30. mája 2019

Ticket To Ride Junior

Recenzia detskej hry Ticket To Ride Junior na blogu www.spoluhratky.eu


Hra Ticket to Ride je rokmi preverená klasika, ktorú nepozná len málokto. Oproti nej je detská verzia relatívna novinka z roku 2017, ktorú nám na český a slovenský trh prináša Blackfire. A my sme sa pozreli na to, ako sa hrá a pre aký vek je vhodná a či vôbec stojí za to. :)


recenze hry Ticket To Ride Junior

Čo sa skrýva v krabici?
Po otvorení na Vás v prvom rade vykukne veľký hrací plán. Fakt veľký. A po jeho vybraní uvidíte aj šikovný inzert s priehradkami, takže všetko má svoje miesto a v krabici nič nepláva. Ja osobne naozaj milujem inzerty. :)

recenze hry Ticket To Ride Junior

Hrací plán zobrazuje Európu a niekoľke jej hlavných miest. Bohužiaľ Praha a Bratislava chýbajú. No a na tomto pláne sa budú budovať vlakové trate.

recenze hry Ticket To Ride Junior

Ďalej nechýba veľká hromada malých plastových vláčikov v štyroch farbách pre štyroch hráčov.

recenze hry Ticket To Ride Junior

Ešte väčšia hromada kartičiek vláčikov vo farbách tratí, plus jeden multifarebný, ktorý funguje ako žolík. Nechýbajú ani kartičky cestovných lístkov, ktoré znázorňujú mestá, ktoré je potrebné spojiť.

Recenze hry Ticket To Ride Junior

Vláčiky sú síce plastové, ale do detailov prepracované, takže sa s nimi môžu deti hrať len tak, napríklad, keď čakajú na svoj ťah. :)

recenze hry Ticket To Ride Junior

Priebeh hry
Základným cieľom hry je postaviť trate podľa cestovných lístkov, ktoré na začiatku hry dostanete dva. Kto bude mať prvý splnené úlohy zo 6 lístkov je víťaz.

recenze hry Ticket To Ride Junior

Postavená trať znamená, že máte vláčiky svojej farby na trati spájajúce dve mestá. Keďže táto hra je určená aj deťom, ktoré ešte nevedia čítať, je skvelé, že na mape aj na cestovných lístkoch sú jednotlivé mestá znázornené peknou ilustráciou (zvyčajne typickou pre dané mesto).

recenze hry Ticket To Ride Junior

Vaše trate však nemusia viesť tou najpriamajšou linkou spájajúcou dané mestá. Môžete chodiť okľukou, čo je občas aj nutné, pretože niektoré mestá spája len jedna trasa, ktorú keď obsadí Váš súper, vy už sa na ňu nedostanete.

recenze hry Ticket To Ride Junior

No a ten komu sa podarí spojiť východné pobrežie so západným získava navyše špeciálny cestovný lístok, ktorý sa tiež počíta do celkového počtu šiestich splnených lístkov.

recenze hry Ticket To Ride Junior

Trate sa obsadzujú pomocou kariet, ktoré si beriete z balíčku a ktoré určujú farbu konkrétnych tratí. Takže na postavenie trate z Barcelony do Rímu môžete použiť buď dve čierne karty a obsadiť čiernu trať, alebo dve žlté karty pre obsadenie žltej trate.

recenze hry Ticket To Ride Junior

V balíčku kariet nechýba ani multifarebná karta, ktorá funguje ako žolík a môžete ňou nahradiť kartu ľubovolnej farby.

recenze hry Ticket To Ride Junior

Čo na to Heňa?
Pre Heňu v jej 5 rokoch je toto ideálna hra. Neodradila ju ani trošku viac chlapčenská téma a hneď sme sa pustili do budovania vlakových tratí. Pravidlá hry sú jednoduché, veľmi pochopiteľné, jedinou výzvou ostáva spoznávanie miest a ich prepojenie. Hlavne prepojenie miest nie úplne tou najpriamejšou traťou. Ale to je všetko niečo, čo sa veľmi rýchlo dostáva do krvi. :)

recenze hry Ticket To Ride Junior

Ticket To Ride junior je skvelá hra pre predškolákov, ktorá láka svojim vizuálom, krásnym ako je typické pre hry od Days of Wonder. Zaujme určite aj herne a to nielen malých vláčikových fanatikov.

Najzaujímavejším prvkom je prepájanie tratí a hľadanie najvhodnejších a najkratších ciest. A práve toto z hry Ticket to Ride junior robí skvelú nielen pre predškolákov ale aj pre rodičov, ktorí sa hrajú s deťmi.

Áno, možno už za chvíľu dorastieme do veľkej klasiky, ale zahrať si jej detskú verziu už teraz, keď Heňa ešte nečíta, je proste na nezaplatenie. Hlavne keď Vám doma vyrastá jeden malý vláčkomil menom Jony. :)

recenze hry Ticket To Ride JuniorNa záver:
Autor hry: Alan R. Moon
Hodnotenie: 4,5*/5
Vek: 5+ (oficiálne 6+)
Počet hráčov: 24
Ako dlho hra trvá: 1530 min
Kde kúpiť / dostupnosť: Heureka.CZIhrysko.SK
Aktuálna cena: 800,- Kč
Čo sa naučíme: plánovať, taktizovať, priestorovú predstavivosť
Herné mechanizmy: tvorba sád, budovanie ciest/sietí, správa kariet na ruke
Viac o hre u vydavateľa: Blackfire

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)