15. apríla 2020

Na křídlech

Recenzia hry Na křídlech na blogu www.spoluhratky.eu

Hra Na křídlech je už pomaly fenomén, ktorý zbiera jedno ocenenie za druhým. Už sme vám z nej priniesli hromadu fotiek, tak teraz ešte naše dojmy z hrania. :)

recenze hry Na křídlech

Na křídlech k nám priletala vďaka vydavateľstvu Mindok už na jeseň minulého roka a vypredala sa kozmickou rýchlosťou. Oprávnene. Je to úžasná hra, ktorá zabaví aj staršie deti, ich rodičov a aj skúsených hráčov. Konečne vyšiel dotisk, takže ju už nájdete vo všetkých dobrých eshopoch.

recenze hry Na křídlech


Spolu s ňou vyšlo aj veľmi očakávané rozšírenie európskych vtákov, lenže to sa predalo už za 3(!) dni, takže na to si ešte chvíľku budete musieť počkať.

recenze hry Na křídlech

Čo sa skrýva v krabici?
Neskutočná nádhera. Po kvalite prevedenia celej hry a komponentov je všetko na najvyššej úrovni. Karty a pravidlá sú potiahnuté špeciálnym "linen finish", ktorý dodáva krásny pocit do prstov, ale už na oko ide o skutočnú pastvu. Kartónová búdka a vajíčka, to priláka k tejto hre každého okoloidúceho. A všetko to herne má svoj zmysel a význam. Nič nie je len tak pre okrasu.

recenze hry Na křídlech

No a ilustrácie na kartách vtákov sú proste úžasné. Podoby sú veľmi verné, aj keď je to všetko nakreslené. Každá karta vtáka obsahu jeho české a latinské meno, veľkosť a typ hniezda, rozpätie krídiel, čím sa vták živý, kde sa vyskystuje a nechýba ani jedna malá zaujímavosť o ňom. Fantázia.

recenze hry Na křídlech

Priebeh hry
Celá hra sa hrá pomocou 4 akcií, ktoré môžete robiť. Vyložiť kartu vtáka, zháňať potravu, znášať vajíčka a doberať nové karty. Na to, aby ste vyložili kartu vtáka do svojej voliéry, ho ale musíte nakŕmiť a v neskoršej fáze vás to tiež stojí aj nejaké vajíčka. Na to, aby ste mohli znášať vajíčka, potrebujete mať vo voliére nejaké vtáky s dostakom miesta v hniezde. A v neposlednom rade, si tiež potrebujete dobrať nejaké nové karty vtákov.

recenze hry Na křídlech

Všetky tieto 4 akcie sa snažíte nakombinovať tak, aby ste získali, čo najviac víťazných bodov. Tie vám prinášajú samotné karty vtákov, karty vložené pod iné karty, vajíčka, alebo potrava na kartách a body za osobné a verejné úlohy.

recenze hry Na křídlech

Najzaujímavejši na tejto hre ale je, že každá karta vtáka, má nejaký efekt, ktorý sa spustí buď v okamžiku jej vyloženia, pri súperovom ťahu a najčastejšie to je vo chvíli, keď vykonávate akciu príslušného riadku (biotopu). Vtedy sa aktivujú všetky karty vtákov daného riadku. Takto si môžete vytvoriť veľmi silné kombo, ktoré vám bude prinášať buď ďalšie karty, alebo vajíčka, alebo potravu, proste ďalšie a ďalšie body.

recenze hry Na křídlech

No a najlepšie na tom všetkom je prepojenie týchto efektov kariet a herných mechanizmov s témou. Za prvé, konečne tu máme nejakú normálnu tému zo života a nie tisíc krát omieľanú budovateľskú historickú hru. Vtáky sú proste super, niečo málo sa o nich aj dozvieme, začneme ich spoznávať a hlavne to všetko dáva aj zmysel. Veľký dravec loví menších, kukučka znáša vajcia do cudzích hniezd, veľkosti a typy hniezd má každý vták iné, potrava občas je, občas nie je... No proste to všetko dohromady nádherne funguje a je to neskutočný herný zážitok.

