27. júna 2020

Karuba


Krásna hra s jednoduchými pravidlami a veľkou hromadou strategických a taktických možností, tomu poviem ideálna rodinná hra. A presne takou je aj Karuba.




Vydavateľstvo HABA určite poznáte, ak máte doma malé deti. Ich detské hry proste stoja za to. Lenže pred pár rokmi sa rozhodli vydávať aj hry rodinné pre trochu staršie deti. A Karuba, ako jedna hier s touto nálepkou získala okamžite aj nomináciu na prestížne ocenenie Spiel des Jahres.



Čo sa skrýva v krabici?
Štyri herné dosky, štyri sady kartičiek lesa s cestičkami, figúrky prieskumníkov, figúrky chrámov, žetóny pokladov a kamienky reprezentujúce kryštáľ a zlaté nugety.



Ako zoznam komponentov napovedá, budete sa vydávať do pralesa, aby ste našli cesty do chrámov. Po ceste budete nachádzať drahokamy, ktoré vám prinesú víťazné body, ale najviac bodov získate práve vtedy, keď sa vám podarí dostať až do posvätného chrámu, kde si môžete uchmatnúť nejakú tú vzácnu sošku.



Priebeh hry
Čo je na hre Karuba najvýnimočnejšie, je to, že všetci štyria hráči hrajú s úplne rovnakými podmienkami, ale každý naprik tomu bude hrať trochu inak. To kam sa rozmiestnia prieskumníci a chrámy je u každého hráča na jeho doske rovnaké. Jeden hráč následne naslepo vytiahne políčko cesty a ostatní hráči si do ruky vezmú presne ten istý dielik (každý je označené číslom).



Tento dielik si všetci buď umiestnia na svoj herný plán ako cestu, alebo ho využijú na pohyb jedného zo svojich prieskumníkov po už postavených cestách.
Niektoré cestičky na sebe majú symbol drahokamu a keď po takomto žetóne prejde prieskumník, daný drahokam získa, za čo na konci hry obdrží víťazné body.

Cieľom každej cesty prieskumníka je však hlavne samotný chrám, pretože kto skôr príde, tým väčší poklad získa. Takže tu máme aj taktickú hru na preteky, ktorá dokáže rozhodnúť kľudne aj celú hru, pretože bodový rozdiel medzi hráčmi je často len jeden jediný bod.



Možno sa vám to všetko zdá až príliš jednoduché. Postaviť cestičky tak, aby ste spojili 4 a 4 body so sebou, to je hračka. Trik je v tom, že žiadny dielik nesmie byť otočený a každý tip cesty je v sade len niekoľko krát. Takže keď si vyplytváte všetky križovatky na rovné cesty, je dosť možné že si potom nespojíte dve cesty do križovatky a opačne. Niekedy nemáte na výber a musíte jednu cestu obetovať na úkor inej a podobne. A práve toto z Karuby robí skvelú taktickú záležitosť. Sú to tieto mikro rozhodnutia, ktoré majú obrovský dopad na váš plán.



Každá hra je pritom iná. Zakaždým si postavíte prieskumníkov a chrámy inak, a zakaždým losujete dieliky v inom poradí. Hráči hrajú zároveň, na nikoho sa nečaká. Rozhodnutia sú vcelku jednoduché a hra preto netrvá dlhšie než pol hodinku bez ohľadu na počet hráčov.



To všetko robí z Karuby naozaj skvelú rodinnú hru.



Čo na to Heňa?
Heňa samozrejme hneď na prvý pohľad zbadala podobnosť s Dračím pokladom. Žetóny cestičiek vyzerajú viac než podobne, lenže tu ich nemôžeme otáčať a tak hra má úplne iné grády. Najviac ju ale potešilo zbieranie drahokamov, ako inak. :)
A asi aj to prispelo k tomu, že ju na túto hry vždy ľahko prekecám. :)



Čo na to ja a kamošky?
Pre mňa je Karuba naozaj stelesnením skvelej rodinnej hry. Jednoduchosť a priamočiarosť pravidiel, krátka herná doba, súťaženie, vizuál, stupeň premýšľavosti a plánovania. To všetko oceňujem a nenachádzam na nej žiadnu chybičku.
S kamoškami sme ju hrali niekoľko krát a vždy bola skvelým spestretním a oddychom od zložitejšch hier, alebo krátkou výplňou počas čakania na spoluhráčov.

Karuba je úžasná hra, ktorá poteší nielen vaše deti svojim vizuálom a témou, ale aj vás pokiaľ pri hraní radi rozmýšľate a chcete aby sa vaše deti priučili strategickému mysleniu, plánovaniu a priestorovému videniu. HABA nesklamala a do rodinných hier priniesla naozaj veľký skvost.

Na záver:
Autor: Rüdiger Dorn
Hodnotenie: 4,5*/5
Vek: 6+
Počet hráčov: 2–4
Ako dlho hra trvá: 30 min
Kde kúpiť / dostupnosť: AgatinSvet.CZAgatinSvet.SK
Aktuálna cena: 790 Kč
Čo sa naučíme: plánovať, strategicky myslieť, zlepšíme si priestorovú orientáciu
Herné mechanizmy: bingo, budovanie trás, simultálne hranie, pokladanie dielikov, preteky

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)