27. marca 2021

My First Castle Panic

Recenze hry My First Castle Panic

Kooperatívnych hier pre deti je stále ako šafránu, obvzlášť pre tých najmenších. Preto ma potešilo, keď som na FYFTu objavila junior verziu známej hry Castle Panic, kde bránite svoj hrad pred zlými škretmi.

recenze hry My First Castle Panic

My First Castle Panic je hra pre deti od štyroch rokov. Čo je presne vek Jonyho, ktorý hry má rád, ale rozhodne u nich nevydrží tak dlho, ako v jeho veku Heňa. Aj napriek tomu som dúfala, že hra uňho zaboduje. Poďme ale pekne po poriadku. :)

recenze hry My First Castle Panic

Čo sa skrýva v krabici?
Herný plán, ktorý znázorňuje cestu k hradu pre škretov, kartónové dieliky samotných škretov a kartónový hra a hradby. Nechýbajú karty na ktorých je celá hra založená. Ilustrácie a veľkosť komponentov sú rozhodne adekvátne veku, pre ktorý je hra určená. Veľkosť krabice je prispôsobený plánu, ale kedže dno krabice slúži ako žalár, odpustíte jej aj trochu toho nemeckého (alebo čínskeho) vzduchu naviac. :)

recenze hry My First Castle Panic

Priebeh hry
Hra má naozaj jednoduché pravidlá a rýchly spád. Čo s malými deťmi skutku oceníte.
Každý hráč začína hru s jednou kartou, druhú si doberie a jednu z nich zahrá. Na kartách nájdete rôzne farebné symboly, ktoré predstavujú políčka z ktorých môžete škreta odstrániť a šupnúť do väzenia.
Po každom ťahu hráča prichádza totiž na plán ďalší škret. Prvý traja sú celkom neškodný. Posunú sa o jedno políčko dopredu, aby uvoľnili miesto ďalšiemu.

recenze hry My First Castle Panic

V hromádke škretov sa ale skrývakjú aj taký, čo majú špeciálne schopnosti. Napríklad taký, že sa presunie pred škreta, ktorý je najbližšie vášho hradu, alebo taký, čo vyvolá príchod ďalšej potvory, alebo sa všetci posunú o ďalšie políčko smerom k vám. V podstate to nikdy nie je nič príjemné. ;)

recenze hry My First Castle Panic

V momente keď sa totiž nejaký škret dostane na políčko, kde stoja vaše hradby, prichádzate o ne. Naštastie pritom zahynie aj samotný škret, ale tí za ním, už môžu veľmi ľahko dobiť váš hrad. Preto je dôležité komunikovať a dohodnúť sa, kto môže zahrať akú kartu. Karty si naštastie môžete medzi sebou požičiavať, takže hra nie je veľmi obťiažna, keď si všetko dobre naplánujete. Ale to práve tie najmenšie deti ešte úplne nevedia a tak je skvelé ich to naučiť. Takisto si pritom môžu pekne natrénovať farby a tvary.

recenze hry My First Castle Panic

Čo na to Jony (4 roky) a Heňa (7 rokov)?
Ako som správne tušila, Jony bol z hry nadšený. Malý smiešny škretovia sa mu veľmi páčia obvzlášť keď je vždy jeho úlohou presúvať ich do väzenia. Heňa je zas rada, že spolu plánujeme naše kroky a Jonymu pomáhame. Hra netrvá dlho a tak aj náš malý netrpezlivec u nej v pohode vydrží.
Trpezlivejšie deti hru zvládnu určite od troch rokov, pravidlá sú veľmi jednoduché.

recenze hry My First Castle Panic

Čo na to ja?
Na hre oceňujem hlavne to, že je kooperatívna a že pomáhať si je naozaj dôležité. Bez toho sa vyhrať proste nedá. Keď vám na začiatku hry prídu tie najlepšie karty a na záver, ktorý je omnoho ťažší máte karty slabšie, to dokáže byť aj celkom výzva. Ale vždy sa s tým dá niečo urobiť. My doma kooperatívne hry naozaj milujeme a ja oceňujem že je výber čím ďalej tým pestrejší. :)

recenze hry My First Castle Panic

recenze hry My First Castle Panic
Na záver:

Autor: Justin De Witt
Vek: 3+ (4+)
Počet hráčov: 1–4
Ako dlho hra trvá: 15 min
Kde kúpiť: FYFT.CZ 
Aktuálna cena: 530,- Kč

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)