10. apríla 2020

Print and Play hry zdarma

Zoznam print & play hier zdarma na blogu www.spoluhratky.eu

V dobe karantény sa nám roztrhlo vrece s hrami, ktoré si môžete doma vytlačiť a rovno hrať. Len zriedkakedy k nim potrebujete nejaké špeciálne komponenty. Občas stačí len pár kociek a písacie potreby.


Hier, ktoré sú takto dostupné zadarmo je veľmi veľa. V tomto článku sa pokúsim vybrať tie, podľa mňa, najzaujímavejšie. Niektoré vyskúšané mám, niektoré čakajú až mi dorazí... ehm.. toner do tlačiarne. :))

Pre prehľadnosť som hry rozdelila do nasledovných kategórií:
- Sólo hry

Demo verzie známych hier

Čo znamená demo verzia? Je to neúplná verzia hry, ktorej účel je vám hru predstaviť. Takže uvidíte ako hra vyzerá, ako sa hrá, ale nedá vám to plnohodnotný zážitok ako u originálnej verzie.




Albi zverejnilo demo verzie nasledovných hier.
- Tipni si!
- Gobbit

- Yogi
- Mozkovna
- Únikovka

- Detektivní únikovka

Nájdete ich TU.



Asmodee v spolupráci s našim vydavateľstvom Blackfire ponúkli tieto hry:
- Dixit
- Dobble
- Combo Color
- Unlock!
- Cortex
- Timeline

Súbory na tlač nájdete TU.


Portal Games tiež zverejnilo hneď niekoľko demo verzií svojich hier.

Detektiv - Suburbia - jeden prípad na zahratie (v angličtine)


Vládcové Severu - 3 sólo scenáre
a iné na: POrtalGames.pl


A ak vás Portal vyššie nalákal na hru na detektívov, tak sa určite pozrite aj na voľný scenár hry Kronika zločinu (dostupný v angličtine). - BoardGameGeek
A už aj v češtine vďaka Mindoku. :)

Hry pre deti

Otto the Octopus

Chcete si s deťmi skúsiť malé puzzle s chápadlami chobotnice? Tak si nenechajte ujsť práve Otta. Je to hra, ktorá vyhrala súťaž na BGG medzi detskými hrami a má vynikajúce hodnotenia.

Počet hráčov: 1–4
Vek: 5+
Súbory: zatrolene-hry
Počet strán na vytlačenie: 7
Jazyk: SK


Unicorn


Hra pre najmenších, to je Unicorn. Roztomilé ilustrácie, 7 stránok na vytlačenie, z ktorých vznikne balíček 27 kariet. S nimi si môžete zahrať rôzne hry s princípmi párovania, ale nebudete to tak jednoduché. Jednorožec je v hre iba jeden. :)

Počet hráčov: 1–6
Vek: 3+
Súbory: BoardGameGeek
Počet strán na vytlačenie:
Jazyk: hra jazykovo nezávislá, pravidlá EN

Bear went over the mountain

Túto hru máme vyskúšanú a rozhodne ju odporúčam. Je to veľmi milá, maličko strategická hra, vhodná pre deti od 4 rokov. Vyberáte si z dielikov krajiny a budujete tým cestičku pre medveda. Snažíte sa ale svoju krajinu postaviť tak, aby ste splnili, čo najviac úloh (napríklad stretnúť, čo najviac malých zieratiek, alebo mať čo najväčší ihličnatý les) a získali tak najviac víťazných bodov.

Počet hráčov: 1–4
Vek: 4+
Súbory: zatrolene-hry
Počet strán na vytlačenie: 6
Jazyk: CZ

Dungeon Delver

Hra pre jedného hráča to je Dungeon Delver. Môžete ju ale s malými deťmi skúsiť aj kooperatívne, teda v prípade, že vás budú chcieť do podzemia zobrať so sebou. :)

Počet hráčov: 1
Súbory: zatrolene-hry
Potrebné doplnky: RPG kocky d4, d6, d8, d10, d12 a d20
Vek: 5+
Počet strán na vytlačenie: 12
Jazyk: CZ


Not so Happy Families

Žhavá novinka je táto prerábka jednej staršej hry založenej na princípe kvarteta. Ale s novými osviežujúcimi prvkami, ktoré by do hry mohli priniesť nejaké prekvapujúce okamžiky. 
Téma je pre deti tiež veľmi pekná, zbierate karty členov rôznych rodín. Ilustrácie sú parádne, takže nás doma určite čaká na vyskúšanie.

Počet hráčov: 2–5
Vek: 6+
Súbory: BrighLightGames
Počet strán na vytlačenie: 20
Jazyk: EN

Washing Lines

Hra na vešanie prádla pre deti od 4 rokov.

Počet hráčov: 2–5
Vek: 4+
Súbory: zatrolene-hry
Počet strán na vytlačenie: 7
Jazyk: CZ

Zany Zoo


A s trošku staršími deťmi sa môžete zahrať na tvorcov neobyvklej zoo, kde budete vytvárať zaujímavé príšerky z troch častí a budete sa o ne následne starať.

