11. apríla 2021

10 najočakávenejších hier roku 2021 jednej deskomatky

O rodinných hrách, ktoré vyjdú v češtine a na ktoré sa najviac teším som sa už rozpísala tu. Teraz sa pozrime na mojich osobných 10 favoritov z hier pre väčších a možno aj trochu skúsenejších hráčov.

10. High Frontier 4

A začneme pekne z ostra. :) Hrou, ktorú neviem, či dokážem niekedy v živote dostať na stôl, ale aj napriek tomu sa na ňu hrozne teším. Láka ma témou, obsiahlosťou informácií, komplexnosťou. Veď je to hra, ktorá sľubuje najpresnejšiu simuláciu putovania po vesmíre. Už len nájsť ten čas a nejakých obetných baránkov, čo si to zahrajú so mnou. PS: Hláste sa kľudne do správ. :)

Vydavateľstvo: Fox in the Box


9. Stroganov

Poviem to na rovinu. Milujem príbehové a euro hry. Takže ako zástupcu euro hier tu máme Stroganov, ktorý ma veľmi zaujal už svojim vizuálom. Teší ma aj to, že Tlama našla ten správny recept ako euro hry u nás vydávať a byť pri tom úspešná, čím robí môjmu euro srdcu veľkú radosť. A toto rozhodne nie je posledné euro v zozname. :)

Vydavateľstvo: Tlama Games


8. Osud dobrodruha (Call to Adventure)

Krásny vizuál, zaujímavá téma a príbeh, ktorý ňou rozprávate, hádzanie runami a pritom hra, ktorá je hrou? Deskoherní inkvizice ma o svojej láske k tejto hre presvedčila natoľko, že sa už neviem dočkať.

Vydavateľstvo: MINDOK




7. Konec věků (Aeon's End)

Jedna z najlepších hier pre sólo hráčov vôbec. Sa o nej hovorí. K tomu si predstavte našľapaný deckbuilding, boj mágov proti príšerám a máme z toho parádnu kooperatívnu hru.

Vydavateľstvo: REXhry




6. Frosthaven

Nástupca Gloomhavenu nemôže chýbať v žiadnom zozname, pretože každý je zvedavý, či sa mu svojho staršieho bráchu podarí zosadiť z trónu a či bude Frosthaven ešte lepšou hrou. Už len nájsť ten čas na hranie tejto veľkej epickej hry.

Vydavateľstvo: ALBI

5. Spirit Island

Ďalšia kooperatívka tentokrát s krásnou témou boja živlov krajiny proti osadníkom. Je ťažká, tématická, skvelá aj na sólo hranie a veľmi variabilná. Chvíľku sme si na oznámenie jej lokalizácie počkali, ale dôležité je, že sme sa ho dočkali vďaka spojeniu síl dvoch vydavateľstiev. Je to určite jedna z najzaujímavejších kooperatívnych hier vôbec.

Vydavateľstvo: Fox in the Box a REXhry


4. Res Arcana

Tesne pred stupňom víťazov tu máme kartový (skoro) filler, v ktorom uplatníme znalosti z draftu, trochu aj deckbuildingu a hlavne kombenia kariet. To všetko vo veľkom minimalizme, keď stačí nazbierať desať bodov a víťazstvo je vaše. Cesta k tým bodom je ale poriadne zapeklitá a veľmi zaujímavá.

Vydavateľstvo: Blackfire


3. Etherfields

Príbehová kooperatívna hra z prostredia snov? Viac mi vedieť netraba a tešenie je nastavené na úplné maximum. Šíria sa zvesti, že pravidlá neboli dotiahnuté do dokonalosti, ale na náprave sa vraj pracuje a ja preto verím, že nám táto hra prinesie nejeden nezabudnuteľný zážitok (podobne ako to bolo u Tainted Grail, mojej TOP hry uplynulého roku).

Vydavateľstvo: ALBI

2. Gaia Project: Galaxie Terra Mystica

A ďalšie poriadne veľké euro je tu na striebornej pozícii. Ide síce o staršiu hru, ktorá sa až po 4 rokoch dočká svojho vydania v češtine, ale to rozhodne nevadí. Mala som češť hrať ju raz a bola to okamžitá láska. Kto rád strategizuje a plánuje a vyhovuje mu vesmírne téma, nebude určite ľutovať.

Vydavateľstvo: TLAMA Games


1. Gloomhaven: Lví chřtán (Jaws of the Lion)

Ehm. Lví chřtán už bol na TOP zozname rodinných hier, pretože si dokážem predstaviť ako ho hráte so staršími deťmi a budete spolu zažívať skvelé dobrodružstvá. A kedže je to jednoznačne hra na ktorú sa teším úplne najviac zo všetkých, nemohla chýbať ani v zozname tomto. Tomu nešlo odolať a preto jej patrí najvrchnejšia pozícia tohto zoznamu. Už som sa kvôli nej dokonca naučila vyslovovať slovo chřtán (a to už je čo povedať, priatelia :)).

Vydavateľstvo: ALBI

Hry, ktoré mali k TOP10 blízko spomeniem aspoň takto pod čiarou a sú nimi: Cave Evil, Dune: Imperium, Hadriánův val, Rudý úsvit a Bloodborne: Desková hra.

Krásny herný rok 2021 vám prajem!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)