11. marca 2022

17 najočakávanejších rodinných hier roku 2022



17. Azul: Zahrady pro královnu

Tohtoročný výber rodinných hier začneme modernou klasikou nad klasiky a to jej štvrtým pokračovaním. Áno, reč je o Azule. Hra, ktorá má jednoduché pravidlá, ale vyžaduje správne plánovanie a logické uvažovanie. Najnovšia iterácia nás zavedie do kráľovských záhrad a sľubuje z celej série najvyššiu komplexnosť. To znie viac než dobre, pretože jednoduchých Azulov už bolo dosť, my chceme krutoprísny Azul. :D

Vydavateľstvo: MINDOK

16. Llamaland

Ďalšia hra je od môjho obľúbeného autora Phila Walker-Hardinga. V hre plnej lám budeme k sebe a aj na seba skladať dieliky a umiestňovať lamy tak, aby sme získali čo najviac bodov. Nič nové a inovatívne pod slnkom, ale viete čo? Lamy!

Vydavateľstvo: Blackfire


15. Draci v práci

Tak táto hra získava u nás doma titul najhoršieho názvu v histórii hier od RexHry, ktorí sa s názvami vždy pekne pohrajú. Ale tak my im to odpustíme, pretože v tejto hre si užijete tých najroztomilejších dráčikov vôbec. Do toho pôjde o strategickú hru, ktoré by mohli zvládnuť deti od 8 rokov a ktorú si užijú aj skúsenejší hráči. A to chceme!

Vydavateľstvo: REXHry

14. Kingdomino: Origins

Ďalšia rozrastajúca sa rodina je Kingdomino. Všetky jeho odnože sú skvelé a tak nám neostáva nič len veriť, že aj návrat do praveku taký bude. Autor Bruno Cathala ja zárukou kvality a pekné praveké figúrky zas prvok, ktorý by mohol zabodovať u detí. Tak späť ku koreňom!

Vydavateľstvo: MINDOK

13. Ostrov dinosaurů: Hoď a kroť

Chýbať nemôže ani nejaká tá kresliaca hra. Tou bude Ostrov dinosaurov, pretože okrem lám, drakov a pravekých ľudí nesmieme zabudnúť ani na obrovskú popularitu týchto pradávnych tvorov. Hra na prvý pohľad vyzerá byť komplexnejšia než iné kresliace hry a to je presne to, čo chceme. 

Vydavateľstvo: MINDOK

12. Kraken zuří!

Pred bránami TOP11 zostal Kraken, čiže Kvído, čiže ružová chobotnica od Albi. V tejto hre budete ale hrať za pirátov na vašej výprave a bojovať proti Krakenovi. Ide o kooperatívnu hru a tých detských nikdy nie je dosť. Kraken, tras sa!

Vydavateľstvo: ALBI

11. Hladové příšerky

Ďalšou kooperatívnou hrou pre deti je aj táto príšerková. Hra vhodná pre deti od 4-5 rokov, ktorej hlavné mechanizmy sú správa kariet na ruke, priraďovanie a hlavne skúšanie štasteny (push your luck). A to proste na jedenáste miesto stačí!

Vydavateľstvo: REXHry

10. Great Plains

To v hre "Velké pláne" zabudnete na priateľstvo, pretože v tejto dvojkovej bitke budete budovať a zároveň zaberať územia svojmu súperovi a taktizovať a taktizovať. Hra vyzerá vizuálne prenádherne a ten správny šmrnc tomu pridáva veľká hromada drevených figúrok.

Vydavateľstvo: Blackfire

9. Codex Naturalis

Konečne nejaká kombinačná jednohubka. Komu sedelo kombenie a vykladanie kariet v hre Na Louce, môže sa začať tešiť. Codex Naturalis vám túto hernú mechaniku prináša v jej najčistejšej podobe a my tak dúfame, že v nej nájdeme parádnu rýchlu kartovú hru na každú príležitosť.