Počet hráčov: 2
Vek: 6+
Súbory: BoardGameGeek
Počet strán na vytlačenie: 5
Jazyk: EN



Roll & Write (a iné kresliace) hry

Roll & Write, Flip & Write a podobne, to sú všetko kresliace, alebo skôr zašrtávacie hry. Hry, kde sa na kus papiera zakresľujú rôzne tvary, alebo kde niečo zaškrtáte na základe otočenej kartičky, alebo hodnoty na kocke, ktorá padla.
V prípade týchto hier vám stačí minimum nákladov, stačí jeden papier pre každého hráča, ktorý si kľudne môžete dať do fólie, alebo zalaminovať a písať naň mazacou fixkou.

Bossin' Space Roll & Write



Kategóriu týchto hier začneme českou novinkou Bossin' Space. Ešte som ju nehrala, ale vyzerá veľmi zaujímavo, tak si ju nenechajte ujsť. Zahráte sa na lovcov vesmírnych nepriateľov, ale nebude to vôbec ľahké. Budete musieť myslieť nielen na to ktorého nepriateľa chete zostreliť, ale mať na to dostatok munície a nesmiete zabudnúť ani na chladenie. :)

Počet hráčov: 1–4
Vek: 8+
Súbory: Timeslustudio
Počet strán na vytlačenie: jedna na hráča
Jazyk: CZ

Rolling Realms

Ďalšia novinka, ktorá vznikla vďaka aktuálnej karanténe je od Jameyho Stegmaiera, autora a vydavateľa známych a populárnych hier.
Táto hra dokonca väčšinu jeho hier spája do jednej a z každej sa trošku niečím inšpiruje.
A tak sa môže stať, že si budete zakresľovať tvary domčekov do svojho mesta ako v Tapestry, zbierať jabĺčka priateľstva ako v My Little Scythe, alebo bodovať vtákov z hry Na křídlech.

Počet hráčov: 1-99
Vek: 8+
Súbory: DeskoherniInkvizice
Počet strán na vytlačenie: jedna na hráča
Jazyk: CZ

Corinth

Corinth je hra od Days of Wonder, ku ktorej okrem pár vytlačených strán potrebujete aj 9 kociek. Zahráte sa v nej na obchodníkov, kde budete nakupovať rôzny tovar za hodnoty hodené na kockách. To všetko ale tak, aby ste nazbierali, čo najviac bodov.

Počet hráčov: 2–4
Vek: 6+
Súbory: zatrolene-hry.cz, DaysOfWonder
Počet strán na vytlačenie: 1+1 na hráča
Jazyk: CZ

Welcome to Dino world


V tejto ďalšej kresliacej hre si zahráte na majiteľov Dino parku, kde musíte celý park dobre naplánovať a zmenežovať. Téma, ktorá bude určite lákať všetky deti, ale pozor, ide skôr o hru pre tie trochu staršie.

Počet hráčov: 1–75
Vek: 8+
Súbory: Boooored.com
Počet strán na vytlačenie: jedna na hráča
Jazyk: EN


13 Sheep


A ak vás nebaví plánovať park pre dinosaurov, môžete si skúsiť naplánovať ploty v pastvine pre ovečky. A to tak, aby boli čo najviac spolu a ideálne, aby vám žiadnu nezožral vlk. :)

Počet hráčov: 1–10
Vek: 6+
Súbory: Moksi.de
Počet strán na vytlačenie: jedna na hráča
Jazyk: pravidlá v EN, inak jazykovo nezávislá

Hry pre staršie deti a dospelých

Tu dám do pozornosti stránku PNPArcade, ktorá zhromažduje obrovské množstvo rôznych print & play hier, väčšina z nich je zadarmo, niektoré za symbolický poplatok 3 USD.
Uvediem tu teda len pár hier, ktoré sú tam zrovna v akcii, alebo ktoré sú najznámejšie, inak neváhajte a preskúmajte stránku sami.

Mint works

Jednou z najznámejších mini hier s pár kartičkami, ktoré sa vám vlezú do krabičky od bonbónov je hra Mint Works. Je to hra s mechanikou worker placement, ako napovedá názov a ak vás táto vecička zaujme, určite sa pozrite aj na ostatné hry so série Mint.

