12. novembra 2020

Tempo! junior

Dojmy z hry Tempo! junior na blogu spoluhratky.eu

Školy sú zatvorené, distančná výuka je v plnom prúde a tak sa hraniu venujeme aj v rámci vzdelávania. A keď máte doma predškoláka, alebo prváčika, ktorého fascinujú písmenká, je hra Tempo! junior rozhodne dobrá voľba.

Tempo! junior od firmy Granna (Pygmalino) je hrou s písmenkami a slovami. Poďme sa pozrieť ako sa hrá a ako funguje.

Čo sa skrýva v krabici?
Základom hry je veľký hrací plán, figúrky, žetóny písmeniek a veľká hromada kartičiek zadaní.

Priebeh hry
Princíp hry je veľmi jednoduchý. Odhalíte vrchnú kartičku úlohy, ktorá vám stanoví kategóriu z ktorej budete musieť vymyslieť a vysloviť slová. A popritom sa budete posúvať na hracom pláne smer cieľ. Slová môžu byť ľubovoľné pokiaľ presuniete figúrku na prázdne políčko, alebo slová začínajúce na konkrétne písmenko, na ktoré môžete po ceste vkročiť. Vždy je ale výhodné na tieto písmenká ísť, pretože na zadnej strane týchto malých žetónikov sa skrýva nejaká odmena. Buď je to bodová hodnota, ktorá sa na konci hry spočíta, alebo nejaká iná výhoda.

Trik je v tom, že na svoj ťah máte presne 30 sekúnd. Hra sa pritom dá hrať zo začiatku tak, že na presýpacie hodiny vidíte a snažíte sa za tento čas vymyslieť čo najviac slov a nazbierať čo najviac žetónov, neskôr už ale môžete hodiny skryť a musíte týchto 30 sekúnd presne odhadnúť a v určitom momente povedať "stop". Ak to stihente do časového limitu žetóny sú vaše, ak nie, musíte sa vrátiť na miesto, kde ste svoj ťah začínali.

Po každom kole sa ale váš postup označueje žetónom vašej farby, takže sa nemusíte báť, že sa vždy budete vracať na začiatok.

Čo nám hra prináša je hlavne precvičovanie tvorenia slov pod časovým tlakom. Viete, že musíte vymyslieť niečo, čo nájdeme v detskej izbe a musí to začínať na CH. To môže byť pre niekoho jednoduché, pre niekoho nie. Takže je občas dobré vyhnúť sa určitým písmenkám a ísť inou cestou. Ale hranie so slovami je to hlavné o čo tu ide.

To, že spolu s niekým súťažíte je už len drobné spestrenie a hra na čas niekomu vyhovovať môže, niekomu nemusí. Je fajn, že si hru môžete zahrať aj bez časového tlaku, proste len tak na precvičovanie slovíčok a ich začiatočných písmenok.

Čo na to Heňa (necelých 7 rokov)?
Heňa je presne v tom veku, keď ju písmenká fascinujú a hra ju preto veľmi baví. A mne to príde ako moc fajn spestrenie online výuky, aj keď po hernej stránke nejde o nič výnimočné. 

Ale práve takéto hry s písmenkami môžu aj vám a vašim deťom pomôcť s precvičovaním slov a obohatiť tak čas, keď deti nemôžu byť v škole. Ak máte doma deti, ktoré sa učia písmenká, určite Tempo! junior stojí za vyskúšanie.

Na záver:
Vek: 5+
Počet hráčov: 2–10
Ako dlho hra trvá: 30 min
Kde kúpiť: Pygmalino.CZ, Pygmalino.SK
Aktuálna cena: 450,- Kč


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)