19. mája 2018

10 najočakávanejších rodinných hier roku 2018

10 najočakávanejších spoločenských rodinných hier roku 2018 podľa blogu www.spoluhratky.eu
Je máj, lásky čas, treba si urobiť radosť :) Nie, nie, bohužiaľ žiadna nová hra doma nepristála.
A ako sa teda taká sebaláska prejavuje, keď sa žiadna hra nekupuje? Je to vôbec možné? Napríklad tešením sa na hry, ktoré sa ešte len chystajú uzrieť svetlo sveta. A s tým tešením sa s vami radi podelíme :)

Za nami je síce skoro polovica roku a takéto zoznamy sa píšu väčšinou v januári, ale to nám nevadí, lebo aj tak k nám tie hry doputujú za pár mesiacov, ak vôbec do našich končín vôbec zavítajú. Necháme sa v každom prípade prekvapiť!
Tu je náš zoznam detských a rodinných hier, ktoré vychádzajú v tomto roku.

10. Medvěd Wrr: Karetní hra

Začneme niečím domácim. Halušky už zasítili žalúdok, tak si dáme české karty na odľahčenie.

Hra je na motívy knižky Medvěd Wrr: po přečtení zavřít a úspešne už na ňu prebehla kampaň na Hit Hite. Ostáva si počkať na finálny výsledok.

Úprimne, samotná knižka nás veľmi neohúrila, ale hra vyzerá pekne, dokonca aj strategicky, takže spokojní by mohli byť nielen malí, ale aj o niečo väčší a snáď aj ich rodičia. Za vyskúšanie to rozhodne bude stáť za to. A podporiť domácu tvorbu, to tak trošku zahreje pri srdci... ehm, v tomto letnom počasí je to potreba, že? :)




9. Envyra

A keď sme už pri tej domácej tvorbe, číslo 9 je pre zmenu pôvodne slovenská hra, ktorá aktuálne valcuje svet na Kickstarteri.

Ide o rodinnú strategickú hru, ktorá vyzerá veľmi pekne a prináša jednoduché pravidlá, ale zaujímavú hĺbku v odhadovaní súperov.

Ak vás zaujala, máte ešte pár dní na jej podporenie TU :)




8. Professor Evil and The Citadel of Time


Vydanie tejto vecičky už ohlásilo Blackfire, tak sa môžeme tešiť na češtinu.

Nás láka hlavne kooperatívne hranie, cestovanie časom a celkovo spracovanie hry. Dúfame, že herný zážitok bude rovnako dobrý, ako tá hra vyzerá.

Ale to všetko ukáže až čas. Snáď sa v ňom úplne s tým ďábelským profesorom v Citadele nestratíme :)



7. A Tale of Pirates

Z neďalekého ostrova Mindok až k vám domov do neznáma pripláva pirátska loď.

Najskôr si hovorím, čo to je za blbosť, kartónová loď a jej ovládanie, to bude nuda. Ale potom som videla nejaké videá a zaujalo ma to.

Po vydaní v češtine bude určite o tejto hre viac informácií, ja hlavne dúfam, že to bude kvalitne spracovaná hra (ten model musí proste vydržat detské pacičky) a vyladená real-time kooperatívka. Tie my máme radi a pirátov snáď zvládne aj Heňa. Princezné určite cestujú aj na pirátskych lodiach, no nie?

6. The Grimm Forrest

Rozprávková hra pre veľkých. Aj tak by sa tento počin dal charakterizovať. Pretože veľkí si chcú zahrať na malých a naopak. A k tomu je táto hra ako stvorená.

Zahráte sa na tri malé prasiatka, budete budovať domčeky, budú vám pomáhať vaši kamaráti, iné rozprávkové bytosti a to všetko s nádhernými komponentami na ktoré je radosť sa dívať. Až sa vám budú slinky zbiehať. Na hranie samozrejme, nie na prasiatka :)

Už aby to tu bolo a mohli sme sa stratiť v rozprávkovom svete.


