3. apríla 2020

13 najočakávanejších rodinných hier roku 2020

Zoznam 13 najočakávanejších detských a rodinných hier roku 2020 na blogu www.spoluhratky.eu

Už je to takou malou tradíciou, že zhruba v tomto čase zverejňujeme zoznam tých, podľa nás, najočakávanejších noviniek pre tento rok. A tak ako to bolo pred rokom, budú to detské a rodinné hry, ktoré vyjdú v češtine v roku 2020. Minimálne taký je plán vydavateľstiev, my si (im) budeme držať palce, aby to tak naozaj bolo. :)
(Áno, dívam sa na teba Harry Potter :))

Tak poďme na to!



13. The Crew

13 najočakávanejších rodinných hier roku 2020Začneme netradičným, ale o to krajším číslom 13. Štychová hra, poviete si, to už dávno vyšlo z módy. Ale predstavte si, že je to hra kooperatívna. Hra s postupným vývojom, kde máte pred sebou vždy zložitejšie a zložitejšie výzvy, ktoré musíte spoločnými silami plniť. Áno, v podstate musíte iba nazbierať štychy v tom správnom poradí, ale hra je zameraná na skrytú komunikáciu, kedy nemôžete len tak prezradiť, čo máte na ruke. A v tom je celý trik a čaro tohto obrovského hitu posledných dní. V češtine nám ju predstaví Mindok.




12. Escape Room rodinná edice

13 najočakávanejších rodinných hier roku 2020
Model Escape Room, čiže úniková miestnosť, je už všeobecne známy a konečne príde na náš trh aj rodinná edícia. Veľmi sa na ňu tešíme, pretože všetky doterajšie únikovky boli zamerané na dospelých. Konečne si nejaké poriadne záhady a hlavolamy vyskúšame aj s deťmi. :)
Hra vyjde pod hlavičkou vydavateľstva Blackfire.





11. Rexhry Clank! In! Space!

13 najočakávanejších rodinných hier roku 2020Poznáte Břink!? Krásny tématický fantasy deckbuilding, v ktorom sa snažíte ukoristiť drakovi čo najviac pokladov a uniknúť z podzemia, než bude neskoro? Nie? Tak ho rozhdone vyskúšajte. Ak ale viac preferujete sci-fi prostredie, počkajte si na chystanú novinku Clank! In! Space! Tá je údajne ešte lepšia a ešte zábavnejšia. No tak to sa už nevieme dočkať. :)
Tak ako samotný Břink!, aj túto novinku u nás vydajú Rexhry.





10. Adventure Games – Žalář

13 najočakávanejších rodinných hier roku 2020Na čísle desať je nový koncept hry, ktorý spája únikovky so zaujímavým príbehom. Túto novú sériu kooperatívnych Adventure Games k nám prinesie vydavateľstvo Dino. A pokiaľ sa máme tešiť na jednu konkrétnu hru z tejto série, bude to hra Žalář, ktorá má zo zahraničia výborné ohlasy. Na tvorbe celej série mimochodom spolupracoval náš obľúbený autor hier – Phil Walker-Harding, takže pevne veríme, že nebudeme sklamaní. :)





9. Knock! Knock! Dungeon (pracovný názov Ťuk ťuk podzemí)

13 najočakávanejších rodinných hier roku 2020
Malých a rýchlych kartových hier pre deti nie je nikdy dosť. Táto malá hra je nasledovníkom hier Kdo to byl? a Moje zlato. Obidve hry vynikajú svojou skladnosťou, krátkou hernou dobou, jednoduchosťou a zábavnosťou. To všetko očakávame aj od tohto nasledovníka. A ešte niečo k tomu. Kooperatívne hranie (yes!). Hru na náš trh prinesie Blackfire.






8. Zbodni salát

13 najočakávanejších rodinných hier roku 2020Aj na čísle osem máme menšiu kartovú hru. Ale len výzorom. Jedná sa totiž o celkom chytrú jednoduchšiu strategickú hru, ktorá je v zahraničí veľkým hitom. Takáto milá kartová hra sa rozhdone hodí do každej rodiny, kde už deti vyžadujú aj trochu toho uvažovania a kde si na svoje chcú prísť aj rodičia. Na Zbodni salát sa preto už veľmi teším hlavne ja, ale verím, že Heňa sa tiež pre túto hru veľmi rýchlo nadchne. Táto hra vyjde pod hlavičkou Mindoku.





