7. apríla 2021

18 najočakávanejších rodinných hier roku 2021

Rok sa s rokom stretol, jar nám začala aj napriek tomu, že vonku sneží, tak sa poďme pozrieť na to, čo nás v deskohernom svete čaká za super rodinné novinky. Toto sú hry, na ktoré sa ja osobne najviac teším a ktoré vám dávam do pozornosti hlavne na hranie s deťmi, či už malými, alebo veľkými. A poviem vám, tento rok je poriadne našľapaný! Z pôvodne plánovanej TOP 10, som sa nakoniec chtiac nechtiac dostala na slušné číslo 18. Tak poďme na to. :)

18. Ponožkožrouti

Krásne roztomilá krabica plná príšeriek, čo vám kradnú ponožky. V krabici sa skrýva zaujímavo vypadajúca hra plná chodenia po pláne a objavovania stratených ponožiek a iných príšeriek. A (dúfajme) aj nejakých tých taktických rozhodnutí. Hra pre menšie deti nemôže v tomto zozname chýbať a budú ňou práve Ponožkožrouti.

Vydavateľstvo: Blackfire




17. Stella

Kto má rád Dixit ten nech poriadne spozornie. Stella je hra založená na Dixitovských kartách, ale je to nová hra, ktorú hráte podľa iných pravidiel než Dixit. Ale môžete ju hrať aj s inými Dixitovskými kartami, ktoré už máte doma a zároveň Vám karty z nej poslúžia ako rozšírenie do Dixitu. No neberte to. To si presne povedali tvorcovia hry, ale ja im to nemám vôbec za zlé. Mám radosť, že herne nám to prinesie dixitovskú jednoduchosť a chytľavosť, ale nevylúči to z hry tých, ktorý neradi vymýšľajú slovné nápovedy, alebo rozprávajú vo všeobecnosti. Tu sa totiž rozprávať vôbec nebude, ale napovedať kartami áno.

Vydavateľstvo: Blackfire


16. Paříž město světel (Paris: La Cité de la Lumière)

Krásne nočné ulice Paríža. Tam nás zavedie táto abstraktná hra s tetrisovými dielikmi, pretože aj keď ich už doma máte minimálne päť, keď milujete skladanie dielikov, nikdy ich nie je dosť. Táto hra bude ale žiariť hlavne a vlastne iba vo dvojici, je to čistá dvojkovka, čo znamená, že môžete pozvať svoju polovičku na rande do Paríža. To v tejto dobe rozhodne oceníte. :)

Vydavateľstvo: REXhry




15. Terra Futura

Zástupca pôvodne českých hier je na mieste číslo 15 a je od tvorcov hry Bossin' Space. Ide o zaujímavo vypadajúcu kombinačnú kartovú hru, ktorá určite zaujme fanúšikov engine-buildingu, kam teda rozhodne patrím aj ja. V tejto hre budeme budovať mestá, budovy, vytvárať zdroje a to všetko s jediným cieľom, maximalizovať zisky a neznečistiť pritom životné prostredie. Palec hore za pekný environmentálny prvok.

Vydavateľstvo: ALBI

14. Jízdenky prosím Londýn (Ticket to Ride London)

Kto by nepoznal klasiku klasík Ticket to Ride, po novom Jízdenky prosím. No veľa vás asi nebude a ak áno, tak vedzte, že toto je v tom prípade verzia presne pre vás. Sú to totiž také "malé" Jízdenky. Hra, ktorá netrvá dlhšie než 20 minút, pravidlá skoro rovnaké ako klasická verzia, čiže veľmi prístupné a jednoduché, takže by z tejto hry mohol byť skvelý prechod medzi verziou Junior a veľkou TtR klasikou. A Londýn, ten proste chcete už len kvôli "double-deckerom". :)

Vydavateľstvo: Blackfire



13. New York ZOO


A hneď v závese tu máme ďalšiu tetrisoidnú hru. Tentokrát od majstra týchto hier Uwe Rosenberga. V New Yorku budete stavať nové ZOO, ale nebude to len o skladaní dielikov. Budete sa snažiť získavať aj rozkošné drevené figúrky zvieratiek, aby sa mohli rozmnožovať a prinášať vám nejaké tie výhody naviac. Už len vizuálom to vyzerá na fantastickú rodinnú zábavu, no nie?