recenze hry Na křídlech

Střemhlavý start
Čo ešte chcem spomenúť, je bonus, ktorý nájdete v najnovšom vydaní hry (a tí čo majú prvú verziu ho môžu dostať v deskoherných špeciálkach). Volá sa Střemhlavý start a je to vlastne malý návod pre nováčikov. Ideálna záležitosť ako do hry čo najplynulejšie preniknúť.

recenze hry Na křídlech

Střemhlavý start obsahuje 4 veľké prehľadové karty pre 4 hráčov, ktoré vám krok za krokom hovoria, ako máte zahrať prvých 5 ťahov hry. Tým sa naučíte ako fungujú jednodlivé akcie, v čom spočíva stratégia hry a pomôže vám to túto hru a jej pravidlá pochopiť, aby ste ju následne mohli bez problémov dohrať. Nechýba ani ďalších 10 kariet vtákov, ktoré sú potrebné na zahranie týchto prvých ťahov hry.

recenze hry Na křídlech

Toto je niečo, čo z už tak úžasnej hry, robí ešte lepšiu a hlavne prístupnejšiu. Stačí, že nováčik bude postupovať podľa popisu a všetko pochopí, všetko sa naučí. Je to naozaj skvelé obohatenie hry.

recenze hry Na křídlech

Čo na to Heňa (6 rokov)?
Na Heňu to je hra ešte zložitá, naviac obsahuje celkom dosť textu, takže čítanie je nutnosť. Ale okúzlila ju svojim spracovaním tak, až ma ukecala a tak sme si ju včera zahrali. Texty na kartách som jej čítala, radila som jej s výberom a po pár ťahoch presne vedela, kedy potrebuje potravu, kedy potrebuje znášať vajíčka, kedy si dobrať karty. Nakoniec uhrala úžasných 91 bodov a porazila ma. No tak to občas býva,, keď sa viac sústredím na radenie niekomu inému. :)
Ale dôležité je, že ju to aj napriek nemožnosti sa úplne samostatne rozhodovať pri výbere kariet, veľmi bavilo. A už sa teší na našu ďalšiu partičku. :)
Aj tak si ale myslím, že plnohodnote si túto hru zahrá tak za 2 roky.

recenze hry Na křídlech

recenze hry Na křídlech

Čo na to ja?
Ja som z hry nadšená od prvého zahrania. A nadšenie stále trvá aj po niekoľkých mnohých hrách, istú dobu sme s kamoškami nehrali nič iné. :)
Na hre oceňujem hneď niekoľko vecí. Spracovanie, ilustrácie, tému a jej prevedenie do herných mechaník a dokonca aj náhodu v podobe vytiahnutých kariet, kedy sa vždy snažím s týmito kartami dosiahnuť čo najlepší výsledok. Kombinácie, efekty kariet a celkový dojem z hry je proste fantastický. Jediné, čo trochu zamrzí je koniec hry, ktorý prichádza možno trochu priskoro, pretože vy ešte chcete vyložiť aj tohto krásavca za 7 bodov, ale nemáte už dostatok akcií. Ale aj to je niečo, s čím sa naučíte počítať a už vás to potom neprekvapí.

recenze hry Na křídlech

recenze hry Na křídlech

recenze hry Na křídlech

Na křídlech je vskutku jedna z najlepších hier poslednej doby. Nielen, že je krásna a pocit z hrania je vynikajúci, ale prináša aj veľmi svieži vietor po tématickej stránke. Je takisto veľmi prístupná aj pre rodiny so staršími deťmi a rozhodne zabaví aj skúsených hráčov. A má dokonca aj veľmi príjemný sólo mód, ak by ste náhodou zostali zatvorení v karanténe bez svojich hraniachtivých kamarátov. :)
Túto hru odporúčame vyskúšaž naozaj každému. ;)

hra Na křídlechNa záver:
Autor: Elizabeth Hargrave
Hodnotenie: 5*/5
Vek: 8+ (10+)
Počet hráčov: 1–5
Ako dlho hra trvá: 40–70 min
Kde kúpiť / dostupnosť: Heureka.CZ, Ihrysko.SK
Aktuálna cena: 1250 Kč
Čo sa naučíme: strategicky myslieť, plánovať, taktizovať, niečo nové a zaujímavé o vtáctve
Herné mechanizmy: výber kariet, správa kariet na ruke, tvorba sád, engine-building

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)