30. júna 2019

Superfarmár na cesty

recenze hry Superfarmář na blogu www.spoluhratky.eu

Prvá verzia tejto hry vyšla už v roku 1943. Áno, dnes sme sa rozhodli prevetrať poriadneho kostlivca menom Superfarmár. A chcete vedieť ako táto hra podľa nás obstojí v porovnaní s modernými hrami? Čítajte ďalej. :)


recenzia hry Superfarmár

Prázdniny nám práve začali, tak sme sa rozhodli otestovať cestovnú verziu tejto známej hry. Hry, ktorú navrhol poľský matematik, aby učil deti hravou formou počítať a kombinovať.

recenzia hry Superfarmár

Čo sa skýva v krabici?
V tomto prípade skôr krabičke, sa skrýva veľké množstvo malých kartičiek zvieratiek. K tomu dve kocky a jedna prehľadová kartička pravidiel pre menenie zvierat. To všetko v malom kompaktnom balení, vhodnom na cesty.

recenzia hry Superfarmár

Priebeh hry
Začneme od konca. V tejto hre vyhráva hráč, ktorý ako prvý zhromaždí na svojej farme od každého zvieraťa aspoň po jednom kuse (psy sa nepočítajú).

recenzia hry Superfarmár

Na začiatku ale nemáte vôbec nič. Takže vezmete dve kocky a začnete zvieratká množiť. Ak Vám teda na kocke padnú dve rovnaké zvieratká, konrétne to môžu byť králiky, alebo ovce, hurá. Jedno malé mláďatko si môžete zobrať do svojej farmy. Takto kockou hádžete vlastne v každom svojom ťahu a množíte a množíte. Trik je v tom, že čím viac zvierat konkrétneho druhu na farme už máte, tým viac ich namnožíte. Takže tri vaše králiky + aspoň jeden králik na kocke splodia 2 malé králičky. A keď ich už budete mať desať a hodíte ďalších dvoch králikov, bude z toho 6 nových králikov na farme. To už celkom ujde, nie?

recenzia hry Superfarmár

Na kockách je najviac symbolov králikov, takže tí sa množia ako.... áno, ako králiky. Symbol prasaťa a kravy je len na jednej z kociek. A symbol koňa a psa, úplne chýba.
A tu prichádza pointa celej hry. Menenie.

recenzia hry Superfarmár

Vezmete svoje dve ovečky a získate prasiatko. Za tri prasce, môžete získať kravu. Pravidlá obchodu sú zobrazené na prehľadovej kartičke, kde je všetko jasne nakreslené a aj decká vedia, o čo ide.

recenzia hry Superfarmár

No a k čomu sú vlastne tie dva psy, si možno hovoríte. To je ďalší kameň úrazu (doslova).
Na kocke totiž môžete hodiť symbol líšky, alebo symbol vlka. Keď príde líška a vy nemáte na farme malého psa, ktorý ju odplaší, líška vám zožerie všetky králiky.

recenzia hry Superfarmár

A keď príde vlk a vy nemáte psa veľkého, vlk vám zožerie všetko čo má na vašej farme štyri nohy. Teda úplne všetko. A to nechcete, však? Takže sa vlastne snažíte získať nejakého psa ochranára čím najskôr.
No ak hádžete kockami ako ja a hodíte vlka minimálne 10 krát za hru, tak sa dopracujete maximálne ku králikom a jednej ovci. O to väčšiu radosť však má tá vaša ratolesť, keď vyhrá. :)

recenzia hry Superfarmár

Čo na to Heňa?
Heňa je hlavne nadšená z hádzania kockami. A neskutočne ju bavilo to handlovanie zvieratiek. Obchodovanie ju proste baví. Mňa teda naopak desne vytáčala smola, ktorá sa mi lepila na päty a neumožnila mi absolutne sa tej náhode brániť. Ale bola to iba jedna nešťastná hra, ostatné už boli dosť vyrovnané. Náhoda je ale niečo, s čím teda treba rozhodne počítať.

recenzia hry Superfarmár

Superfarmár od firmy Granna a je jedno v akej verzii, je aj v dnešnej dobe zaujímavou hrou. To, akou formou sa tam vymieňajú zvieratká za iné, je niečo, čo aj dnešné deti dokáže naučiť základnému strategickému mysleniu, logike, obchodovaniu. Je preto ideálna pre deti vo veku, kedy by najradšej počítali všetko, kľudne aj vlasy na hlave. :)

Na druhú stranu je to hra, ktorá trpí veľkým vplyvom náhody. Takže môžete byť aj ten najlepší stratég na svete, ale keď vám to tam nepadne (alebo naopak padne vlk) máte proste smolu a môžete ísť maximálne na ryby, aby ste na farme neumreli hladom.

Náhoda je ale niečo, čo v detských hrách proste býva. Záleží na každom z vás, v akej miere ju dokážete stráviť. Ak vám nevadí, túto hru smelo odporúčame. Deti to fakt baví. :)

recenzia hry SuperfarmárNa záver:
Autor hry: Karol Borsuk
Hodnotenie: 3,5*/5
Vek: 5+ (oficiálne 7+)
Počet hráčov: 26
Ako dlho hra trvá: 1015 min
Kde kúpiť / dostupnosť: Pygmalino.CZPygmalino.SK
Aktuálna cena: 150,- Kč
Čo sa naučíme: strategicky myslieť, plánovať, obchodovať, počítať s rizikom
Herné mechanizmy: tvorba sád, hádzanie kockou

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)