25. februára 2021

PARKS

PARKS

V tejto smutnej dobe necestovania sa aspoň na chvíľku môžeme pozrieť do národných parkov USA, vďaka nádhernej hre PARKS. Však posúďte sami. :)

recenze hry PARKS

Hra PARKS zatiaľ nevyšla v češtine, ale textu na kartičkách vybavenia veľa nie je a tak hru zvládne naozaj každý (katričky vybavenia sú navyše verejné a tak stačí, že pri stole je jeden hráč, ktorý môže text preložiť).

recenze hry PARKS

Čo sa skrýva v krabici
Už na prvý pohľad je jasné, že táto hra je výnimočná svojim vizuálom a spracovaním. Obrázky národných parkov USA vychádzajú zo známej pohľadnicovej série, kedy každý jeden park ilustroval iný svetoznámy ilustrátor. Obrázky sú preto jedinečné, ale zároveň k sebe krásne ladia.

recenze hry PARKS

Za obrazovou kvalitou nezaostáva ani spracovanie hry. Drevené komponenty, karty a pravidlá s príjemným "linen finish", kovový žetón začínajúceho hráča a nechýba ani špičkový inzert od GameTrayz v ktorom má všetko svoje miestečko. Jedným slovo paráda.

recenze hry PARKS

Priebeh hry
Hra je tématicky jeden veľký trek po národných parkoch. Na svojich cestách prechádzate rôznym terénom za ktorý získavate žetóny, za ktoré si následne vyberáte jeden z dostupných parkov, ktoré ste tým navštívili. Hrá sa na štyri kolá, čiže ročné obdobia a každé kolo je o niečo dlhšie a trasa je zakaždým inak poskladaná. V niektorých lokalitách si môžete nakúpiť vybavenie, robiť fotky, alebo dokúpiť čutoru, ktorá vám za vodu pridá trochu energie na ďalší výšľap, za ktorý dostanete ďalší žeton terénu.

recenze hry PARKS

Po trase prechádzate dvomi svojimi turistami a vo vyššom počte hráčov sa môžete celkom blokovať, takže je dobre cestu si naplánovať. Kto sa ponáhľa dopredu získava bonusové žetóny, ale neprejde úplne celú trasu, kto je zas príliš pomalý môže na konci prísť o pár ťahov. V tomto smere mi príde hra pekne domyslená.

recenze hry PARKS

V každom prípade je všetko naozaj perfektne tématicky prepojené, ale ako v skoro každej hre je dôležité vcítiť sa do toho. Keď si na konci kola poviete, že si idete za žetóny kúpiť park, nemá to taký šmrnc, ako keď spotený a vyčerpaný konečne vyšplháte poslednú horu a zdoláte samotný Grand Canyon.. :)

recenze hry PARKS

Hra ma veľmi príjemne prekvapila. Mala som trochu obavy či sa za prenádherným pozlátkom bude skrývať kvalitná hra, ale je to tak. Hra odsýpa veľmi rýchlo, každý presne vie, čo za žetóny potrebuje aj vzhľadom na kartu osobného cieľa výpravy. To je možno jediný nedostatok hry. Počet bodov za splnenie podmienok osobnej úlohy je celkom nízky, takže odporúčam bodovať splnenieho oboch podmienok daného cieľa.

recenze hry PARKS

Takisto je zrejmé, že niektoré vybavenia sú naozaj silné a keď ich vzájomne dobre skombinujete fičíte po trase ako blesk, ale na toto si každý hráč musí dávať pozor a nesmie takéto silné kombo súperovi dovoliť.

recenze hry PARKS

Čo na to ja a kamošky?
Hru sme si okamžite zamilovali. Patrí medzi pravidlovo jednoduchšie hry, ale vymyslieť sa v nej toho dá dostatok, aby naše strategické chúťky zostali naplnené. K tomu naozaj špičkový vizuál z tejto hry robí okamžite našu stálicu, ktorú si vždy veľmi rady zahráme. Herná doba 40 minút je veľmi priaznivá aj na unavený večer po uspaní detí a skoro som zabudla vyzdvihnúť aj veľmi podarenú sólo variantu hry. Tá funguje na princípe súperenia s automatickým hráčom, čo na sólo hrách veľmi oceňujem. Obsluha automatického hráča je tiež veľmi jednoduchá, takže túto hru môžem s kľudným srdcom odporučiť aj na nenáročné oddychové sólo hranie.

recenze hry PARKS

PARKS patrí do kategórie jednoduchších prístupných hier, ktoré očaria svojim vizuálom. Zahráte ju s kamarátmi, ale aj deťmi od 8 rokov, čím sa zaraďuje medzi skvelé rodinné hry a nám ostáva len dúfať, že sa hra dostane do širšej distribúcie aj v češtine, pretože by si to určite zaslúžila.

recenze hry PARKSNa záver:
Autor: Henry Audubon
Vek: 8+ (10+)
Počet hráčov: 1–5
Ako dlho hra trvá: 40 min
Kde kúpiť: FYFT.CZ 
Aktuálna cena: 1350,- Kč


recenze hry PARKS

recenze hry PARKS

recenze hry PARKS


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)