27. apríla 2021

Chyť lva


Japonské šachy pre deti s názvom Dōbutsu shōgi, to je hra ktorá sa skrýva za českým názvom Chyť lva

Už to budú pomaly tri roky keď som s Heňou skúsila podomácky vyrobenú verziu hry Dōbutsu shōgi, čiže japonských šachov pre deti. Prišlo mi skvelé skúsiť s ňou v tom veku nejakú šachoidnú hru. Kupodivu sa chytala a šlo jej to, ale domácke prevedenie nebolo ideálne a tak veľmi rýchlo zapadla do zabudnutia.

MINDOK k nám ale koncom minulého roka priviedol túto parádnu hru pod českým názvom Chyť lva a tak som neváhala a skúsila to s Heňou v jej čerstvých 7 rokoch. Dopadlo to veľmi dobre. :)

Čo sa skrýva v krabici?

Hrací plán a 8 drevených žetónov zvierat (4 pre každého hráča). To je všetko, čo k tejto hre potrebujete.

Priebeh hry

Na hrací plán poskladáte všetky zvieratká a môžete začať. Hráči sa v ťahoch striedajú, pričom vždy pohnú jedným zo svojich zvierat o jedno políčko, pričom každé zo zvierat sa pohybuje iným smerom(smermi). Smer ich pohybu nie je potrebné si pamätať, pretože je znázornený bodkami na každom zvierati.

Keď príde zviera na políčko, kde je súperove zvieratko, chytí ho a vyraďuje ho mimo plochu. Toto chytené zviera si potom namiesto pohybu môže nasadiť na herný plán na akékoľvek prázdne pole.
Hra sa hrá dovtedy, kým jeden z hráčov (ako názov napovedá) nechytí leva.

Zaujímavá je ešte vlastnosť kuriatka, ktoré sa hýbe iba dopredu, ale v momente keď doputuje na opačný koniec herného plánu do súperovej oblasti, stáva sa z neho sliepka, ktorá je zrazu celkom silná, pretože sa môže hýbať skoro všetkými smermi. A to chcete! Preto sa vám to málokedy podarí.. :)


Čo na to Heňa?
Heňa sa zo začiatku trochu trápila a hnevala zo svojich chýb a prehier. Áno je to hra, kde skúsený hráč bude mať navrch svojim vyspelejším logickým myslením. Ale už po dvoch hrách na to prišla a začala ma aj porážať. Je to teda hra, kde stačilo málo a stal sa z nej skoro profík, čo na detskej hre veľmi oceňujem.



Čo na to ja?
Ak chcete s malými deťmi od 4 rokov začať hrať čisto taktické logické hry, je Chyť lva rozhodne ideálna voľba. Krásne a extrémne jednoduché spracovanie hry, téma zvieratiek a pritom je to šachodiná preťahovaná a každé políčko. To je hra, na ktorej sa deti veľa naučia a vy ako rodič si určite nebudete trhať vlasy, ale užijete si každý jednu partičku.

Na záver:
Autor: Madoka Kitao
Vek: 4+ (5+)
Počet hráčov: 2
Ako dlho hra trvá: 10 min
Kde kúpiť: Heureka.CZ, Ihrysko.SK 
Aktuálna cena: 480,- Kč

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)