30. septembra 2019

Tvarohrátky

recenzia hry Tvarohrátky na blogu www.spoluhratky.eu

Tvarohrátky je hra, ktorá už len podľa názvu nemôže na našom blogu Spoluhrátky chýbať. ;) A kedže je to hra detská, tak sme ju poriadne s deťmi prevetrali.

recenze hry Tvarohrátky

Tvarohrátky od vydavateľstva Granna je postrehová hra, ktoré teda nemáme úplne v obľube, ale občas si ich radi zahráme. Hlavne keď prídu kamoši na návštevu a vekový rozdiel sa minimalizuje. Vtedy sú sily relatívne vyrovnané.

recenze hry Tvarohrátky

Čo sa skrýva v krabici?
Vedeli ste, že ilustrácia na krabičke hry je od známeho Piotra Sochu? Hra samotná už ale pozostáva len z jednej kopy veľkých kartičiek a malej kôpky malých kartičiek. Tu už sú ilustrácie veľmi jednoduché, plné tvarov a farieb.

recenze hry Tvarohrátky

Priebeh hry
Táto postrehová hra má tri varianty. Začnime tým najjednoduchším, ktorý je vhodný pre deti od 4 rokov, ale zvládnu ho aj deti mladšie. Stačí totiž určiť, čo je na obrázku. A priradiť túto vec do konkrétnej katégorie.

recenze hry Tvarohrátky

Ak je teda na obrázku gauč, je potrebné čo najrýchlejšie označiť práve malú žltú kartičku, kde sa nachádza nábytok. To je celé.

recenze hry Tvarohrátky

Druhý variant sa volá Stratený tvar a je vhodný pre deti od 5 rokov. Tu máte za úlohu čo najrýchlejšie nájsť, ktorý jeden konkrétny tvar určitej farby na obrázku chýba. Napríklad na hrade vyššie je to žltý trojuholník. Aspoň dúfam. :) A opäť je potrebné čo najrýchlejšie zvoliť kartičku so správnym symbolom.

recenze hry Tvarohrátky

A posledný tretí variant hry je ten najťažší a zároveň najzaujímavejší. Volá sa jednoducho Postreh a je určený deťom od 6 rokov. A zrovna toto je celkom zaujímavé aj pre mňa, dospeláka.
Ide tam totiž o určenie toho, ktorý tvar alebo aká farba sa na obrázku vyskytuje najčastejšie. Na výber ale máte niekoľko kartičiek, ktoré ukazujú buď konkrétny tvar a faarbu, alebo dva tvary, alebo dve farby, takže si môžete vybrať, ktorá kombinácia bude tá najsprávnejšia. A opäť musíte čo najrýchlejšie označiť Vašu voľbu.

recenze hry Tvarohrátky

Odpoveď na túto občas celkom zapeklitú otázku nájdete na druhej strane karty, ktorá vám prezradí približné zastúpenie tvarov a farieb a vy si pomocou čísiel môžete spočítať svoje skóre. Kto bol správnej odpovedi najbližšie, vyhráva a berie si kartičku k sebe.
Na záver sa vždy určí víťaz podľa toho, koľko kartičiek po správnych odpovediach kto nazbieral.

recenze hry Tvarohrátky

Čo na to Heňa (5,5)?
Každý variant Tvarohrátok je jedna postrehová hra, akurát sú pravidlá prispôsobené veku dieťaťa. Heňa najviac preferovala stredne ťažký variant, kedy naše sily boli relatívne vyrovnané. Ehm. Pokiaľ som jej dala asi päťsekundový náskok. :) Ten najťažší zvládala, ale potrebovala naň omnoho viac času ako ja. Takže sme ho nehrali kompetitívne, ale snažili sme sa nájsť čo najsprávnejšiu odpoveď spoločne. A bola to niekedy celkom výzva, čo na hre oceňujem. :)

recenze hry Tvarohrátky

Tvarohrátky je postrehová hra, ktorých je na trhu neúrekom. Prečo by ste si mali vybrať práve ju? Napríklad pre jej variabilitu. Menšie deti zoznamuje so základnými  tvarmi a farbami. A to pomocou naozaj pekne graficky spracovaných kariet plných týchto tvarov, ktoré vo výsledku znázorňujú nejaký predmet, či zviera. Tie staršie deti už nájdu výzvu v úlohách, ktoré vyžadujú nielen rýchlosť, ale hlavne dobrý odhad množstva. Celkovo ide teda o naozaj peknú a kvalitne spracovanú postrehovú karetku.

recenze hry Tvarohrátky
Na záver:
Autor hry: Andrey Kolupaev
Hodnotenie: 3,5*/5
Vek: 4+
Počet hráčov: 2-6
Ako dlho hra trvá: 10-20 min
Kde kúpiť / dostupnosť: Pygmalino.CZPygmalino.SK
Aktuálna cena: 299,- Kč
Čo sa naučíme: tvary; farby; rozpoznávať predmety, ktoré sú stvárnené pomocou tvarov; odhadovať množstvo použitých tvarov a farieb; reagovať rýchlo
Herné mechanizmy: postreh

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme za Váš komentár! :)