Vydavateľstvo: MINDOK



12. Alenčina zahrádka (Alice's Garden)

A ďalšou peknou a tetrisoidnou hrou je aj Alenčina zahrádka. Tu budete s dielikmi plnými kvetiniek skladať záhradu a to tak aby ste si splnili čo najviac podmienok a nazbierali čo najviac bodov. Jendoduché pravidlá, dostato možností na premýšľanie a taktizovanie. To je ideálny recept na peknú rodinnú hru.

Vydavateľstvo: MINDOK





11. Canvas

A keď už sme pri krásnom vizuále, tak Canvas je rozhodne hra, čo zaujme už svojou krabicou. A to čo sa skrýva vo vnútri je ešte väčší unikát. Vy si totiž v tejto hre skladáte z priesvitných kartičiek vlastné obrazy. Skladáte ich ale samozrejme tak, aby ste získali čo najviac bodov, takže umelecký talent mať nemusíte. Hra vyniká svojim spracovaním a témou a zaujme nielen herných nováčikov.

Vydavateľstvo: Blackfire



10. Zbloudilí (ROAM)

Nechýbať v tomto zozname nemôže ani hra od môjho najobľúbenejšieho ilustrátora, Ryana Laukata. Chystajú sa od neho v češtine síce hneď dve hry, ale Sleeping Gods mi pre rodinné hranie predsalen príde trošku moc, aj keď osobne sa na ňu veľmi teším. Na hranie s deťmi však určite padne na úrodnú pôdu abstraktná hra Zblodilí, v originále Roam.

Vydavateľstvo: REXhry




9. Cascadia

Ďalšia abstraktka a skladanie tentokrát dielikov do rôznych vzorcov nám prinesie hra Cascadia. Okrem toho nám ponúkne už celkom tradičnú a ohranú tému zvierat a ich ríší, ale prečo nie. Na hranie s deťmi je to fajn. Na čo sa ale teším, je poriadny hlavolam, ktorý by niekomu mohol pripomínať hru Pelíšek, ale nepredbiehajme. :)

Vydavateľstvo: MINDOK




8. Mercado de Lisboa

Pokiaľ máte ako rodičia radi strategické euro hry, tak teraz spozornite. Tlama Games nám chystá rodinnú hru inšpirovanú veľkou strategickou hrou Lisboa. Rodinná verzia bude vhodná pre deti od 8 rokov a budete v nej kupovať stánky na tržnici, otvárať reštaurácie a to všetko tak, aby ste nazbierali čo najviac bodov (ako inak). Hlavné mechanizmy hry sú pokladanie dielikov a kontrola územia.

Vydavateľstvo: TLAMA Games




7. Fort

A konečne sme sa dočkali rodinnej hry aj od dravého vydavateľstva Fox in the Box, ktoré sa špecializuje na náročné a vojnové hry pre skúsených hráčov. Hra od autorov Rootu s názvom Fort ich ale presvedčila aby nám v češtine vydali aj veľmi zaujímavú kartovú hru založenú na deck buildingu (stavanie balíčku kariet). Fort vypadá skvele, má super tému vhodnú hlavne pre oteckov a pokiaľ hľadáte zaujímavo spracovaný deck-buidling ktorý pôjde hrať s (nie úplne malými) deťmi, bude to určite to pravé orechové.

Vydavateľstvo: Fox in the Box

6. Světlonoš (Glow)

Ďalšia hra, čo mi svojim vizuálom skoro vyrazila dych je Světlonoš. Na to, aby ste sa do tejto hry zamilovali stačia tie neskutočne krásne a čiernobiele(!) obrázky na kartách a hracom pláne, vy k tomu dostanete ešte poriadnu hromadu farebných kociek. Ach. To zas bude hádzania (a hnevania, keď to nepadne) a radosti. Okrem toho budete preskúmavať a chodiť po mape a rozjasňovať ich svojim svetlom. Krásna téma, nádherný vizuál. Očakávania sú fakt veľké.