5. Forbidden Sky

Na čísle päť prichádza nasledovník známych rodinných kooperatívnych hier. Zakázanú púšť milujeme! Zakázaný ostrov plánujeme v blízkej dobe vyskúšať s Heňou. A sme zvedaví, čo na nás tentokrát vymyslel Matt Leacock (autor svetoznámeho Pandemicu, okrem iného :)). Dúfame, že vysoko položenú latku prekoná a tretia hra z tejto "zakázanej" série nás bude baviť.

Ak tieto hry nepoznáte, len v rýchlosti poviem, že ide o veľmi prístupné kooperatívne hry. Majú jednoduché pravidlá, rýchlu prípravu, ale sú krásne tématické a atmosferické. Ponúkajú pekné strategické možnosti, postavy s rôznymi schopnosťami a samozrejme im nechýba možnosť zvyšovania obtiažnosti. No proste ideálka pre rodinné hranie :)

4. CenturyEastern Wonders

Century: Zázraky Východu bude v češtine už čoskoro vďaka Piatniku. Je to pokračovanie veľmi úspešenej hry Century: Cesta koření, ktorú sme síce ešte nehrali, ale veľmi nás láka.

Táto novinka je jej pokračovateľ, ale zároveň je to úplne iná hra, s inými hernými mechanizmami. Čo je na tom ale najlákavejšie, je možnosť skombinovať obidve hry pre maximálne mega veľké hardcore hranie. No možno až tak nie, stále to bude rodinná hra, dúfajme :) Ale uvidíme. V každom prípade sa tešíme :)







3. Micropolis

Číslo tri je už veľká paráda. Stačí sa pozrieť na autora hry. Bruno Cathala! Nič? Možno vám ale niečo hovoria hry ako 7 divov sveta, Kingdomino, Cyclades, Kanagawa. Nič?
Nevadí. Proste to berte ako záruku kvality :)

A čo je to teda za hru? Z toho čo o nej viem vyzerá fantasticky. Hracia doba 30 minút, pre hráčov od 8 rokov,  viaceré cesty k zbieraniu bodov a víťazstvu.

V hre samotnej ide o budovanie mravčej kolónie, takže si najímate špecialistov, ktorí vám prinášajú rôzne výhody. Zbierate ovocie, staviate si mravenisko, posilujete armádu na ochranu kráľovnej a mnoho ďalšieho.

Nechýbajú pekné figúrky a grafika, ale hlavne skryté strategické možnosti v pritom tak jednoduchej hre.
To je za mňa ideálka pre rodinné hranie. Veľmi sa teším :)

2. My Little Scythe

Číslo dva je nedávno oznámená hra. Detská verzia (aj keď nie tak úplne) známej strategickej pecky Scythe (vydalo Albi).
Hra je svojím starším bráchom inšpirovaná, používa niektoré rovnaké mechaniky, niektoré upravené, ale aj niektoré úplne nové.

Bola navrhnutá fanúšikom hry Scythe a jeho dcérou. Pôvodne bola vydaná ako PnP (print and play) verzia na motívy My Little Pony (rodičom dievčat asi nemusím osvetľovať, že?), tam pramení jej názov.

Nakoniec sa projektu chopil sám autor hry Scythe, Jamey Stegmaier a hra vychádza oficiálne. Krásny krok k svojim fanúšikom, ktorým plní sny. Navyše sa tým hra ešte viac vybalacovala, vylepšila, no proste vytunila :)

To chcete! A my tiež :)

1. Stuffed Fables

A číslo jedna nemôže byť nič iné, než táto krásna unikátna hra.

Hra príbehová, na stránkach knižky, kde budete pomáhať malému diavčatku pred nočnými desmi. Pomáhať v podobe plyšových zvieratiek – jej verných kamarátov.

Áno, ide o hru kooperatívnu, tie my proste milujeme. K tomu ten príbeh a čítanie, to bude proste bomba, pretože to spojí dve naše veľmi obľúbené činnosti dohromady.

A krásne figúrky samozrejme nechýbajú, čo je ďalšia unikátna vec v detských hrách. Aspoň v našich končinách, kde tu niečo takéto naozaj chýba.
Takže dúfame a veríme a modlíme sa, že táto paráda sa vydá v češtine!

A to je koniec nášho tešenia. A čo vy? Na čo sa tento rok, okrem Ježiška, tešíte? :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)