16. novembra 2020

Klub detektivů

Klub detektivů

Poznáte Dixit? Máte radi hry s detektívnou témou? Alebo sa len radi pri hrách bavíte? Potom je Klub detektivů presne pre vás.

recenze hry Klub detektivů

Klub detektivů od Albi je detektívna párty hra, ktorá je založená na krásne ilustrovaných kartách a la Dixit, v ktorej ale budete v roliach detektívov pátrať po spojencovi informátora. Poďme sa pozrieť, čím mňa osobne veľmi príjemne prekvapila.

recenze hry Klub detektivů

recenze hry Klub detektivů

Čo sa skrýva v krabici?
Hlavnou časťou celej hry sú veľké nádherne ilustrované karty. Karty na ktorých sa nachádza nakreslené všeličo, tak aby podporili našu fantáziu a rozviazali náš jazyk pri popisovaní. Okrem toho sú tu detektívne drevené lupy na označenie farieb hráčov, poznámkové bloky a ceruzka. Takže nechýba nič, čo je k hraniu potrebné.

recenze hry Klub detektivů

Priebeh hry
Po rozdaní kariet si hráči na začiatku zvolia prvého informátora. Túto roľu bude mať v priebehu hry každý z hráčov. Informátor si na základe svojich kariet zvolí jedno kľúčové slovo, ktoré vystihuje dve z jeho kariet a napíše ho do poznámkových bločkov pre všetkých ostatných hráčov, okrem jedného. Bločky sa následne náhodne rozdajú medzi hráčov a z toho hráča, ktorý dostane bloček bez kľúčového slova sa stáva tajný sprisahanec, čiže spojenec nášho informátora. Ostatní hráči, ktorí kľúčové slovo poznajú sú detektívovia.

recenze hry Klub detektivů

recenze hry Klub detektivů

Následne informátor vyloží mlčky prvú kartu na stôl a po ňom aj všetci ostatní hráči. Toto sa zopakuje aj s druhou kartou. Keď sú všetky karty vyložené, informátor prezradí aké bolo heslo a popíše na kartách prečo ich vybral a vyložil. Potom pri takom istom popise pokračujú aj ostatní hráči, vrátane sprisahanca, ktorý musí zvyčajne dosť improvizovať.

recenze hry Klub detektivů

Na záver všetci hráči okrem informátora hlasujú, ktorý z hráčov bol sprisahanec. Podľa toho, ako hlasovanie dopadne, sú hráčom pridelené body. V prípade odhalenia sprisahanca, dostávajú body detektívovia, v prípade jeho neodhalenia dostáva body sprisahanec a informátor.
V ďalšom kole sa informátorom stáva ďalší hráč a takto hra pokračuje, kým sa všetci hráči nevystriadajú v roliach informátora.

recenze hry Klub detektivů

Dojmy z hrania
Na tejto hre ma baví hneď niekoľko vecí. Snaha o to, v roli sprisahanca, vybrať čo najpodobnejšie karty tým, ktoré sú už vyložené bez toho, že vieme, aké heslo detektívovia dostali. Takisto vybrať dobrú kartu v roli detektíva, keď na ruke nemáte absolútne nič, čo pripomína napríklad oblohu. Dôležité je tiež vybrať dobré heslo v role informátora, pretože chcete vybraž niečo, čo nebude úplne jednoznačné, aby aj váš sprisahanec mal šancu. No samozrejme najväčšia zábava je pri samotnom vypočúvaní všetkých hráčov, keď sa práve sprisahanec rýchlo snaží vymyslieť, čo na tých jeho kartách tú oblohu môže pripomínať a keď sa detektív snaží o to isté a príliš mu to nejde. Hlasovanie a bodovanie je už len čerešnička na torte.

recenze hry Klub detektivů

Hra Klub detektivů je pre mňa veľkým prekvapením. Dixit mám celkom rada hlavne kvôli tým vtipným situáciám, ktoré dokáže vykúzliť, ale to, kam ho posúva táto hra je ďalší level. Najskôr som sa bála, že bude veľmi jednoduché odhaliť sprisahanca, ktorý určite vyloží karty úplne mimo, ale až pri hre človek zistí, že ani detektívovia nemajú vôbec ľahkú úlohu, keď ich karty môžu znázorňovať všetko možné len nie to, čo bolo zadaním. A tie hlášky, ktoré potom počujete pri popisovaní kariet sú naozaj famózne. :)

recenze hry Klub detektivů

Klub detektivů odporúčam do každej väčšej partie a do rodín. Hra chce aspoň 4, ideálne aj viac hráčov, v troch hráčoch to nebude úplne ono. Potom sa už len stačí naladiť na vlnu fantázie a dedukcie a skvelý zážitok je na svete.

recenze hry Klub detektivů

recenze hry Klub detektivůNa záver:
Autor: Oleksandr Nevskiy
Vek: 8+
Počet hráčov: 4–8
Ako dlho hra trvá: 45 min
Kde kúpiť: ALBI.CZ, ALBI.SK
Aktuálna cena: 720,- Kč, 27,99 €





Klub detektivů

Klub detektivů

Klub detektivů

Klub detektivů

Klub detektivů

recenze hry Klub detektivů

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)