17. novembra 2021

Čakra

Recenze hry Čakra

Krásna, jemná, zenová krabica a názov. To je hra Čakra, ktorá presne toto skrýva aj vo svojom vnútri. Hra, ktorá je vizuálne pútavá, oddychová, ale aj taktická a premýšľavá. Ale pekne po poriadku. :)

Čakra

Novinka od vydavateľstva Pygmalino rozhodne zaujme všetky dievčatá a ich maminky. Ale nedá sa povedať, že by išlo čisto o dievčenskú hru. Je to proste abstraktná hra, ktoré majú radi určite obe pohlavia.

Čakra

Čo sa skrýva v krabici?

4 hráčske dosky, žetónky, vrecko a hromada krásnych ligotavých kamienkov. To je ten dôvod prečo to bude lákať najmä dievčatá.

Čakra

Priebeh hry

V hre Čakra, ako názov napovedá, budete harmonizovať svoje čakry. Harmonizovaná čakra je tá, v ktorej sa nachádzajú presne 3 kamienky (energie) vo farbe danej čakry. Energie si vyberáte zo spoločnej zásoby, ktorá sa neustále dopĺňa. Na výber máte z troch stĺpcov a vždy si smiete vybrať kamienky len z jedného z nich. Pričom platí jednoduché pravidlo, že si nemôžete zobrať dva kamienky jednej farby a čierny kamienok si musíte zobrať vždy, pokiaľ tam je. Ten totiž predstavuje negatívnu energiu, ktorú budete počas hry spracovávať a dostávať preč.

Čakra

Po vybraní kamienkov energie zo spoločnej zásoby máte dve možnosti. Buď ich umiestnite na vrchol do voľného priestoru nad najvyššou čakrou, alebo, s použitím čierneho akčného žetónu, ich umiestnite do ľubovolnej čakry. Druhá možnosť je samozrejme výhodnejšia, ale prichádzate ňou o akčný žetón až do chvíle kým sa táto čakra nezharmonizuje.

Čakra

Ako náhle už máte na svojej doske umiestnené nejaké energie, môžete ich presúvať pomocou akčných žetónov, ktoré ukladáte na akčné políčka. Takýmto spôsobom presúvate energiu presne tam, kam patrí a harmonizujete čakry. Akonáhle má niektorý z hráčov zharmonizovaných 5 čakier, dohrá sa kolo a nastáva koniec hry.

Čakra

Víťazné body určia vaše zharmonizované čakry podľa bodovacích žetónov, ktoré sa nachádzajú na doske karmy. Toto je veľmi zaujímavý prvok hry, pretože každá čakra je vždy obodovaná inak, podľa náhodného rozdelenia žetónov. Body sú od 1 do 4 a vy na začiatku hry viete o hodnote iba jendej konkrétnej farby (čakry). Postupne ale akciou meditácia (ktorou si navraciate použité akčné žetóny) zisťujete túto informáciu aj o ďalších čakrách a tak postupne prispôsobujete svoju stratégiu presne tomuto. Je to zaujímavé aj z hľadiska sledovania protihráčov, keď viete, že sa o nejakú čakru (ktorej bodovú hodnotu poznajú) veľmi usilujú, alebo napak vôbec nie.

Čakra

Čo na to Heňa (7 rokov)?

Tak a teraz poďme k tomu, ako sa nám doma hra páči. No čo vám budem hovoriť. Heňa bola z vizuálu nadšená, krásne slečny, z ktorých si môže zakaždým vybrať inú, či už podľa tváre, alebo oblečenia. Krásne ligotavé kamienky, to je vždy veľké plus. No a herne? Pravidlá jednoduché, strategické možnosti pritom dosť zaujímavé. Niektoré sme objavili až v druhej, tretej hre. Hra netrvá dlho, je to tak na 20 až 30 minút. Dá sa aj pekne taktizovať, sledovať súpera a to je všetko, čo Heňu baví. Takže hra sa okamžite dostala medzi naše najhranejšie hry poslednej doby.

Čakra

Čo na to ja?

Na hre Čakra ja oceňujem jej prístupnosť, krásny vizuál a strategické možnosti s istou dávkou náhody, keď na začiatku hry neviete ako sa jednotlivé čakry budú bodovať. Ale postupne túto informáciu získavate a môžete svoju stratégiu aj zmeniť. Veľmi zaujímavým prvkom je práca s negatívnou energiou, keď za každé jedno vytlačenie tejto energie mimo svoje energetikcé dráhy dostávate jeden bod. Čo môže niekedy rozhodnúť o víťazovi. Hra je skvelá vo dvojici, čo veľmi oceňujem, ale môžete ju hrať až v 4 hráčoch, kedže hra naozaj veľmi rýchlo odsýpa.

Čakra

Páči sa mi aj téma, keď sme si na názornom príklade ukázali čo to čakry sú a prečo je dôležité pracovať s negatívnou energiou. Tento princíp je v hre pekne zachytený, aj keď vo finále ide o obstraktnú hru. 

Čakra

Hru Čakra preto rozhodne odporúčam na rodinné hranie, alebo ako veľmi príjemnú oddychovku na hranie unavených rodičov vo dvojici. Je jednoduchá, ale premýšľať pri nej musíte a ak chcete, dá sa aj malinko škodiť a na svoje si prídu aj tí, čo radi odhadujú svojich súperov. Jedným slovom je Čakra veľmi veľké prekvapenie, ktoré rozhodne stojí za pozornosť.

Čakra

A dobrú správu mám aj pre tých, čo si radi zahrajú nejakú hru sólo. Pre hru vznikli oficálne pravidlá sólo hry, ktoré síce nenájdete priamo v krabici, ale ich preklad nájdete na Zatrolených hrách (odkaz nižšie). :)

ČakraNa záver:

Autor: Luka Krleža
Vek: 6+ (8+)
Počet hráčov: 2–4
Ako dlho hra trvá: 30 min
Kde kúpiť: Pygmalino.CZPygmalino.SK 
Aktuálna cena: 600,- Kč
Odkaz na pravidlá sólo módu: TU.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)