Počet hráčov: 1–4
Vek: 8+
Súbory: zatrolene-hry.cz
Počet strán na vytlačenie: 8
Jazyk: CZ

Mint Cooperative


Počet hráčov: 1–4
Vek: 8+
Súbory: PNPArcade
Počet strán na vytlačenie: 10
Jazyk: EN





Mint Delivery


Počet hráčov: 1–5
Vek: 8+
Súbory: PNPArcade
Počet strán na vytlačenie: 16
Jazyk: EN





Mint Control


Počet hráčov: 2–4
Vek: ?
Súbory: PNPArcade
Počet strán na vytlačenie: 5
Jazyk: EN





Ahead in the Clouds


Ahead in the Clouds je graficky veľmi pekne ztvárnená hra, ktorú som objavila práve na PNP Arcade a ktorá ma veľmi zaujala, takže ju mám v pláne v blízkej dobe vyskúšať. Je to startegická hra v ktorej budete zbierať sady kariet, aby ste nazbierali suroviny a vytvárať pepojenia medzi nimi.
Počet hráčov: 2
Vek: ?
Súbory: PNPArcade
Počet strán na vytlačenie: 6
Jazyk: EN

Air, Land & Sea


Táto hra s vojenskou tématikou by mohla potešiť hlavne oteckov, ale herne bude zaujímavá určite pre každého. Jedná sa o minimalistickú hru s 18 kartami, ktorá ale ponúka nepreberné možnosti taktizovania. Hra sa doteraz normálne predávala vo fyzickej podobe a vydavateľ ju len včera ponúkal v print & play verzii. Neváhajte a sťahujte, ponuka bude možno len dočasná.
Počet hráčov: 2
Vek: 8+
Súbory: ArcaneWonders
Počet strán na vytlačenie: 8
Jazyk: EN

TinyForming Mars


No a pokiaľ milujete hru Mars teraformace, tak zybstrite pozornosť. Táto hra je Marsom inšpirovaná a vznikla pre to, aby ste hru odohrali za omnoho kratší čas a aby bola čo najmenšia. Čaká na vás 12 generácií na to, aby ste teraformovali červenú planétu a splnili zadané projekty. A to všetko pomocou pár malých kartičiek.

Počet hráčov: 1–2
Vek: 10+
Súbory: BoardGameGeek
Počet strán na vytlačenie: 4
Jazyk: EN

Tugboats


Táta hra je čerstvá novinka, ktorá ma zaujala svojou peknou grafikou. Ide o preťahovanú medzi dvomi hráčmi a ich loďkami na mori.

Počet hráčov: 2
Vek: 8+
Súbory: Cubicle7games
Počet strán na vytlačenie: 4
Jazyk: EN



První sníh


Túto kategóriu hier uavrieme hrou od českého autora menom Tomáš Uhlíř. Je to mimochodom tvorca u nás doma veľmi obľúbenej hry Louka jak vyšitá.
První sníh ale nie je primárne určený deťom, je to ale krásna minimalistická, ale poriadne strategická hra pre dvoch hráčov. Určite vyskúšajte!

Počet hráčov: 2
Vek: 10+
Súbory: zatrolene-hry
Počet strán na vytlačenie: 2
Jazyk: CZ

Sólo hry

Under Falling Skies


A Tomáš Uhlíř je autorom aj tejto hry pre jedného hráča. Opäť sa môžete tešiť na peknú grafiku, zaujímavú sci-fi tému a hromadu stratégie pri zachraňovaní našej planéty pred inváziou mimozemšťanov.

Počet hráčov: 1
Vek: 8+
Súbory: zatrolene-hry
Počet strán na vytlačenie: 2
Jazyk: CZ


Orchard


Ďalšia sólo hra je tiež z kategórie "musíte vyskúšať". Minimalistická hra, ktorú hráte s 9 kartami (z celkového počtu 18), v ktorej sa snažíte nazbierať čo najviac ovocia zo svojho sadu, tak aby vám žiadne nezhnilo a aby ste ho nazbierali čo najviac. To všetko prikladaním kariet na seba, prekrývaním rovnakých symbolov kvetov a pokladaním kociek na prekryté symboly.

Počet hráčov: 1
Vek: 8+
Súbory: zatrolene-hry
Počet strán na vytlačenie: 2
Jazyk: CZ

Palm Island


Palm Island je hra, ktorá sa dá normálne kúpiť vo fyzickej podobe, ale bola uvoľnená aj jej print & play verzia. Malá, skladná, rýchla hra, pri ktorej je dôležité robiť dobré rozhodnutia hneď od začiatku. Každá hra je trochu iná, podľa toho ako zamiešate karty a zakaždým je to výzva.

Počet hráčov: 1
Vek: 8+
Súbory: zatrolene-hry
Počet strán na vytlačenie: 4
Jazyk: CZ

Snowbirds


A posledným našim tipom je ďalšia minimalistická a celkom ťažká hra, v ktorej sa snažíte dopraviť kŕdeľ vtákov na juh, pretože prichádza zima. Nebudete to mať ale vôbec jednoduché, pretože vtáky musia neustále letieť, budú hladné a po ceste ich budú čakať rôzne nástrahy. Na každom vašom rohodnutí závisí, koľko vtákov doletí až na juh a či vôbec nejaký prežije.

Počet hráčov: 1
Vek: 12+
Súbory: BoardGameGeek
Počet strán na vytlačenie: 9
Jazyk: EN

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)