28. apríla 2020

My Little Scythe

recenzia hry My Little Scythe na blogu www.spoluhratky.eu

My Little Scythe je pre mňa jedna z najočakávanejších detských a rodinných hier poslednej doby. Chvíľku jej trvalo, než uzrela svetlo sveta aj v češtine, ale konečne je tu  vďaka Albi v celej svojej kráse a my môžeme začať jasať od radosti. :)



recenze hry My Little Scythe

Chcete vedieť ako táto hra vznikla? Ak už trpíte deskohernou diagnózou nejakú dobu, asi vám neunikla hra s názvom Scythe, ktorá je jedna z najpopulárnejších hier tejto doby. Je to hra pre skúsenejších hráčov a staršie deti. No a jeden fanúšik tejto hry veľmi túžil po tom, aby si podobnú strategickú hru mohol zahrať aj so svojou 5 ročnou dcérkou.

recenze hry My Little Scythe

A tak sa inšpiroval mechanikami hry Scythe a prerobil ju do detskej podoby, zjednodušil ju a skrátil hernú dobu. Aby bola téma zaujímavá pre jeho dcérku, vznikla hra My Little Scythe, ako názov trochu napovedá, inšpirovaná kreslenými príbehmi My Little Pony a v tejto verzii boli postavy skutočne poníci. Túto hru poskytol ďalším fanúšikom v podobe print&play, aby si ju každý mohol doma vytlačiť a zahrať. A stal sa z toho malý hit.

recenze hry My Little Scythe

Toto všetko tým pádom neuniklo pozornosti autorovi hry Scythe – Jameymu Stegmaierovi a tak slovo dalo slovo a hra bola ešte viac vylepšená a vyšla nakoniec aj oficiálnou cestou pod hlavičkou Stonemaier Games ako My Little Scythe. Bohužiaľ téma poníkov neprešlo kvôli licencii. Hasbro proste nemalo záujem účastniť sa na tomto projekte, ale to nevadí. Hra plná zvieratiek nie je totiž tak veľmi zameraná na dievčatá a na svoje si prídu úplne všetky deti a (čo je ešte lepšie) aj ich rodičia.

recenze hry My Little Scythe

Čo sa skrýva v krabici?
My Little Scythe zaujme na prvý pohľad svojim spracovaním. V krabici nájdete veľké množstvo fakt nádherných figúriek zvieratiek, ktoré úplne pobádajú na vymaľovanie. (Raz sa k tomu dúfam dostanem :))

recenze hry My Little Scythe

Nechýba ani obrovský herný plán a ďalšie krásne komponenty, ako drahokamy, jabĺčka, karty, dosky pre hráčov a pod. A to všetko je usporiadné v praktickom inzerte, takže príprava hry nie je vôbec zdĺhavá.

recenze hry My Little Scythe

Priebeh hry
Poďme ale k hre samotnej. Čo je na nej také úžasné a špecifické?
Každý hráč hrá za jeden druh zvierat, má v hre teda dve figúrky, ktorými preskúmava herný plán, zbiera suroviny a snaží sa získať ako prvý 4 víťazné poháre.

recenze hry My Little Scythe


Poháre sa získavajú za splnenie rôznych typov úloh. Čaká na vás doručovanie jabĺčok, alebo drahokamov do zámku, postup na stupnici priateľstva, alebo na stupnici koláčov, nazbieranie troch kariet kúziel, alebo dve vylepšenia vašich akcií. Určite najzábavnejšou kategóriou je ale víťazsvto v koláčovom súboji, ktorý deti neskutočne milujú. :)

recenze hry My Little Scythe

To všetko sú veľmi variabilné úlohy, ktoré zaruačujú, že každá hra je iná. A čím viac hráčov, tým lepšie. Vtedy je totiž boj o každú surovinu, o každé miestečko na mape.

