29. augusta 2021

Hadriánův val

 Hadriánův val - recenze

Hadriánův val je novinka od vydavateľstva Tlama Games, ktorá sa radí do kategórie tzv. kresliacich (v tomto prípade skôr škrtacích) hier, alebo anglicky flip&write.

Ak si však pod pojmom kresliacich hier hneď predstavíte jednoduché záležitosti, ktoré zvládnete s malými deťmi, majte sa na pozore. Hadrián dvíha pomyseľnú latku obtiažnosti týchto hier poriadne vysoko a zaplesá tak hlavne vaše hráčske a strategické srdce. Ide totiž o klasickú strategickú (euro) hru.

Recenze hry Hadriánův val

Čo sa skrýva v krabici?

V krabici, ktorá je pekelne ťažká? Nájdete tu hromadu kariet, pár sáčkov s rôznofarebnými figúrkami, ale hlavne poriadne veľkú nálož papierových hárkov.

Na jednu hru potrebuje hráč dva hárky dvoch konkrétnych typov a od každého typu v krabici nájdete rovných 200 kusov. Takže hra vám nejakú tú chvíľku vydrží. :)

Recenze hry Hadriánův val

Priebeh hry

Hra sa dá hrať v jednom, alebo až v šiestich hráčoch. Rozdiely medzi sólo hrou a multi-player hrou sú ale minimálne. Základom je, že vás v hre čaká 6 rokov (čiže kôl) budovania veľkého valu a zveľaďovania svojho rímskeho impéria. A to všetko tak, aby ste sa ubránili nájazdom Piktov (ktorý útočia vždy na konci kola).

Recenze hry Hadriánův val

Na začiatku kola otočíte jednu kartu Piktov len preto, aby ste videli s akými panáčikmi a surovianmi hru začnete. To je totiž všetko, čo potrebujete k tomu, aby ste týchto panáčikov posielali budovať samotný val, alebo produkovať suroviny, alebo stavať rôzne druhy budov od chrámov až po amfiteáter. Každá farba predstavuje iný typ poddaných a každý poddaný sa hodí na iný typ akcie. A že tých akcií je. 

Recenze hry Hadriánův val

Keď sa pozriete na dva listy, v ktorých škrtáte jednotlivé políčka v riadkoch zľava doprava, možno sa na pár sekúnd zdesíte. Ale to prejde hneď po prvom kole. Všetko to začne dávať zmysel a pekne do seba zapada.

Recenze hry Hadriánův val

Veľmi rýchlo zistíte, že je potrebné zvýšiť produkciu surovín, aby ste na konci kola dostali viac kameňa, ktorý potrebujete na stavbu obranného valu, čím zvyšujete svoje schopnosti ubrániť sa piktom. Keď sa totiž nájazdom úplne neubránite, získavate nevôľu, ktorá na konci hry prináša mínusové body. (Ale aj s tou sa dá v priebehu hry niečo urobiť. :))

Celú hru tak viacmenej odvzdávate do spoločnej zásoby panáčikov, aby ste si následne zašrktli nejaké políčko. Väčšina políčok vám však vzápetí prináša iného panáčika, alebo postup na bodovacích stupniciach (ktoré sú hneď 4) tkoré vám tiež generujú ďalších poddaných a tak sa v tejto hre dočkáte veľmi krásneho kombenia.

Recenze hry Hadriánův val

Zaujímavý je aj druhý papier, kde zveľaďujete svoje impérium. V tejto časti vždy platíte civilistami a získavate posuny na piatich stupniciach. To vám umožňuje stavať lepšie a lepšie budovy, z ktorých každá vám prináša úplne iné možnosti. A presne v tomto je variabilita hry. Nikdy nezaplníte listy kompletne. Vždy si musíte vybrať stratégiu, na ktorú chcete hrať a podriadiť tomu svoje plánovanie.

Recenze hry Hadriánův val

Svelým herným prvkom je aj výber dvoch kariet v každom kole. Na začiaktu kola si jednu zvolíte ako svoj cieľ (ktorý na konci hry podľa splnencýh podmienok obodujete) a druhú kartu si zvolíte ako vyhliadku, ktorá vám dá dodatočné suroviny a určité podmienky k vypĺňaniu sekcie trhov a prieskumu.

Recenze hry Hadriánův val

Čo na to ja?

Úprimne? Ja som z tejto hry totálne nadšená aj po cca 15 zahraniach. Dostala ma okamžite svojim maximálnym mikromanažmentom, kedy sa z minima snažíte vykombinovať maximum, zvýšiť obranu, stavať budovy, posúvať sa v bodovacích stupniciach a plniť zvolené ciele.

Recenze hry Hadriánův val

Hra ma baví aj vo viacerých hráčoch, kedy vám sem tam pristane na stôl nejaký panáčik, alebo surovina od spoluhráčov a tým ste schopní sa v danom kole posunúť ešte o kúsok ďalej.

Hra ma baví sólo, kedže ide vo finále o veľmi solitérnu záležitosť. Ale čo túto hru dostalo na vrchol mojich najhranejších hier poslednej doby je fantastická sólo kampaň.

Recenze hry Hadriánův val

Sólo kampaň

Kampaň sa hrá na 16 „pevností“, čiže nejakých podmienok víťazstva, ktoré musíte splniť, aby ste sa dostali ďalej. Takže je možné, že niekotrú „pevnosť“ budete hrať opakovane.

Čo je na tom najlepšie, sú práve podmienky víťazstva. Tie vás totiž nútia hrať aj stratégie, do ktorých sa vám úplne nechce a naučia vás tak ovládať hru ešte viac a objavovať jej skryté nuance.

Recenze hry Hadriánův val

Každá „pevnosť“ ponúka navyše aj jednu konkrétnu výzvu, pri ktorej splnení získate malú výhodu do ďalšej hry. Tou výhdou je panáčik, alebo surovina naviac, čo sa možno zdá málo, ale dostať na prvé kolo takúto výhodu je viac než dosť.

Takže sa snažíte splniť nielen podmienku pre víťazstvo, ale aj záludnú výzvu. A to je to pravé a úžasné korenie pre túto hru, ktoré ma núti hrať ju znovu a znovu, kým nepokorím celú kampaň.

Recenze hry Hadriánův val

Hadriánův val preto odporúčam rozhodne pre všetkých tých, čo radi plánujú, kombinujú a strategicky uvažujú. Ak milujete mikromanžment (tak ako ja) je táto hra presne pre vás. Je vhodná pre sólo hranie, ale má určite aj svoje čaro pri hraní vo viac hráčoch. Jednu hru odohráte za 40-60 minút, príprava je veľmi jednoduchá a zážitok parádny. Hra ponúka tri obtiažnosti, keď tá najvyššia dá pekne zabrať, aby ste sa prehupli cez skóre 70 bodov. A napríklad sólo kampaň sa odporúča hrať na strednú obtiažnosť.

Toto je prekvapenie roku a moja jednoznačne najobľúbenejšia „kresliaca“ hra.

Recenze hry Hadriánův val

Na záver:

Autor: Bobby Hill
Vek: 12+
Počet hráčov: 1–6
Ako dlho hra trvá: 50 min
Kde kúpiť: TlamaGames.CZIhrysko.SK 
Aktuálna cena: 950,- Kč
Odkaz na pravidlá sólo kampane: TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)