Vydavateľstvo: MINDOK

8. Welcome to the Moon

A predsa ešte jednu kresliacu hru tu máme. Toto bude trošku väčšie sústo. Hra bude vhodná určite pre trochu staršie deti, hlavne pre tie, ktoré prepadli kúzlu hry Vítejte v našem vysněném domově. Tentokrát nebudeme stavať bytové komplexy, ale rovno celú vesmírnu kolóniu na mesiaci. Hra je kampaňová a rozhodne sa máme na čo tešiť.

Vydavateľstvo: REXHry

7. Splašené obvody

Milujem hry s programovaním pohybu. A keď vyšla v zahraničí táto hra, moje srdce zaplesalo. Konečne sa jej dočkáme aj v češtine, aj keď v trochu osekanejšej verzii. Ale je tu. Ideálna hra, aby vaše deti pričuchli k základom programovania, aby pochopili čo ktorý pohyb a otočka robota spôsobí, čo je otočka doprava a čo doľava, aký chaos a zmätok môže nastať, keď neviete, aké karty zahral váš partner... A opäť ide o kooperatívnu hru. Konečne niekto pochopil, že aj kooperatívky sú nielen zábavné, ale aj skvelé...

Vydavateľstvo: Blackfire

6. Divočina Severní Ameriky

Tak a teraz sa dostávame k tým najviac nechutne krásnym hrám. Väčšinou o prírode. Hra Divočina nás najskôr zavedie do Severnej Ameriky. Tam budete draftovať a vykladať karty a možno aj zbierať nejaké tie víťazné body, ak to všetko neprehluší tá nádhera samotnej prírody. Povinnosť pre každého, kto tej krásy prírody v hrách ešte nemá plné zuby. :)

Vydavateľstvo: MINDOK

5. Wild: Serengeti

Pretože my nekončíme, my pokračujeme. Tu okrem neskonalej krásy prírody nájdeme aj tie ešte krajšie drevené figúrky zvierat. Nie. Toto už nejde. Už stačilo! Kto má takýmto krásnym hrám stále odolávať???

Vydavateľstvo: REXHry

4. Kronika dobrodružství: Cesta za měsíčními kameny

Uff. Tak sa trošku ukľudníme a presunieme do reality. Kto by nepoznal Kroniku zločinu, kde hráte za detektívov a hru hráte pomocou QR kódov a aplikácie. No a presne takáta bude aj hra Kronika dobrodružstiev, len pre deti. Hra nám sľubuje napätie, dobrodružstvo a určite aj nejaké záhady. Jediné z čoho mám obavy je použitie aplikácie pri detskej hre, ale aj napriek tomu sa na toto veľmi tešíme.

Vydavateľstvo: MINDOK

3. Čarovné kostky

Zato také čarovné kocky, to bude zas rozprávkový výlet do sveta bratov Grimmovcov. Hádzanie kockami, prehadzovanie, napätie, vzrušenie, trochu škodenia, do toho krásny vizuál a rozprávkový svet. Na toto sa nejde netešiť, to musí nadchnúť každé dieťa (v nás).

Vydavateľstvo: Blackfire

2. Čarokniha

A v kúzelnom svete zostaneme. Čarokniha nám totiž predstaví unikátny koncept príbehovej hry na stránkach 3D knihy. K tomu plastové figúrky a kúzelný svet budete mať priamo pred očami. Nebudú chýbať kocky, napätie, kampaňové hranie a hlavne.. budeme zas hrať spolu, proti príšerám čarovného sveta. Tešíme sa na ojedinelý a nezabudnuteľný zážitok!

Vydavateľstvo: MINDOK

1. Robin Hood a jeho dobrodružství

Na vrchole nášho rebríčka je, ako inak, príbehová hra, ktorá sľubuje moju obľúbenú tému, krásny vizuál, kooperatívne hranie a kampaň. To všetko od autora skvelého Andoru a výborného ilustrátora Michaela Menzela. No čo k tomu dodať? Tešenie je na maximum. 

Vydavateľstvo: ALBI



Tak čo poviete? Tento rok je plný nádherných a skvelých herných prekvapení. A na ktoré sa najviac tešíte vy? :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)