7. Jaipur

13 najočakávanejších rodinných hier roku 2020
Číslo sedem nie je úplná novinka. Je to hra, ktorá už v pôvodnom vydaní vyšla v roku 2009. Ale minulý rok sa dočkala vizuálneho prepracovania a práve toto vydanie uzrie svetlo sveta aj u nás, vďaka vydavateľstviu Blackfire. A na čo sa môžeme tešiť? Na skvelú jednoduchú rýchlu hru pre čisto dvoch hráčov. A kedže tých je ako šafránu, určite odporúčame Jaipur vyskúšať.




6. Azul: Letohrádek


13 najočakávanejších rodinných hier roku 2020Značku Azul netreba predstavovať. Už vyšli dve nádherné a prístupné abstraktné hry, ktoré u nás doma rozhodne zabodovali. Letohrádek som mala možnosť už vyskúšať a trúfam si tvrdiť, že možno pôjde o ten najlepší Azul. Vizuálna stránka opäť nesklamala a Heňa bude stopercentne nadšená, pretože si bude skladať svoje "kvetinky" a určite ma zas porazí ľavou zadnou. Už sa neviem dočkať. ;) Azuly má u nás pod palcom Mindok.





5. Harry Potter: Boj o Bradavice

13 najočakávanejších rodinných hier roku 2020Číslo päť je naše malé déjà vu. Práve u minuloročného rebríčku bol Harry tiež na čísle päť. Lokalizácia sa ale trošku pretiahla, ale podklady sú už odovzdané a dokonca aj schválené, tak sa tento rok dúfajme naozaj dočkáme. Toto je totiž nutnosť pre všetkých HP fanúšikov. Zaujímavý kooperatívny deckbuilding, to je niečo, čo nám v zbierke ešte chýba a tak je už nedočkavoasť skoro na maxime. Rexhry, držíma palce, aby to tento rok už konečne vyšlo. ;)


4. Městečka na dlani (Tiny Towns)

13 najočakávanejších rodinných hier roku 2020Tesne pred bránami našej súkromnej top trojky zostala ďalšia tak trochu abstraktná, ale dostatočne strategická hra s krásnymi drevenými komponentami. Tiny Towns vydajú u nás Rexhry pod názvom Městečka na dlani a pôjde vskutku o jednu veľmi úspešnú rodinnú hru, ktorou dozaista nepohrdnú ani skúsení hráči.






3. Coatl

13 najočakávanejších rodinných hier roku 2020
Možno ste si všimli, že máme tak trochu slabosť pre pekné hry so zaujímavými komponentami. Hry, ktoré na stole vyzerajú neodolateľne a priam vyzývajú ku hre. Sú to totiž hry, ktoré dokážu ku hrám prilákať aj nových hráčov a to je vždy hrozne fajn. Takže keď som videla obrázky z hry Coatl, ktorú pre nás chystá Blackfire, bola som nalákaná až na kosť. Pestrofarebné krútiace sa hady, k tomu určitá dávka stratégie a naše číslo tri je svete.




2. Ostrov koček (Isle of Cats)


13 najočakávanejších rodinných hier roku 2020Ostrov koček možno vyzerá ako destká hra a la Patchwork, ale ponúka určite viac. Draft kariet, do toho umiestňovanie tetrisových dielikov a kopa stratégie, ktorá poteší aj mlsné jazýčky hráčskych harcovníkov. Hra samotná ale ponúka aj jednoduchšiu rodinnejšiu verziu, takže pre nás proste ideálka. Hrať doma s deťmi, aj večer s kamoškami, teš sa na nás Ostrov koček, tak ako my na teba!





1. Near and Far

13 najočakávanejších rodinných hier roku 2020Prvé miesto je možno trochu prekvapivé, ale to asi neviete, že ja som úplne zbláznená do ilustrácií auora tejto hry. Ryan Laukat je pre mňa herný ilustrátor číslo jedna a to si k tomu všetkému tie hry aj sám vymýšľa, nielen kreslí. Near and Far nebude úplne jednoduchá rodinná hra, skôr zaujme rodičov a staršie deti. Ale bude to hra vymazlená, ponúkajúca dlhšiu kampaň aj samostatné jednorázové hranie, plná putovania po mapách a príbehov, ale aj strategického hrania. Všetko, čo si tak od čísla jedna môžem predstaviť. Tady i v dáli.
Near and Far vydajú v roku 2020 Rexhry a dosť pravdepodobne aj s rozšírením, ktoré okrem iného ponúka aj kooperatívne hranie. Naša radosť a očakávania nemôžu byť väčšie.

Tak to je náš rebríček tých najväčších očakávaní. A čo vy? Čoho sa už neviete dočkať?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)