16. januára 2022

Mikro Makro: Město zločinu

MikroMakro: Město zločinu

MikroMakro: Město zločinu
je unikátny počin medzi spoločenskými hrami. Aj keď najviac unikátne na ňom je to, že je koncept pátrania vydaný ako deskovka, pretože v knižnej podobe sme sa s ním stretli už veľa krát.

MikroMakro: Město zločinu

Ale to nič nemení na tom, že jeho dve verzie, ktoré doteraz vyšli sú veľmi úspešené a sprogavali tak tento žáner medzi deskohráčmi.

My sa pozrieme na obidva tituly, ktoré sa zhodujú vo všetkom okrem samotných prípadov. Na záver už iba porovnáme náročnosť prípadov a vhodnosť pre deti v jednotlivých hrách.

MikroMakro: Město zločinu

Čo sa skrýva v krabici?
Jedna krabica Mesta zločinu obsahuje kartičky pre presne 16 prípadov, obálky na jednotlivé prípady, malú lupu a hlavne veľkú čiernobielu mapu mesta na ktorej sa odohrávajú všetky zločiny.

MikroMakro: Město zločinu

Priebeh hry
Na začiatku si zvolíte prípad, pričom tie sú označené podľa obtiažnosti. V oboch dieloch nájdete aj výukový prípad. Prvá kartička vám prezradí, čo sa stalo a popis toho, kde sa to stalo. Vašou úlohou je nájsť na mape miesto zločinu. Akonáhle ho nájdete, môžete pokračovať dvomi spôsobmi. 

1. Budete postupne otáčať kartičky prípadu, ktoré vás budú navádzať na rôzne skutočnosti, ktoré ku zločinu mohli viesť a vy tak postupne budete odhaľovať celý prípad.

2. Pre detektívnych expertov sa odporúča pomocné kartičky nepoužívať a vy sa tak snažíte vykonštruovať celý prípad sami a na koniec si výsledok s kartičkami iba skontrolovať.

Ako na to?
Mapa je kreslená tak, že ste schopní dohľadať pohyb všetkých osôb v čase a tým pádom vidíte čo naša obeť pred svojou smrťou robila, koho stretla a čo tak mohlo viesť k jej zavraždeniu.

Prípady sú v hre rôzne, nielen vraždy, ale aj krádeže a rôzne vtipné situácie.

MikroMakro: Město zločinu

Čo na to Heňa (8 rokov)?
Deti milujú záhady a riešenie detektívnych zápletiek bola trefa do čierneho. Prvý diel sme vyriešili v priebehu pár dní, boloa to poriadna závislosť a potom sme už nedočkavo čakali na druhý diel. Niektoré prípady z prvého dielu boli, čo sa hrania s deťmi týka, trochu na hrane, občas som niektoré skutočnosti musela zatajovať a musím povedať, že v jednotke prevládali vraždy.
Naopak druhý diel je pestrejší a zaujímavejší a rozhodne ním odporúčam u detí začať. Nie je tu toľko vrážd a obsah mi príde pre deti omnoho vhodnejší.

MikroMakro: Město zločinu

Čo na to ja?
Ja som takisto nadšená. Je to hra u ktorej si trochu oddýchnete, ale aj potrápite svoje dedukčné schopnosti, pretože my hru hrávame vyložene bez pomocných kartičiek, aby sme vykonštruovali celý prípad sami. Je to tým pádom väčšia výzva, aj zábava. Tiež sa mi viac páčil druhý diel, ktorý je variabilnejší a je vidieť, že autori dostali skvelé nové nápady. Prípady sú vhodne označené podľa obtiažnosti a tak si na svoje prídu aj začiatočníci, aj tí, čo hľadajú veľké výzvy. Ľahšie prípady vám zaberú necelých 10 minút, tie zložitejšie aj pol hodiny.

MikroMakro: Město zločinu

Mimochodom, obidve herné mapy na seba nadväzujú a ja som zvedavá koľko pokračovaní sa ešte dočkáme a aká veľká mapa mesta zločinu nám tak vznikne. :)

MikroMakro: Město zločinu

MikroMakro: Město zločinu odporúčam naozaj do každej rodiny ale aj dospelákom, pretože ide o veľmi chytľavú hru na detektívov pti ktorej sa zabavia všetky vekové kategórie. U detí hru odporúčam zhruba od 7 rokov. Zvládli by ju aj menšie deti, ale v tom prípade zvážte, či je téma pre tých vašich detektívov vhodná a začnite určite druhým dielom.

MikroMakro: Město zločinu
Na záver:
Autor: Johannes Sich
Vydavateľstvo: MINDOK
Vek: 7+ (10+)
Počet hráčov: 1–4
Ako dlho hra trvá: 10-30 min
Kde kúpiť prvý diel: Heureka.CZ, Heureka.SK
Kde kúpiť druhý diel: Heureka.CZHeureka.SK
Aktuálna cena: 600,- Kč

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)