recenze hry My Little Scythe

Ale viete, čo je asi na hre najlepšie? Stupnica priateľstva. Na tej postupujete, keď dáte nejakú surovinu na políčko, kde stojí súper. A priateľstvo naopak strácate, keď vyvoláte koláčový súboj. Krásne tématické, no nie?

recenze hry My Little Scythe

V hre sú ešte veľkým lákadlom aj dobrodružstvá. Tie sú znázornené malým žetónikom mapy a keď prídete na políčko s týmto žetónom, prečítate si kartu dobrodružstva. Tam na vás črakajú vždy tri možnosti. Buď ho splníte a vtedy niečo obetujete, ale niečo veľmi výhodné získate. Alebo ho splníte na úkor priateľstva, za ktoré niečo získate a tretia možnosť je, že dobrodružstvo nesplníte, ale ako cenu útechy niečo získate. Aj na tomto je krásna tá možnosť rozhodovania aj s ohľadom na to, či chcete, alebo nechcete stratiť priateľstvo.

recenze hry My Little Scythe

To všetko sú malé drobné vychytávky, ktoré z tejto hry robia úžasnú a tématickú rodinnú hru.

recenze hry My Little Scythe

Čo na to Heňa (6 rokov)?
Heňa má rada strategické a premýšľacie hry. Ale táto bola na ňu pri našom prvom hraní asi pred rokom ešte pridlhá. Teraz to už zvláda omnoho lepšie a z hry je nadšená. Vyskúšali sme spolu aj kooperatívnu variantu proti dvom automatickým hráčom a bolo to super. Vo dvojici je My Little Scythe trochu ochudený o častejšie koláčové súbpoje a celkovo o väčšie napätie. Ale pridaním automatického hráča je to hneď lepšie. A to pritom nie je vôbec ťažké túto automu ovládať.

recenze hry My Little Scythe

Čo na to ja?
Ja som od hry čakala veľmi veľa, ale dá sa povedať, že všetko to som aj dostala. Hra je pre mňa stelesnením skvelej rodinnej hry, ktorá má všetko, čo by dobrá rodinkovka mala mať. Jediné mínus je to, že je slabšia v dvoch hráčoch, ideálny počet hráčov bude 3–5, ale aj na toto autory mysleli a je tu preto možnosť pridať si do hry pár automatických súperov.

recenze hry My Little Scythe

Čo na to kamošky?
Už po našej prvej hre prevládalo doslova nadšenie. Hneď sme ju museli zahrať znova a keď sme si hneď potom zahrali veľký Scythe, boli kamošky z neho trochu sklamané a preferovali práve túto detskú verziu. Teraz po roku sme si partičku zopakovali a bolo to opäť veľmi tesné, veľmi zábavné až priam epické, keď na konci hry rozhodlo o víťazovi jedno darované jabĺčko od hráča, ktorý celú hru tvrdil, že sa s nikým kamarátiť nebude. :))

recenze hry My Little Scythe

Takže áno, My Little Scythe rozhodne nie je len obyčajná hra pre deti. Je to skvelá rodinná hra, ktorá zabaví aj samotných dospelákov, keď chcú nejakú nenáročnú, ale pritom strategickú hru.
My Little Scythe je vskutku jedna z najlepších rodinných hier vôbec, ktorá vám prinesie skvelé strategické možnosti, krásne figúrky, veľký hrací plán a kopu zábavy.

recenze hry My Little Scythe
Na záver:
Autor: Hoby Chou, Vienna Chou
Hodnotenie: 5*/5
Vek: 6+
Počet hráčov: 1–6
Ako dlho hra trvá: 40–60 min
Kde kúpiť / dostupnosť: Albi.CZHeureka.CZ, Albi.SKIhrysko.SK
Aktuálna cena: 1000 Kč
Čo sa naučíme: strategicky myslieť, plánovať
Herné mechanizmy: hádzanie kockou, zber a presun surovín, kontrola územia, škodenie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)