28. októbra 2019

Noctiluca

recenzia hry Noctiluca na blogu www.spoluhratky.eu

Keď máte slabosť pre farebné kocky, Noctiluca je jasná voľba. Pekné kocky však nie sú to jediné, čím nás táto krásna rodinná hra dokázala nalákať. A chcete vedieť, či nás nakoniec aj presvedčila o svojich kvalitách? Smelo čítajte ďalej. :)

recenze hry Noctiluca

Noctiluca je nádherná rodinná hra od vydavateľstva Blackfire, ktorá vás zavedie do podmorského sveta, kde budete chytať svietilky, čo sú tie pestrofarebné kocky rozhodené po hracej ploche, čiže na dne jazera. Ale pekne po poriadku. :)

recenze hry Noctiluca

Čo sa skrýva v krabici?
Krásny, veľký hrací plán, veľká hromada kociek v štyroch farbách, kartičky nádob, figúrky a žetóny víťazných bodov. Všetko to pekne ladí príjemnou tajomnou podmorskou atmosférou. :)

recenze hry Noctiluca

Priebeh hry
Na hrací plán sa rovnomerne rozhodia kocky a každý hráč dostane dve kartičky nádobiek, ktoré sa bude snažiť zaplniť kockami danej farby.

recenze hry Noctiluca

Samotný výber kociek je to o čo tu ide. Hrací plán a políčka na ňom tvoria línie. Vy si vyberiete jendu z línií, označíte ju figúrkou a následne si vezmete všetky kocky z tejto línie na ktorých je jedno konkrétne číslo. Napríklad si zoberiete všetky kocky, na ktorých je hodené číslo 4.

recenze hry Noctiluca

A práve v tomto výbere je určitá jednoduchosť a pritom zložitosť hry. Máte u seba nádobky, s konkrétnymi farebnými políčkami, ktoré chcete naplniť. A tak sa snažíte vybrať líniu, kde sa nachádzajú presne tieto farby kociek s rovnakým číslom.

recenze hry Noctiluca

Na prvý pohľad jednoduché a dá sa to hrať vyložene na pohodu. Ale dá sa na ten hrací plán pozerať aj minútu a snažiť sa nájsť presne tú kombináciu, ktorú potrebujete.

recenze hry Noctiluca

Druhý veľmi dôležitý aspekt hry, je výber kartičiek, ktorý vám prináša víťazné body, hlavne za naplnené nádobky určitého druhu. Po naplnení nádobky, si totiž beriete žetón daného druhu, ale pokiaľ ste prvý je to žetón s najnižšoiu hodnotou, pričom hodnoty stúpajú. Takže výber a načasovanie naplnenia nádobky je niečo, čo rozhodne netreba v tejto hre podceniť.

recenze hry Noctiluca

Čo na to Heňa (5,5)?
Heňa miluje krásne hry. Po kom to asi má? :) A Noctiluca medzi ne rozhodne patrí, takže sa veľmi rýchlo stala jej obľúbenou. Niekedy mám pocit, že výber kociek ani moc nerieši a ide jej to nejak samo, na rozdiel odomňa. :)

recenze hry Noctiluca

Čo na to kamošky?
Noctiluca sa stala veľmi obľúbenou aj na hraniach s kamoškami, ako skvelá odreagovačka, ktorá v kaviarni lákala pohľady všetkých hostí. A kedže milovníčok farebných kociek je medzi nami niekoľko, poputovala už, alebo čoskoro poputuje, do viacerých rodín mojich známych. :)

recenze hry Noctiluca

Ja si na záver dovolím len jedno malé porovnanie s hrou Sagrada. Sú to dve veľmi rozdielne hry. Sagrada je trošku taký hlavolam, ktoré ja teda dosť môžem. Noctiluca je značne pohodovejšia a podľa mňa v nej viac záleží na výbere správnych kartičiek, než na výbere kociek, ktorý ale tiež dokáže ovplyvniť hru. Tým pádom mi Noctiluca príde trošku jednoduchšia, napríklad aj na hranie s deťmi. U nás doma, si rozhodne zaslúžia svoje miesto obidve. :)

Noctiluca je skvelá rodinná hra, ktorá sa jednoducho vysvetlí, potrápi trošku vaše hlavičky, ale pritom pôsobí veľmi príjemnou pohodovou atmosférou, ku ktorej prispievajú aj nádherné ilustrácie na kartách, či hernom pláne. Farebné kocky už len dotvárajú atmosféru. Noctilucu rozhodne odporúčame na rodinné hranie.

recenze hry Noctiluca
Na záver:
Autor hry: Shem Phillips
Hodnotenie: 4*/5
Vek: 6+
Počet hráčov: 1–4
Ako dlho hra trvá: 30 min
Kde kúpiť / dostupnosť: Heureka.CZIhrysko.SK
Aktuálna cena: 700,- Kč
Herné mechanizmy: výber kariet, tvorba sád

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)