Vydavateľstvo: Blackfire


5. Mariposas

Super tému má pre nás aj autorka veleúspešnej hry Na křídlech Elizabeth Hargrave. Ide tu o migrovanie motýľov v Južnej Amerike. Okrem krásnheo vizuálu a témy by nám hra mala priniesť veľmi prístupnú rodinnú hru, ktorú by mali zvládnuť aj šikovnejší predškoláci a deti, ktoré majú radi strategické hry, ale nevedia ešte čítať. Ale rozhodne ňou nepohrdnem ani ja a už sa veľmi teším.

Vydavateľstvo: ALBI

4. Pelíšek (Calico)

Asi sa budem opakovať, ale je tu ďalšia hra z kategórie krásna, ňuňu a roztomilá. Tentokrát je to abstraktka s témou mačacích pelechov, ktorá vám ale poriadne roztočí mozgové závity. Áno, môžete to hrať s deťmi, ktoré už ale majú nejaké skúsenosti s hrami, pretože v tejto krásnej krabici sa skrýva poriadny hlavolam.

Vydavateľstvo: MINDOK




3. Gloomhaven - Lví chřtán (Jaws of the Lion)

Táto hra sa zrejme nachádza na samotnej hranici tzv. rodinných hier a možno aj za ňou, ale ja si myslím, že pôjde o fantastickú záležitosť na hranie so staršími deťmi, ktoré majú radi dobrodružstvo, preskúmavanie mapy, vylepšovanie si svojho hrdinu a boj s príšerami. V podstate všetko to, čo nám prináša veľký Gloomhaven, ale za omnoho kratšiu hernú dobu a prípravu hry. No a ak doma náhodou nemáte tie staršie deti, nezúfajte. Ono to totiž bude skvelé aj na hranie s kamošmi, alebo na sólohranie. :)

Vydavateľstvo: ALBI

2. Na louce (Meadow)

Po úspechu Na křídlech prichádza hra Na louce. A tým by som porovanie týchto dvoch hier skončila. Obidve hry majú krásne ilustrované karty zvierat, ale úplne iným štýlom. Herné mechanizmy sú tiež natoľko rozdielne, že ani nemá cenu ich porovnávať. Na Lúku sa ale veľmi teším, pretože verím, že ju zvládnu aj o niečo mladšie deti než Na křídlech, ktorým veľmi imponovala téma a vizuál, ale tým, že je Na louce bez textu bude to značka ideál na rodinné hranie. Číslo dva tohto roku. Čo dodať.

Vydavateľstvo: Blackfire


1. Útulná doupata (Creature Comforts)

Výstavu vizuálne krásnych a rozkošných hier uzatvára tá, ktorá týmto všetkým vyniká úplne najviac. Zvieratká, ilustrácie, figúrky, téma... Tejto hre len ťažko odoláte, aj keď herne som sama veľmi zvedavá ako bude fungovať. Prichádza však od autorov, ktorí vedia tvoriť dobré hry a ktorý myslia na hranie s deťmi. Najočakávanejšia rodinná hra tohto roku sa volá Útulná doupata a prichádza od najmladšieho českého vydavateľtsva BoardBros (ktorý mimochodom chystajú v najbližších dňoch ďalšie oznámenie). Vizuálom sa Doupata prirovnaniu k Divukraju určite nevyhnú, nám ostáva dúfať, že naše očakávania naplnia aspoň čiastočne (aj to by totiž znamenalo, že to bude excelentná hra). Držme si palce, priatelia. 

Vydavateľstvo: BoardBros

A hlavne sa tešme na všetky tieto úžasné hry.

Na záver mi nedá spomenúť ešte jeden historický okamžik, ktorý sa blíži. Po pár rokoch ospevovania hry Outfoxed, sa jej vďaka vydavateľstvu Mindok dočkáme aj v češtine pod názvom Kulišák. :)

Kto ho ešte nemá, môže sa naozaj tešiť, pretože ide o jednu z najlepších detských hier vôbec. :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)