5. decembra 2019

Honga

recenzia hry Honga na blogu www.spoluhratky.eu

Tiger o ktorého sa musíte starať, inak vám bude kradnúť potravu. Zbieranie surovín, plnenie úloh a hra o to, kto nazbiera najviac víťazných bodov. Pozreli sme sa na zúbky šabľozubému tigrovi menom Honga. :)

recenze hry Honga

Honga je relatívne nová hra od firmy HABA, ktorá je známa krásnymi hrami pre menšie deti. Ale HABA má aj kategóriu hier rodinných a práve do nej spadá aj táto nádherná strategická hra, ktorá nás veľmi príjemne prekvapila.

recenze hry Honga

Čo sa skrýva v krabici?
Veľký hrací plán, ktoré my máme v hrách radi. Poriadna "board game" predsa musí mať "board". :)
Nechýbajú drevené figúrky a komponenty, ktoré máme snáď ešte radšej a pár hromádok rôznych kartičiek.

recenze hry Honga

Tiger Honga a jeho figúrka, ktorá nie je len na okrasu. :)

recenze hry Honga

Priebeh hry
Začneme od konca. Kto prvý dosiahne určitú bodovú hranicu vyhráva. Body získavate za plnenie určitých úloh. Pohybom po posvätnej hore, alebo za výmenný obchod s vesničanmi.

recenze hry Honga

recenze hry Honga

Na to, ale aby ste mohli podporiť vesničanov, musíte nazbierať konkrétne suroviny. Na zber surovín musíte obetovať svoje akcie. Akcie dostávate v podobe ručičiek znázornených na koliesku, ktoré si ťaháte z balíčku. To musíte položiť na jedno zo štyroch miest na hracom pláne a natočiť tak, aby ste získali to, čo zrovna potrebujete. Množstvo, ktoré získate je závislé od počtu rúk.

recenze hry Honga

A teraz prichádza pán tiger Honga, čo je veľmi zaujímavý twist tejto hry. O Hongu sa musíte starať a prejaviť mu priazeň aspoň jednou rukou. Keď tak učiníte, nič sa nedeje a tiger sa nenahnevá. Keď na neho ale zabudnete a ruky otočíte mimo jeho smer, získate niečo naviac, ale tiger sa k vám nasťahuje do dediny a bude vám vyjedať jedlo.

recenze hry Honga

Keď sa Honga nachádza vo vašom držaní v každom kole, keď ste na rade vám zje jednu rybu. Keď nemáte ryby, zje vám iné jedlo. Takže ho tak úplne nechcete mať celú hru u seba. :)

recenze hry Honga

Občas sa to ale vyplatí a namiesto obetovania dvoch rúk tigrovi si radšej vezmete dve bobule. Tigra sa totiž môžete zbaviť buď akčnými kartami skrývajúcimi sa v lese, alebo vám Hongu môže k sebe odlákať iný hráč, pokiaľ mu nevenuje jednu zo svojich akcií.

recenze hry Honga

Hra má teda veľmi zaujímavú interakciu s tigrom. Interakciu, ktorá je stretagicky zaujímavá a zároveň zábavná. :)

recenze hry Honga


Ďalší zaujímavý prvok hry je možnosť brať si kartičky akcií z oranžovej hromádky. Tieto akcie sú silnejšie a výhodnejšie. Na to, aby ste získali túto výhodu musíte obdržať kel mamuta, čo urobíte tým, že budete mať prevahu mamutov v oblasti mamutej lúky. Mamuty sem prilákate obetovaním akcie a odovzdaním pár surovín.

recenze hry Honga

Honga ponúka naozaj veľa možností ako v hre napredovať, je pritom jednoduchá a pochopiteľná aj deťmi.

recenze hry Honga


Čo na to Heňa (6 rokov)?
U detí určite platí jedna vec. Pekná krabica ich láka ku hre. Tak tomu bolo aj u Hongy a hneď po objavení nového prírastku u nás doma, sme už Hongu museli hrať. Hra je to strategická a tie má Heňa obzvlášť rada, takže sa jej tento šabľozubý tiger zapáčil od prvej chvíle. Obvzlášť rada má prevahu mamutov a kel v svojom držaní.

recenze hry Honga

Honga je nádherná rodinná hra plná stratégie a peknej pravekej témy s milým, ale hladným tigrom Hongom. Herne je plná neokukaných mechanizmov, ktoré ponúkajú veľa možností napredovania po bodovej stupnici, čo rozhodne naplní aj trošku viac náročnejších rodičov, ale pritom je dostatočne zábavná a jednoduchá aj pre deti.

recenze hry Honga

Hongu odporúčame všetkými desiatimi pokiaľ máte radi strategické hry a hľadáte nejakú zaujímavú hru na hranie s deťmi od 6-8 rokov, alebo aj staršími.

recenze hry Honga
Na záver:
Autor: Günter Burkhardt
Hodnotenie: 4,5*/5
Vek: 6+ (8+)
Počet hráčov: 2–5
Ako dlho hra trvá: 30–45 min
Kde kúpiť / dostupnosť: AgatinSvet.CZ, AgatinSvet.SK
Aktuálna cena: 720,- Kč
Čo sa naučíme: strategicky myslieť, plánovať, riskovať
Herné mechanizmy: tvorba sád, worker placement

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)