hlavnú cenu Spiel des Jahres 2020, hra od známeho Uwe Rosenberga. To je Nova Luna. Náš nový abstraktkový obľúbenec.

recenze hry Nova Luna

Nova Luna je ukrytá v neveľkej krabici, ktorá ale obsahuje parádnu hru a hit poslednej doby, ktorý nám do češtiny prináša TLAMA Games.

recenze hry Nova Luna

Čo sa skrýva v krabici?
Kartónové dieliky, drevené bodovacie žetóny, kartónoý kruh fáz mesiaca. A jedna malá kartónová skladačka zo zbytkov, z ktorej si postavíte stojan na mesiačik. Blbosť, ktorá ale hodne poteší. :)

recenze hry Nova Luna

Priebeh hry
Ako sa Nova Luna hrá? Na vysvetlenie nám pomôže Patchwork od rovnakého autora. Nova Luna si z neho berie geniálny princíp výberu dielikov, ktoré su rozložené do kruhu. Podľa toho kde sa nachádza ukazovateľ, v tomto prípade mesiačik, si vyberáme z najbližších troch dielikov.

Nova Luna

Na dielikoch je cena, ktorú zaplatíme na časovom počítadle, ktoré určuje poradie hráčov. Neznamená to teda, že sa v ťahoch budeme striedať. Na rade bude vždy hráč, ktorého ukazovateľ je posledný, v prípade zhody je na vrchu ukazovateľa iného hráča.

recenze hry Nova Luna

Celá hra je teda na výbere a následnom správnom skladaní dielikov k sebe. Každý dielik obsahuje nejaké požiadavky (úlohy), ktoré musíte splniť. Od 1 až po 3. Tie sú splnené v momente, keď daná farebná kombinácia dielikov susedí s týmto dielikom. Pričom dieliky rovnakých farieb sa môžu retaziť. V prípade splnenia konkrétnej úlohy si ju hneď zakryjete svojim žetónom. Vo svojom ťahu tak samozrejme môžete priložením jedného dielika splniť aj hned niekoľko úloh naraz. Vyhráva nakoniec ten hráč, ktorý sa ako prvý zbaví všetkých svojich žetónov (splní ako prvý určitý počet úloh).

recenze hry Nova Luna

Jednoduché a geniálne. Je to v podstate taká chytrá kombinačná hra, v ktorej sa snažíte vyberať dieliky podľa farieb a podľa ich úloh. Najlepšie je využívať farby tak, aby sa vzájomne kombili a susedné dieliky si plnili svoje úlohy. Ale výber nie vždy môžete ovplyvniť. Obzvlášť vo vyššom počte hráčov (3-4) nemá veľmi cenu vyberať si dielik moc dopredu, pretože ukazovateľ sa môže výrazne pohnúť a na výber môžete mať z úplne inej trojice, než ste predpokladali.

recenze hry Nova Luna

Je to ale rozhodne hra v ktorej sa obzvlášť na konci dá taktizovať a vyberať aj podľa toho, čo sa hodí, alebo nehodí súperovi. Vo dvojici je tento priestor ešte výraznejší.

recenze hry Nova Luna

Jediná nevýhoda tejto hry môže byť v tom, že pri stole bude fakt ticho a to že väčšinu herného času je dosť solitérna. Každý sa pekelne sústredí na svoj ťah a premýšľa, vyberá dopredu a plánuje stratégiu. Ale ja to neberiem ako mínus. U abstraktných hier, to tak väčšinou proste býva. :)

recnze hry Nova Luna

Spracovanie hodnotím veľmi pozitívne. Kartón je dostatočne hrubý, aby vydržal časté hranie. Žetóny sú drevené a farby vhodne zvolené. Čo ale špeciálne oceňujem je 3D mesiačik, ktorý si postavíte zo zbytkov. Je to fakt úplná blbina, ale na čo vytvárať nejakú 3D figúrku, keď sa takto krásne dá využiť zbytkový kartón? Paráda!

recenze hry Nova Luna

A keďže trendom poslednej doby je dávať do pravidiel aj mód pre sólo hranie, tak možno chcete vedieť, aká je Nova Luna sólo. Úprimne, je to výzva. Čo je rozhodne pozitívne. Na druhú stranu je to len o tom, poraziť svoje osobné skóre, prípadne poraziť hru a dosiahnuť menší počet bodov ako 100. A náhoda a rozlosovanie kartičiek občas zvýši obtiažnosť neskutočne. Ale aj napriek tomu, je hra rovnaká, ako vo svojom jadre a mňa rozhodne baví aj keď nie sú žiadny hráči po ruke.

recenze hry Nova Luna

Nova Luna je úžasná abstraktka, ktorá ma okamžite chytila za srdce, hlavne vďaka tomu, že milujem kombinačné hry. A milujem jednoduché a pritom strategicky bohaté hry. A to všetko táto hra spĺňa na jednotku.

Nova Luna
Na záver:
Autor: Uwe Rosenberg, Corné van Moorsel
Hodnotenie: 4,5*/5
Vek: 8+
Počet hráčov: 1–4
Ako dlho hra trvá: 30 min
Kde kúpiť: Heureka.CZIhrysko.SK
Aktuálna cena: 630,- Kč
Čo sa naučíme: strategicky myslieť, plánovať, kombinovať, taktizovať
Herné mechanizmy: výber dielikov, pokladanie dielikov, časová osa


Nova Luna

Nova Luna

hra Nova Luna

hra Nova Luna

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)